PDA

Zobacz pełną wersję : elektryczne lusterka w V gen.

kfas666
17-09-08, 09:26
W mojej coupetce nie było seryjne zamontowanych elektrycznych lusterek, ale żeby było śmiesznie to pod zaślepką od ich sterownika miałem wyprowadzoną kostkę z przewodami i doprowadzone przewody do słupków. Instalacja w drzwiach już jest bo pojawiła się w chwili zakładania elekt. szyb.
I teraz pytanie - czy potrzebny jest jeszcze jakiś przekaźnik ? - przy szybach trzeba było przekaźnik wpiąć do fuse boxa

barnie
02-12-10, 15:48
Trochę odgrzebie kotleta, czy mając seryjnie elektryczne szyby (EG3 noblesse), niestety bez elektrycznych lusterek, będę miał wyprowadzoną instalację do ich podłączenia? Przekładka z manualanych na elektryczne będzie P&P?

PlushaQ
12-03-11, 20:47
Również odgrzeję kotleta, bo nigdzie nie ma takich informacji - "I teraz pytanie - czy potrzebny jest jeszcze jakiś przekaźnik ? - przy szybach trzeba było przekaźnik wpiąć do fuse boxa"?

raq22100
12-03-11, 21:46
W VI gen. nie potrzeba, tutaj pewnie tez. Zobacz opis bezpieczników, a w nim poszukaj ktory przekaznik za co odpowiada ;)

PlushaQ
12-03-11, 21:54
Czyli jeżeli dobrze myślę to jedyne co muszę zrobić, to pociągnąć kabel od luster do samego przycisku i dopiero przycisk zasilić z puszki bezpieczników…?

raq22100
12-03-11, 21:58
Prawdopodobnie tak. Nie masz manuala do swojego civica ? Bo na forum sa stare linki...

PlushaQ
12-03-11, 22:00
Niby mam, ale tam żadnych konkretów nie ma.

-=GrZeSiEk=-
12-03-11, 22:13
Dolanczam sie do pytania co jest cz po za elektrycznymi lusterkami i sterowaniem potrzebne jest jakis przekaznik. Mile widziane schematy

raq22100
12-03-11, 22:51
A schematu nie ma ?

PlushaQ
12-03-11, 23:08
Do szyb jest, do luster nie ma.

Tompro
13-03-11, 07:57
Do szyb jest, do luster nie ma.

Do luster też jest schemat w manualu. Spróbuj ściągnąć może jakiś inny, bo niektóre są na zasadzie dodatków do podstawowego manuala.

PlushaQ
13-03-11, 09:03
Aha… no dobra, pogooglam jeszcze na ten temat.

Nowy Kubi
13-03-11, 10:27
Jak są elektryczne szyby, to duża szansa, że jest też przygotowanie do luster.
1. Zdjąć zaślepkę od miejsca na sterownik lusterek, jak jest płaska podłużna (chyba zielona) kostka wolna to dobrze.
2. Sprawdzić wiązkę do słupka (w aucie). Jak są szyby elektryczne to są duże kości. Jak idą do niej 3 żółto-pochodne przewody (cieńsze niż do szyb) to tu jest ok. Łatwiej sprawdzić po stronie pasażera bo tam jest mniej kabli, tylko: 3 do szyby, 2 do głośnika, 2 do centralnego i ew. te 3 do lustra. Jak nie ma przygotowania w aucie to jest więcej dłubania.
3. W drzwiach wiązka może mieć kable do lustra albo nie. Jak nie ma to najłatwiej kupić wiązkę od wersji z lusterkami ale bez szyb elektrycznych (np. Kanada) i dołożyć.

PlushaQ
13-03-11, 12:05
Problem w tym, że mam EG3, co za tym idzie mam najuboższą wersję EG m.in bez kostek do luster w środku, dimmera itp. Wczoraj wrzucałem swap el szyb, to wiązkę do luster w drzwiach mam, ale wewnątrz będzie trzeba rzeźbić ;]

-=GrZeSiEk=-
14-03-11, 15:19
Ja tez mam EG3 z el. szybami tylko ze u mnie jest wiazka od d16z6 zielona kostke mam. Nabyle teraz lusterka spoona el. i chce je podlaczyc tylko nie barzo wiem ktory kabele mam podlaczyc do ktorego. Jesli ktos ma dokladny schemat polaczenia sterowania z lusterkami bede wszieczny za pomoc.

PlushaQ
14-03-11, 17:29
Ostatnio natknąłem się na temat el. lusterek spoon'a i tego jak je*łączyć - wrzuć w szukajkę ;]