Zobacz pełną wersję : Jaki to silnik ??
Czy wszystkie d16v1 czyli 1.6 16v VTEC 110-115 koni mialy na tej plastikowej pokrywie napis VTEC jak moge rozroznic jednostke z nowszych modeli z VTEC'iem (gdzie jest zawor VTEC'a i czy w coupe em2 byly jednostki o wlasnie takim symbolu?
Oraz pytanie jaki to jest silnik-> http://img183.imageshack.us/my.php?image=obraz015pp1.jpg
Tak wszystkie 1,6l d16v1 miały na pokrywie zaworów napis Vtec. W coupe były montowane motory o pojemności 1,7l z i bez vtec-a. Ten silnik, który pokazujesz to może być 1,4 jeżeli jest to buda 5d lub 3d albo 1,7 bez vtec-a jeżeli jest w budzie 4d lub 2d.
Hoho no wlasnie czegos podobnego dowiedzialem sie czytajac po necie ale chcialem sie upewnic, bo to zdjecie przedstawia komore silnika em2 czyli coupe dziwne jest to bo facet od ktorego mam kupic auto twierdzi ze na silniku jest kod d16v1 a jak widac na pokrywie nie ma napisu VTEC wiec, do auta mam troche kawalek drogi bo az do trojmiasta czy mogl ktos przezucic silnik a przy okazji zalozyl inna pokrywe ? Przeciez to tyle jazdy i zachodu a cena w miare niska zeby ktos po koszcie zespawal z soba dwa czlony auta.
Aaaa i jeszcze jedno co to jest to zaznaczone na fotce ?? http://img182.imageshack.us/my.php?image=c61954584zl2.jpg
Aaaa i jeszcze jedno co to jest to zaznaczone na fotce ?? http://img182.imageshack.us/my.php?image=c61954584zl2.jpg
Elektroniczny rozdzielacz zaplonu? (zgaduje)
to jak mamy zgadywac to mi sie wydaje ze to vtec solenoid ;]
Tak wszystkie 1,6l d16v1 miały na pokrywie zaworów napis Vtec. W coupe były montowane motory o pojemności 1,7l z i bez vtec-a. Ten silnik, który pokazujesz to może być 1,4 jeżeli jest to buda 5d lub 3d albo 1,7 bez vtec-a jeżeli jest w budzie 4d lub 2d.
a dlaczego to ma byc silnik bez vteca?przez pokrywe? pokrywe sie zdejmuje paznokciem:/
W Coupe EM2 byly montowane silniki D17 w wersjach:
USA:
D17A1
* Found in:
o 2001-2005 Honda Civic DX/LX
+ Displacement : 1668 cm3
+ Bore and Stroke : 75 mm X 94.4 mm
+ Compression : 9.5:1
+ Power : 115 hp @ 6100 rpm & 110 ft·lbf @ 4500 rpm
+ Valvetrain : SOHC
+ Fuel Control : OBD-2 MPFI
D17A2
* VTEC
* Found in:
o 2001-2005 Honda Civic EX
+ Compression : 9.9:1
+ Power : 127 hp @ 6300 rpm & 114 ft·lbf @ 4400 rpm
+ Valvetrain : SOHC VTEC
D17A6
* VTEC-E
* Found in:
o 2001-2005 Honda Civic HX
+ Compression : 9.9:1
+ Power : 117 hp @ 6100 rpm & 111 ft·lbf @ 4500 rpm
+ Valvetrain : SOHC VTEC-E
D17A7
* Found in:
o 2004-2005 Honda Civic GX
o Uses CNG (Compressed Natural Gas)
+ Compression : 12.5:1
+ Power : 100 @ 6100 rpm & 98 ft·lbf @ 4000 rpm
+ Valvetrain : SOHC
EUROPE:
D17A8
* Found in:
o 2001-2005 Honda Civic LS
+ Displacement: 1668 cm3
+ Bore and Stroke: 75 mm X 94.4 mm
+ Power: 120 @ 6200 rpm
+ Valvetrain: PGM-FI SOHC
D17A9
* Found in:
o 2001-2005 Honda Civic ES
+ Displacement: 1668 cm3
+ Bore and Stroke: 75 mm X 94.4 mm
+ Power: 125 @ 6300 rpm
+ Valvetrain: PGM-FI VTEC SOHC
Ten na zdjeciu, zaleznie od tego, z jakiej budy pochodzi - jesli z coupe, to na pewno D17 z vtec, bo ma solenoide. Pokrywa na zaworach jest do kupienia za grosze na szrocie, zwlaszcza ze jest z plastiku. Analogicznie powypadkowe D17 bez vtec czesto miewaja pokrywe z dumnym napisem VTEC, ale solenoidy im brak.
