Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Niewiadomy nikomu problem zgrzytu przy skręconych kołach

mjpox
02-10-17, 17:37
Witajcie!

Piszę tutaj ponieważ ręce i (cyc**) również mi opadły. Ostatnimi czasy przy skreconych kołach, podczas ruszania i wchodzenia w zakręt słychać takie zgrzytające-stukanie z przodu gdzieś w kołach. Dodam że przy jazdach na wprost i po "łukach" przy nawet 190/200 km/h nie ma żadnych problemów. Problem pojawia się tylko i wyłącznie przy skręconych mocniej kołach :(

1. byłem w jednym warsztacie: łożyska okej, wg. nich przeguby do wymiany (Honda Civic 8, 1.8 benzyna, przebieg: 194 000 oryginalny, przeguby oryginalne)
2. byłem w drugim warsztacie: przeguby nie są do wymiany, nie są w ogóle naruszone "proszę Pana", i dodatkowo to się nie psuje parami, mechanik ten (zaufany) polecił nie wymieniać przegubów i poczekać co się stanie dalej, nic tak nie widzi do wymiany. DODATKOWO: pesymistycznie spekuluje łożyska w skrzyni co równać się może wymianie całej skrzyni biegów :(

miał ktoś pdobny problem? może wymienić ten przegub/oba mimo braku oznaków naruszenia tych części?

PolishDanu
02-10-17, 22:08
Cześć,
Miałem dokładnie takie same objawy i zielonego pojęcia nie miałem co to jest, bo wszystko wyglądało w porządku, aż do ostatniego piątku kiedy przy ostrym skręcie w prawo pękła mi półoś.

https://bazarek.gallery/231528/15048/2159601/434896764d8067868896d.jpg

Pod gumę na środku półosi, którą widać na zdjęciu dostaje się brud i woda. Półoś rdzewieje aż w końcu pęka. Co prawda ja jeżdżę EP2 i nie wiem jak to jest skonstruowane w ósemce, ale bardzo możliwe, że jest podobnie. Ta usterka niestety uniemożliwia dalszą jazdę, więc warto to sprawdzić ;)

mjpox
05-10-17, 09:29
generalnie dodatkowo słyszę wycie na jedynce jak toczę się przy wciśniętym sprzęgle....myślicie że szybka wymiana oleju w skrzyni pomoże? czytałem że jest to objaw zjechanych zebatek/zebatki. jest to ledwo słyszalne i tylko na jedynce :)

Jakub83
08-10-17, 11:30
Male wycie na 1 mam w nowym aucie...ford focus..wiec jak to nie jest terkot zostawilbym to.
Mam też civica 2009 i tez lekko slychac a najechane 80 tysi