PDA

Zobacz pełną wersję : nie dzilaja stopy..pomocy

tomcyk
15-09-08, 21:18
tak jak w temacie, padl mi stop, polecialem kupilem zarowy, szybko wsadzilem ii?? kupa, to po bezpiecznik( 6ty 10A), patrze ogladam dobry..wymienilem na inny dalej nie dziala... pomozcie, bo ja juz zrobilem wszystko co w moim zakresie...

:mad::mad::mad:

Tompro
15-09-08, 22:08
Dobra to zacznij od początku. Masz miernik? Pasowałoby najpierw sprawdzić czy jest napięcie na tym bezpieczniku. Następnie zobacz czy przełącznik przy pedale zwiera po naciśnięciu pedału hamulca. Jak to zrobisz to napisz co wyszło to będziemy dalej mierzyć lub nie ;)

tomcyk
15-09-08, 22:27
nie mam miernika :(
pedal jutro ogladna przy swietle dziennym i napisze
ale jak w miedzyczasie ktos ma inne propozycje to oczywiscie niech wali...

Tompro
15-09-08, 22:32
No bez miernika to ci będzie ciężko. To może inaczej weź żarówke 12V z dwoma kabelkami i jeden daj do masy. A drugim będziesz sprawdzał czy jest napięcie ;) Ogólnie stop jest prosty jak konstrukcja cepa. Masz +12V, dalej przełącznik przy pedale, następnie żarówki z tyłu i dalej już masa.

ziomal007
16-09-08, 09:27
A jeśli wszystkie się palą oprócz prawego ? Żarówka zmieniona , bezpieczniki posprawdzane.

Tompro
16-09-08, 09:38
To sprawdź czy nie masz 12V czy masy. Może być, że żarówka ma zaśniedziałe gniazdo lub złączka zaśniedziała i nie ma przejścia. Czyli najlepiej niech ktoś depnie hamulec i zobacz czy masz 12V, jak nie ma to odpinasz złącze i tam sprawdzasz. Mase to najlepiej sprawdzić po wyjęciu pozostałych żarówek bo ci będzie przez nie pokazywać, że jest masa nawet na plusie ;) Oczywiście do sprawdzenia masy nie depczesz hamulca, tylko mierzysz opór między wyjściem żarówki lub złącza a jakimś elementem metalowym auta.

tomcyk
16-09-08, 14:55
to juz sie zaglebiamny w elektronike kurde, a z tym ciezko u mnie cholernie :(
jak ma wygladac ten przelacznik przy pedale ??

Tompro
16-09-08, 15:30
Zajrzyj tam od spodu na pewno znajdziesz, taki z kabelkiem podłączonym. Do elektroniki to tu daleko ;) zwykła elektryka :)

tomcyk
16-09-08, 16:19
a jakie moge byc inne przyczyny jak nie przelacznik ??

Tompro
16-09-08, 17:18
No może być coś zaśniedziałe na którymś złączu po drodze, może być brak masy przy lampach no i może być tez gdzieś kabel walnięty. To tak w kolejności możliwości wystąpienia ;)

tomcyk
21-09-08, 16:09
cos pomodzilem, nie bede dlugo sie rozpisywal, final jest taki ze mi stopy swieca pieknie,
tylk owraz znimi wlaczaj sie swiatla wsteczne,
nie rozumiem tez, bo w sumei na wiazce dochodzacej do swiatel jest 5 przewodow, a do zarowek jest tylko trzy (czerwony od stopu, zielony cofania i czarny masa) probowalem rozne kombinacje, i zawsze bvylo cos nie tak..

aha, czy masa od stopu i cofania ma byc polaczona w jeden przewod i wtedy podlaczona do wtyczki?? czy moze osobno

blagam piszcie piszcie ;]

a o przeciwmgielnym juz nie bede mowil, bo tego to nie wiem za cholere jak rozkminic?

Tompro
21-09-08, 17:01
Masy mają być połączone w jeden przewód ;) Weź sobie jednak spraw ten miernik będzie ci o wiele prościej. Wystarczy żebyś wziął i po kolei posprawdzał co jest na jakim przewodzie przy hamulcu, wstecznym, przeciwmgielnym i postojowych. Jak już sprawdzisz to podłączasz tak jak potrzebujesz i chodzi. A co masz za problem z tym przeciwmgielnym ? Robisz cztery stopy czy inny problem ?

ziomal007
22-09-08, 20:02
Hmmm , żarówki od mijania z tyłu + stopy jak sie nazywają fachowo ?
Możliwe , żeby w sklepie dali mi żarówki co palą się tylko mijania ? Mimo , że dałem na wzór ?

Tompro
22-09-08, 20:05
No tam są żarówki dwuwłóknowe 21W/5W jak dobrze pamiętam ;)

tomcyk
23-09-08, 12:27
niee, po prsotu nie pali sie,
zrobilem tak, ze dostale mzdjacia od Barta_vtec jak to jest pospinane u neigo, i podlaczylem tak samo, i wtedy to wszystkie mi siwecily przy heblu, a przy wstecznym to tez jakeis jaja, i sie zgarbilem przeciez nei powinno tak byc,

to poprzekladalem kabelki, i teraz jest miodek, stopy swieca jak mam stop, a wsteczny swieci jak wrzucam wsteczny,
dodam ze z wiazki z prawej storny mam 5 kabli, a z lewej juz tylko 4 ...brakuje jednego skrajnego:(

nie mam miernika, i niezbyt dam rade kupic teraz generalnie...ale dziwi mnei to ze jak zapodalem kable tak jak u kolegi to nie swiecilo tak jak powinno...
(a dodam ze w stosunku do jego ulozenia , ja "oryginalnie" mialem na odwrot ,tzn nie zielony czarny czerw, tylko czerw, czarny zielony----co tylko wprawilo mnie w wieksze zdumienie ocb...)