Drugie rozwiazanie - D16 z sedana (D16 i D17 mialy takie same bloki, przynajmniej te w sedanach i coupe 2001-2005).
jak ktos chce poczytac wiecej o EM2 to zapraszam tu: http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19240
a jak chcesz zobaczyc i porownac, jak wyglada D17 bez vteca w porownaniu do zdjecia pokazanego przez autora postu , to patrz tu: http://img299.imageshack.us/my.php?image=em2silnikfx8.jpg
pozdrawiam i polecam sie:)
Hoho no wlasnie czegos podobnego dowiedzialem sie czytajac po necie ale chcialem sie upewnic, bo to zdjecie przedstawia komore silnika em2 czyli coupe dziwne jest to bo facet od ktorego mam kupic auto twierdzi ze na silniku jest kod d16v1 a jak widac na pokrywie nie ma napisu VTEC wiec, do auta mam troche kawalek drogi bo az do trojmiasta czy mogl ktos przezucic silnik a przy okazji zalozyl inna pokrywe ? Przeciez to tyle jazdy i zachodu a cena w miare niska zeby ktos po koszcie zespawal z soba dwa czlony auta.
w ogole daj moze link do tego coupe, albo napisz co za jaka kase ci koles proponuje, to moze cos doradze:)
to link do aukcjia http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C6245681 tylko ze tak jak piszesz w coupe byly tylko d17 a facet mowi ze jest d16v1 czyli to sie wyklucza i nie wiem co o tym sadzic bo kasa nie jest za duza. ps, dzieki za fachowa odpowiedz :) jesli mogl bys sie odniesc do aukcji to byl bym wdzieczny jednak nie ma na niej wielu zdjec a to zdjecie silnika facet przeslal mi na majla.. :)
powiem tak... ze zdjec nie wyglada zle, choc nie pamietam, zeby wystepowal z takimi felgami w oryginale (mowie o tych nie 17"). jesli gosc twierdzi, ze tam jest 1.6, to jest w bledzie, bo tego nigdy nie bylo w tych budach. cena jest masakrycznie niska jak na EM2 i glownie dlatego wybralbym sie z miernikiem, wjechal na kanal i poogladal sobie auto od spodu. W porownaniu do cen w niemczech - MEGA okazja.
Twierdze tez, ze tam nie powinno byc VTECa, bo jest to LS - wersja europejska, VTEC montowali tylko w wersjach ES (tez tylko europejskie) ze spryskiwaczami reflektorow, swiatlami p/mgielnymi i szyberdachem + map lightem. a poniewaz nie ma swiatel p/mgielnych (ani tym bardziej szyberdachu lub spryskiwaczy reflektorow), to nie moze tam byc silnika z VTEC, i wszelkie inne twierdzenia sprzedawcy nakazują wietrzyć wielką ściemę (np czołowy dzwon ze swapem silnika z 6gen coupe albo 7gen sedan 1.6).
jakby co - daj znac.
No no tylko facet po wczesniejszej prosbie podal mi kod silnika i mowi ze na 100% jset tam napis d16v1 czyli nie ta buda;]. Tak jak mowisz na fotkach wyglada na ladna wszystko w tym samym kolorze wszystko rowno spasowane mowi ze 100% nie bita ma niby ksiazeczke z wbitymi paroma przegladami cena jest no bardzo atrakcyjna ale nie chce zeby sie okazalo ze przod jest z sedana es2 ktory tez byl srebrny i jedno co zrobili to zdjeli ta "chromowana" listwe ;) facet w serwisie Hondy sprawdzil mi vin i wyszlo ze to em2 2002 wersja LS ale nie bylo nic o silniku ale jak wiemy byly tylko d17, chyba odgasze sobie to auto troche zadaleko ode mnie i jak bylo cos dlubane a facet twierdzi ze nic o tym nie wie to widac ze cos kreci. Szukam dalej :D thx
A ja mam takie lamerskie pytanko i nie będę zakładał nowego wątku :)
Czy zewnętrznie da się rozróżnić hanie sport 1.6 od 1.4? Oczywiście te z rocznika 2004 :)
Moja teoria jest taka, że koleś podawał Ci numery silnika z książki serwisowej tego auta, a najprawdopodobniej książka jest poprostu podrobiona. Poproś żeby Ci wysłał jakiś skan pierwszej strony książki serwisowej tam gdzie są wszystkie dane auta.
te zdjecie to na 100% 1.4 jezeli chcesz jutro cykne swojego fotke i porownasz silnik D14Z6
lukas-comp
28-09-08, 00:55
i ajk poszlo z ta qupejka ? dla mnie to mega dziwne, ze silnik wlozony z hatcha do coupe i niby bezwypadkowy...
musialbym mega dzwon, ze pol przodu nie bylo, albo ktos zajechal moze silnik i z em2 nie mogl dopasc to kupil 1.6 i swapowal caly :D
Ta qpuetke sobie odgasilem many nie byl skory do wspolpracy pozatym bylo wiele niejasnosci co do jej stanu a ze szina do gdanska czy tam 3miasta jest kawal drogi... Mi sie wydaje ze ktos wykonczyl silnik i wsadzil inny bo jesli miala dzwona na tyle powaznego ze silnik by poszedl to jesl gdzies laczona przednia polowka z sedana (bo many podaje ze ma 115 kapucynow) z tylna od qpeji, auto teraz jest juz zarejestrowane i a cena skoczyla do 21 tysi. OKAZJA !!! :D
lukas-comp
08-10-08, 15:28
Heh,a pozniej takie paszkwile obnizaja srednia wartosc rynkowa i jak przyjezdza kupujacy to mowi: panie ja widzialem takie w ogloszeniach po 17-19tys :s
Tylko ludzie nie widza w jakim one sa stanie...
No to ladnie sie dzieje :/ Teoria z dospawanym przodem od sedana moze byc prawdziwa, jeszcze niedawno na forum ktos dal linka do ogloszenia z allegro, gdzie auto mialo tyl anglika 5D a przod od japonca :D