PDA

Zobacz pełną wersję : nisko sprzeglo

zieliniaczek
15-09-08, 21:08
od 2 dni jakos nisko mi lapie sprzeglo czy mozna to jakos poprawic? pedal lapie tak od 3/4 wcisniecia bardzo nisko i troche lipnie tak sie jezdzi

jero11
15-09-08, 21:21
sprawdź poziom płynu w zbiorniczku od pompki sprzęgła, możliwe że pompka ma już wycieki.

zieliniaczek
15-09-08, 21:48
a jak mam maly stan to czym to zalac?

jero11
15-09-08, 21:59
a jak mam maly stan to czym to zalac?

płynem hamulcowym DOT-3 albo DOT-4 a najlepiej to zmień cały płyn a i sprawdź jeszcze czy przy pedale sprzęgła nie ma wycieków z pompki sprzęgła;)

zieliniaczek
15-09-08, 22:02
ok dzieki

demonobiker
03-10-08, 14:25
a gdzie jest ta pompka i jak to sprawdzić...???

chubik
03-10-08, 21:25
Ja ma wycieki.Trza zakupic neu.Jakiej firmy pompki polecacie.

domell
03-10-08, 23:19
A jak sa wycieki to powinno nie byc plynu w zbiorniczku. Dobrze rozumiem? Dzisiaj tam zajrzalem to jest max ale jakis tak nalot czy mozna to strzykawka odessac i dolac swiezy DOT 4?

Martin_urs
03-10-08, 23:46
Najlepiej wypompować stary (Zaworek jest przy skrzyni biegów) i wpompować jednocześnie nowy - odpowietrzająć jednocześnie.

Nie wiem co to może być, ja też miałem miękki pedał (było ok a tu nagle pewnego dnai zonk - nie działa) i nawet nie chciał odbić. Poszedłem po płyn, kupiłem rurke taką akwarystyczną i odpowietrzyłem. od tamtej pory minęło jakieś pół miesiąca i zero wycieków na pedale sprzęgła - czy to mogło być jednorazowe? BTW (pedał sprzęgła był cały w dot3 przy awarii) teraz sprawdzam co drugi dzień czy sprzęgło jest ok (suche) i nic się nie leje - jak narazie jest ok.

domell
04-10-08, 00:57
U mnie problem polega na tym (nie wiem czy ma to jakies znaczenie ale zauwazylem ze jak nie jest jeszcze tak do konca rozgrzany albo ten problem pojawil sie teraz jak sa chlodniejsze dni niz w lato) ze bierze bardzo nisko sprzeglo jak tylko puscze pedal delikatnie powiedzmy ok 1-2 cm jak np. stoje na swiatlach, wrzuce jedynke i za jakies 10 sek chce ruszyc to wlasnie wtedy( takie glupie uczucie) ale nie zawsze tak jest, sporadycznie. Jaka moze byc tego przyczyna? czy sprzeglo by sie sypalo? Przebieg podobno orginalny 130 tys

Martin_urs
04-10-08, 11:48
nie, po prostu może zapowietrzony układ - spróbuj odpowietrzyć.

demonobiker
07-10-08, 14:12
a jak odpowietrzyć??

chubik
07-10-08, 15:14
Potrzebne beda 2 narzedzia :

-kluczyk 8
- sprawna noga jakiegos kumpla,dupeczki lub kogos z rodziny.
Proponuje zaopatrzyć się też w DOT 4. Pojemność 0,25L starczy.

Ściągasz gumkę z wysprzęglika (umieszczone z przodu silnika w okolicy kolektora- takie zerdzewiałe coś).Otwierasz zbiorniczek do ,którego trzeba dolewać płynu.Najmniejszy zbiornik umieszczony od strony kierowcy.Ten najmniejszy.

1.Wsadzasz pomagacza za kiere.
2.Odkrecasz srubke przy wysprzęgliku.- zaopatrz sie w jakies sprytny pojemnik aby łapac to co bedzie tryskac z koncówki.
3.Pomagacz pompuje pedałem sprzęgła - bedzie sie zapadał trzeba go wyciagać i dalej pompowac.Do momentu kiedy bedzie leciał płyn z dość dużym ciśnieniem bez powietrze.
4.Jeżeli ubywa płynu w trakcie operacji to dolewaj, żeby nie zapowietrzyło się od nowa.
5.Zakręcić śrubke,zamknąć zbiorniczek i postawić piwo pomagaczowi.

Prościzna.

demonobiker
08-10-08, 11:13
może głupie pytanie ale którędy dolewasz płynu jak ubywa??

domell
08-10-08, 11:18
No przeciez odkrecasz ten najmniejszy zbiorniczek pierwszy od kierowcy i wlewasz tam

demonobiker
08-10-08, 13:56
a nie wiedziałem... :p

chubik
08-10-08, 14:04
a nie wiedziałem... :p

"...Otwierasz zbiorniczek do ,którego trzeba dolewać płynu.Najmniejszy zbiornik umieszczony od strony kierowcy.Ten najmniejszy."

Czytać ze zrozumieniem :P

nemo
09-10-08, 08:33
Korzystając z okazji zadam takie pytanie: Czy można kupić uszczelki do pompy sprzęgła, czy trzeba całą pompę?

chubik
09-10-08, 08:52
Można kupić.Ale nie daje to zbyt dobrego efektu.Żeby wyciągnąc tą pompe trzeba się nieźle namodzić.A uszczelki i tak Ci puszcza za chwilke.Koszt uszczelek to około 30 zł może mniej.Koszt pompy w granicach 80-90 zł.Przynajmniej ja sobie załatwiłem po rabatach za tyle.Także wymieniac je i się wqurzać jest mniej opłacalne niż wsadzić nową pompke i mieć spokój.

OSCAR
09-10-08, 13:10
dokladnie, podzielam zdanie chubika w 100%.
uszczelka kosztuje grosze ale bedziesz ja wymienial co 2-3 miechy, poniewaz najprawdopodolniej tlok, ktory pracuje w pompce nie ma juz okraglego przekroju tylko jest walcem i zadna okragla uszczelka tego na dlugo nie uszczelni.
jesli ci pompka siada to zrob jak chubik proponuje, czyli kup nowa pompe, koszt niby japonskiego zamienika kolo 60pln (przynajmniej do 5gen. ale chyba te pompki sa takie same)

pozdrawiam

nemo
10-10-08, 14:12
Bardzo dziękuję za informacje.

chubik
10-10-08, 14:45
:D
Bardzo dziękuję za informacje.

Po to jest to forum.Żebyśmy sie dzielili swoimi doświadczeniami :) NO PROBLEM :D

misiek1
12-10-08, 18:47
Ja po zakupie i montażu nowej pompki sprzęgła pojeździłem może 4 miesiące i widzę, że ta też już cieknie:mad: Jakiej firmy pompkę polecacie, żeby troszkę dłużej wytrzymała...