Pablos199
03-10-17, 13:23
Witam, sytuacja wygląda następująco: jakoś miesiąc temu zaobserwowałem nagle skoki temperatury, po przejechaniu około 8 km przez miasto w kierunku autostrady wskazówka wędrowała sobie aż do maksa, następnie zaczynała opadac- wtedy następował wjazd na autostradę i temperatura książkowo wskazywała połowę. Myślałem że wariuje termostat, zamówiłem, wymieniłem, uzupełniłem płyn rozlany podczas wymiany i...po około 2 tys problem powrócił, więc wymieniłem calutki płyn na nowy, sprawdziłem połączenia węży i dość pobieżnie szukałem wycieków ( nie sprawdziłem okolic pompy wody), kolejne 2 tysiące za mną i powtórka z rozrywki podczas wczorajszego powrotu z pracy. Dziś rano do chłodnicy dolalem około litra wody. Pytania są nastepujace: co zostało do sprawdzenia przed wymianą uszczelki pod głowicą, bo to moim zdaniem przyczyną znikania płynu i skoków temperatury. Pod korkiem wlewu oleju czysciutko, żadnej mazi, olej napewno bez wody, kolor i konsystencję ma na oko poprawną. Prócz znikania płynu żadnych objawów upg, silnik pracuje wzorowo i nie bierze ani kropelki oleju, zbiorniczek wyrównawczy czysty i nie okopcony.
Pytanie numer dwa: czy ktoś zna, posiada, jakiś poradnik, manual, serwisówka na temat zrzucenia głowicy i założenia jej z powrotem, konkretnie chodzi mi o poprawne ustawienie rozrządu i momenty dokręcenia śrub, bo reszta to żaden kłopot. To chyba jedyna rzecz jakiej nie znalazłem na stronie Trafo (dla tego Pana wielki szacun za kompendium wiedzy i zdjęć tam zamieszczone).
W sobotę biorę się za klocki i łączniki stabilizatora, miałem też zamiar wymieć olej z filtrem i sprawdzić luzy zaworowe ale się wstrzymam bo jak jednak będzie głowica do roboty to bez sensu to teraz robić. A tak btw to z ciekawości zadzwoniłem do ASO w Gliwicach ile taka wymiana kosztuje za samą robociznę i...życzą sobie za planowanie plus wymianę bez uszczelki 2000zl ;) :eek: dawno się tak nie uśmiałem. Macie do mnie jakieś rady? :P
Ps.przebieg 157tys, drugi właściciel, nie kręcone.
Pytanie numer dwa: czy ktoś zna, posiada, jakiś poradnik, manual, serwisówka na temat zrzucenia głowicy i założenia jej z powrotem, konkretnie chodzi mi o poprawne ustawienie rozrządu i momenty dokręcenia śrub, bo reszta to żaden kłopot. To chyba jedyna rzecz jakiej nie znalazłem na stronie Trafo (dla tego Pana wielki szacun za kompendium wiedzy i zdjęć tam zamieszczone).
W sobotę biorę się za klocki i łączniki stabilizatora, miałem też zamiar wymieć olej z filtrem i sprawdzić luzy zaworowe ale się wstrzymam bo jak jednak będzie głowica do roboty to bez sensu to teraz robić. A tak btw to z ciekawości zadzwoniłem do ASO w Gliwicach ile taka wymiana kosztuje za samą robociznę i...życzą sobie za planowanie plus wymianę bez uszczelki 2000zl ;) :eek: dawno się tak nie uśmiałem. Macie do mnie jakieś rady? :P
Ps.przebieg 157tys, drugi właściciel, nie kręcone.