PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z kablami

cz1tos
05-11-17, 22:31
Siemka, zdarzyła się przykra sytuacja bo podczas "składania" hondy(problemy z wodą) przerzuciłem kable pod skrzynie i wzmak do bagażnika i przypadkowo kabel od zasilania złączył się z czinczami ktore szły do radia. Po chwili poczułem nieprzyjemny zapach palonego jakby plastiku.. Po oględzinach zobaczyłem że stopiła się izolacja kabla który szedł do kostki w radiu (radio, wzmak, skrzynia nie ucierpiały. Bezpieczniki też wszystkie całe). Był to czarny kabel więc to chyba masa tak? Dzisiaj chciałem wydostać kabel i naprawić szkody. Spalony kabel kończył się czymś takimhttps://images82.fotosik.pl/889/497dfc0c732e2705.jpg a dalej już nie było oznak przepalonej instalacji. Moje pytanie-do tej blaszki szły dwa kable, potem się łączyły(?) i wychodziły znowu dwa??? Po co?

firstborne
05-11-17, 23:12
To pierścień łączący (skuwka), może komuś brakło kabli, poyebał instalację, przeciął nie tam gdzie trzeba i przedłużył w taki sposób, tym bardziej jeśli jest to masa.

cz1tos
05-11-17, 23:57
Czyli rownie dobrze moge to skuwke wyrzucic i zlutowac kable osobno??

firstborne
06-11-17, 00:09
Jeśli oba są od masy to tak, ale masz taką pewność? Skoro tak było wcześniej zrobione to załóż termokurcz, zalutuj, zgrzej i schowaj.

siara87
06-11-17, 14:11
To fabryczne polaczenie kabli masowych, mozesz zostawic jak jest a jak polutujesz tez nic zlego sie nie stanie

cz1tos
07-11-17, 14:36
Polutowane, zabezpieczone-smiga az milo :D dzieki bardzo