PDA

Zobacz pełną wersję : co zrobic po zakupie?

lukaszczecin
22-10-17, 19:39
witam na forum. od dziś zostałem posiadaczem hondy civic 2009 1.4 ivtec po lifcie 86000km. przesiadając się z pegout 307 sw 2.0 hdi .już mogę powiedzie ze autko zadbane serwisowane .i podoba mi się mega nawet mimo tego ze ma tylko 100hp.auto bardziej dla zony .
w aucie chcę wymienić olej filtr ,filtr paliwa, filtr powietrz, filtr kabinowy,olej skrzynia ,płyn chłodniczy,luzy zaworowe , czyszczenie przepustnicy i jej skalibrowanie i nauka biegu jałowego.chcę to zrobić i wiedzieć ze było zrobione, a nie martwic się czy możne lepiej było wymienić.macie jakieś propozycje co jeszcze mogę zrobi? jedyne niepokojące objawy to falowanie obrotów jak uruchamia się wentylator.brak błędów .jeszcze raz witam i ciesze się ze jestem z wami.

Jakub83
23-10-17, 09:22
mam dokładnie takie samo auto
1,4 100km, 82 tys km
Ja bym przepustnicy nie ruszał, po co? luzy po co? przy 100tys km się robi,a raczej kontroluje

Zerknij lepiej w zawias, ja tam miałem lekkie niedogodności - luz lekki na sworzniu i poduszki amorków zrobiłem.

mib
23-10-17, 09:27
Po co wymiana filtra paliwa?? Według zaleceń po 120000 się to robi (przynajmniej w 1,8). Olej w skrzyni też coś około tego przebiegu albo po 8 latach o ile dobrze pamiętam.

lukaszczecin
23-10-17, 15:25
No tak pomyślałem że wymienię. Nic się nie stanie,a będę miał pewność że zrobione. No niby te 8lat ma .aryzyko małej korekty licznika zawsze istniej. No zawias ok.a świece kiedy?

Mareczuczek
23-10-17, 16:23
Pierwsze co to rozrząd kompletny, olej + filtr, filtr paliwa, świece. Przejrzeć pozostałe płyny, sprawdź jaki rok opon żeby na starych ne jeździć. I generalnie przejedź się na stacje kontroli niech ci sprawdzi zawieszenie, czy może jakaś guma nie jest pęknięta, czy hamulce dobrze działają

lukaszczecin
23-10-17, 16:27
A myślałem że ma lancuch

Seamus
23-10-17, 17:18
A myślałem że ma lancuch

Bo masz łańcuch... kolega głupoty pisze. Także rozrząd jak nie dzwoni to nie tykać :)

lukaszczecin
23-10-17, 17:39
Minusy to porysowana przednia szyba od automatycznych wycieraczek .przebarwienia na klamkach tylnichi tym plastiku między maska a szyba podszybie. Da radę coś z tym zrobic

Pablos199
24-10-17, 08:45
Kolego, olej przebarwione klamki czy zmatowiałe plastiki podszybia, jedz na stację, sprawdź zawieszenie, amortyzatory, grubość klocków i stan tarcz, poszukaj czy z dołu nie masz jakiś niepokojących objawów korozji, wymień olej i filtry, zakup jakiś zestaw opon na zimę, wymień żarówki czy wycieraczki, i staraj się najpierw doprowadzić auto do stanu mechanicznego jak najbliższego ideałowi, zadbaj o zawias i hamulce a potem zaczniesz się bawić w malowanie podszybia czy inne wizualne głupotki. Ale odpowiadając na twoje pytanie: napewno są radę coś z tym zrobić. ;)

Jakub83
24-10-17, 08:46
co za problem, trzymaj się książki serwisowej i tyle. Mi poza sworzniem nic nie poleciało nie planowawego.
Świece z tego co pamiętam przy 120 tys.
Ciesz się jazdą i tyle

gratulacje zakupu!!!!!!!

lukaszczecin
25-10-17, 14:32
A co skrzypi przy tylnych drzwiach koło klamki gdzieś od strony kierowcy i przy sprzęgle

scareface
26-10-17, 21:12
Ja po zakupie pierwsze proponuję ;P
http://www.mostmetro.com/wp-content/uploads/2016/11/Vodka_Shots_16308_10218.jpg

lukaszczecin
01-11-17, 11:04
No i po wymianach.auto zostało bardzo dokładnie prześwietlone.zawias amory i tarcze ok. Klocki przód do wymiany niedługo razem z zimówkami za 2tygodnie zmienię. Wymiana : olej silnik+filtr,olej skrzynia:był już ciemny przydki.swiece.filtr paliwa.filtr powietrza kabinowy.przepystnica wyczyszczona przyuczona .płyn chłodniczy wymiana.oczywiscie opity .autko jeździ fajnie .1.4 ivtec mimo niskiej mocy jeździe całkiem przyjemnie.nie jest demonem ale do miasta styknie dla kobiety.piszczenie w okolicach tylnich drzwi : piszczało mocowanie siedzenia do karoserii tam gdzie wciska się ten przycisk składania siedzeń: nałorzyłem kawałek szmatki i zatrzaskiem fotel=cisza. Piszczący pedał sprzęgła tawot gęsty smar na sprężynkę i plastik =cisza.Zakryłem jeszcze czujnik zmierzchu niemam xemonów więc takie rozwiązanie jest najtańsze i najprostsze. Wystarczyło zakryć kawałkiem czarnego papierka.
pozdro
I dzięki TRAFO za wspaniałe kompendium wiedzy kilka godzin wspaniałej lektury😀😀rozjaśniło mnie.
A i ja bym w tym aucie dał tylko 1 3 6 i wsteczny bieg😎