Zobacz pełną wersję : EJ9 - woda pod nogami kierowcy
Tematów z podobnym problemem było już sporo, jednak nie rozwiązały mojego problemu. Od ok. 3 lat, po intensywnym deszczu (nawet jak auto stoi na parkingu), albo jeździe po kałużach, robi się kałuża pod nogami kierowcy. Dotychczas znalazłem jeden przeciek i go usunąłem - zakleiłem antenę 'na sztywno' w tym plastiku na słupku. Problem jednak jest dalej. Dzisiaj wylałem kilkadziesiąt litrów wody - najpierw na szybę, potem na na dach, na drzwi. Na koniec podjechałem na myjnie bezdotykową i przez 10 minut lałem wodę po całym aucie (także przednie nadkola i podwozie). Robiłem to przy odsuniętej wykładzinie, aby zobaczyć kiedy będzie ciekło. Druga osoba była w środku i obserwowała. I nic ! Dodam, że wydaje mi się, że bardziej mokro jest bliżej fotela i środka, niż pedałów. Przeglądałem inne tematy i starałem się lać jak najwięcej wody po newralgicznych miejscach. Macie pomysł gdzie może być jeszcze przeciek ?
Zagladales pod wykladzine? W jakim stanie jest podloga? Dziala Ci spryskiwacz tylnej szyby?
Tak - odsłoniłem wykładzinę do gołej blachy. Nie widać śladów korozji ani dziur (podłoga od spodu jest zakonserwowana). Jedynie ta konserwacja czy wygłuszenie (to czarne) jest niekompletne. Spryskiwacz działa, też brałem pod uwagę wyciek na wężyku.
https://zapodaj.net/b0a30d6678845.jpg.html
Ktos juz cos tam dlubal, widac niefabryczny baranek. A jak wyglada dolna czesc sciany grodziowej pod tym czrnym wygluszeniem? Mniej wiecej w okolicy podstopnicy
Ktos juz cos tam dlubal, widac niefabryczny baranek. A jak wyglada dolna czesc sciany grodziowej pod tym czrnym wygluszeniem? Mniej wiecej w okolicy podstopnicy
Hmmm...tak patrząc po zdjęciach innych civiców wygląda mi jakby po prostu fabryczny baranek był wykruszony z przodu. Jak dojść do tej sciany grodziowej ? Wykładzina na podstopnicy jest zawsze sucha.
---------------------------------------
Podszedłem jeszcze raz do auta, odsunąłem tą gumę z gąbką co jest pod pedałami - gąbka jest sucha, więc domyślam się, że to nie ze strony grodziowej cieknie? Zdarłem jeszcze resztki tej włókniny pod nogami, widać taką okrągłą dziurę (nie wiem czy to było miejsce na korek jakiś) ? Też takie coś macie? Od spodu jest to wklęsłe, od strony wnętrza auta wypukłe.
https://zapodaj.net/50c71aef3ea70.jpg.html
Pod ta wykruszona mata powinna byc blacha w kolorze zielonkawego podkladu a na Twoim zdjeciu jest plama czarnego baranka, a masz moze w aucie szyberdach? Ten odstajacy kapsel jest fabryczny
Nie ma szyberdachu. Sam nie wiem już skąd to może lecieć, zwłaszcza że dzisiaj intensywnie lałem po całym aucie z lancy i susza, a wystarczy jedna porządna ulewa i mokro.
widać musisz wyjąć całkiem tapicerkę (wykładzine) i bez niej jeździć. jak się zacznie robić mokro to zobaczysz skąd idzie woda. ja mialem w 4D mokro pod kanapą i wilgotno przy nogach pasażera za mną. Okazało się że była ruda pod szybą i jakimś cudem ciekło po poszyciu na nadkole i z niego ściekało pod kanapę i dalej. kosztowało mnie to 250 i rudej oraz wody brak.
widać musisz wyjąć całkiem tapicerkę (wykładzine) i bez niej jeździć. jak się zacznie robić mokro to zobaczysz skąd idzie woda. ja mialem w 4D mokro pod kanapą i wilgotno przy nogach pasażera za mną. Okazało się że była ruda pod szybą i jakimś cudem ciekło po poszyciu na nadkole i z niego ściekało pod kanapę i dalej. kosztowało mnie to 250 i rudej oraz wody brak.
No z wyciąganiem całej wykładziny jest trochę roboty i tego chciałem uniknąć. Póki co myślę odsłaniać po prostu część wykładziny na czas deszczu, ewentualnie powtórzyć manewr z myjnią. W ostateczności trzeba będzie chyba zrobić jak mówisz.
Zdejmij te plastiki progów drzwi i zobacz jak wygląda sytuacja łączenia podłogi z progiem.