PDA

Zobacz pełną wersję : D15B2 Nagar pod pokrywą zaworów czym usunąć?

freshuHonda
09-10-17, 00:10
Witam Wszystkich ☺
Mam mały problem/dylemat :(
A mianowicie to chciałem ustawić luzy zaworowe w mojej Hani. Po ściągnięciu pokrywy ukazała nie się rzecz straszna😯 wszystko polepione "Nagar" .
I moje pytanie do was czym lub co zrobic żeby pozbyć sie tego ulepka , z góry dziękuje i liczę na wasza pomoc
Pozdrawiam FreshHonda 😉

nitro2112
11-10-17, 15:46
Spróbuj ropą na sam początek i szczoteczką do zębów szorować, następnie jakiś środek do czyszcenia silników np. Fular, później karcher i na koniec możesz kupić jakiegoś np. Bernera by pozbyć się tej całej chemii jak i resztek syfów. Oczywiście zalecam sprężone powietrze i przedmuchanie pokrywy na koniec :)

Ja wczoraj zastałem coś takiego pod pokrywą:

https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22282012_1536452049748227_7001908859204887178_n.jp g?oh=0956acfce70f0597523e6ad323a0eafc&oe=5A4283E3

Tak więc.. :D

freshuHonda
12-10-17, 00:36
Nitro2112 - ropą robione było, efekt owszem był
Rzecz w tym że to co Ty masz na swojej pokrywie to nic w porownaniu do tego co jedt u mnie szkoda nie zrobilem zdj :( Ale mówię Ci szok 😲 jak by olej nie był wgl zmieniany. Ja stosuje płyn do silnie zanieczyszczonej powierzchni " 4MAX" rozpuszcza wszystko dosłownie oczyscil mi pokrywe ze wyglada jak nowa, tylko co dalej min. Wałki i reszta konstrukcji .
Nie chce wlewac czegos co zaszkodzi silnikowi a pod czas plukania obawiam sie ze to co tam zastalem moze cos zatkac . Czytalem ze nafta sie sprawdza, co o tym myślisz? A i raczej podejme opcje czyszczenie reczne jakims sztywnym pedzelkiem i nafta/ropa.

Chodzi o płukanie /umycie silnika z nagaru pod pokrywa mi walki sprężyny zawory popychacze itp.

Szczur[R]
13-10-17, 20:42
Na mój nos to jest tam motodoktora wje..na ze dwie flaszki i jak to wyczyścisz to Ci będzie kopcił :)
Jedyna opcja bez rozbierania silnika to wlanie płukanki do tego przeznaczonej, według instrukcji z opakowania. Może nawet 2x będzie trzeba.
Jak zaczniesz usuwać to mechanicznie to Ci się potem coś zatka i będzie kwas

airman
21-10-17, 07:55
Dokładnie, może trzeba kupić ze 2 bańki taniego 10w/40, i ze 2 sesje płukanki. Ale podejrzewam że najlepsza opcja do zdjęcie głowicy, bo jak jest mega syf to nie zejdzie bez szczotkowania itp...

Wrzucaj foto kolego:) A jak z poborem oleju?