PDA

Zobacz pełną wersję : świst w głośnikach po podączeniiu wzmaka

tabbo
17-09-08, 14:45
Mam pewien problem otóż po podłączeniu wzmacniacza i odpalonym samochodzie słychac świst w glośnikach po dodaniu gazu. Wyczytałem gdzieś, że to sa dźwieki przenoszone przez alternator.
Moje radio to pionek 7700mp a wzmak blaupunkt gta4 więc w miarę dobre , na kablach nie oszczędzałem też.
Na początku miałem mase przypiętą do fotela ( wzmak pod siedzeniem ) dlatego też postanowiłem iśc metodą prób i blędów i zrezygnowałem z tego rozwiązania na rzecz masy spod samego akumulatora. niestety ten pierzony świst jest nadal.
Ostatnią deską ratunku jaka mi pozostała jest coś takiego jak FILTR PRZECIWZAKŁÓCENIOWY.
Teraz pytanie jaki kupić ? taki na chincze
http://www.allegro.pl/item432536105_filtr_przeciwzakloceniowy_do_wzmacni acza.html

czy może jeszcze inny

http://www.allegro.pl/item440359565_filtr_przeciwzakloceniowy_do_car_aud io_mocny.html

Ktoś ma taki filtr ? Co polecacie ? Co moge zrobić bo sytuacja mnie dobija ;/ W poprzedniej hondzie mialem to samo...

b.negative
17-09-08, 15:02
Temat był już wałkowany parę razy.
Mam ten filtr Sinuslive założony na RCA i nic mi nie daje. Masa do wzmacniacza poprowadzona z akumulatora, do radia niestety nie (więc to pewnie jest przyczyną świstu). Po założeniu filtra WYDAWAŁO mi się, że wszystko przycichło, jednak tak nie jest. Porządne RCA Rockford Fosgate też nic nie dają. Problem rozwiązałem półśrodkiem: wyregulowałem na wzmacniaczu pokrętło GAIN odpowiedzialne za głośność przodu tak, aby radio na maksymalnej głośności nie 'rwało' głośników (bo wiadomo, że głośniej nie będę słuchał). Świst przycichł i na razie nie narzekam, jednak tak tego nie zostawię i rozwiążę problem. Spróbuj u siebie.
Nie wiem jak będzie działał ten drugi filtr, bo działa na innej zasadzie. Sam z chęcią się dowiem.
PZDR

sebush
17-09-08, 17:49
mialem to samo, pociagnalem kable sygnalowe srodkiem i zero swistow

tabbo
17-09-08, 18:25
tyle ze one idą juz środkiem bo mam wzmak pod siedzeniem pasażera....

kenny
18-09-08, 00:47
byyyyyyło, sam pisałem o tym z 3 razy
szukać lenie!!!

ppm702
19-09-08, 15:41
tworzy Ci się tzw. pętla masy. Najprościej jest dac masę od wzmacniacza do karoserii zamiast aku i po problemie.

Drugi sposób to położenie zasilania od radia do wzmacniacza i zasilenie radia ze złączy wzmacniacza z tego samego kabla