Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pokretło od regulacji temperatury Help!!!!

gregor886
15-09-08, 16:21
Mam problem z pokretlem regulacji temperatury nie moge nim wogole krecic nie wiem co sie moglo tam stac bo nigdy tego jeszcze nie rozbieralem. No i bym prosil o jakies info jak to naprawic bo sie zbliza zima a pokretlo jest w pozycji zimnego powietrza :D

mirrr
15-09-08, 17:09
wyjmij radio i posprawdzaj ręką czy nic nie haczy bo wydaje mi się że to na linkach jest.

lukaskus
15-09-08, 18:43
Samo wyciągnięcie radia nic nie pomoże, żeby sprawdzić linki przy pokrętłach trzeba wyciągnąć całą konsolę środkową. Na początek sprawdź linki od drugiej strony = troche światła i nura pod kiere, przy pedale gazu są te linki jedna w niebieskim pancerzu, druga w czarnym (od temperatury i sposobu nadmuchu), może tam sie coś przyblokowało, jak nie to rozbiurka konsoli Cię czeka.

Powodzonka.

gregor886
15-09-08, 19:41
Pewnie mnie czeka tak jak mowicie rozbiorka konsoli ... a w tym modelu to chyba nie bedzie takie proste :confused: wiecie jak ja rozebrac ? jakies info do stronki jakies czy opis ??

qba1983
15-09-08, 19:43
lukaskus, dobrze mowisz podpowiadajac zeby najpierw zobaczyc co jest z drugiej strony linki, ale fakty sa takie ze linka od regulacji temp, nie jest przy pedale!!
a w komorze silnika (na lewo od kolektora ssacego)

i tu proponuje zajzec najpierw, bo latwo i bez rozbierania widac co jest.
postaraj sie moze zdjac ta linke i poruszac ta przepustnica(jesli dziala to zanczy ze problem lez w konsoli i musisz troche wiecej powalczyc)

... a w tym modelu to chyba nie bedzie takie proste :confused: wiecie jak ja rozebrac ? jakies info do stronki jakies czy opis ??
a niby dlaczego to ma nie byc proste... proste jak konstrukcja cepa:D
poszukaj na forum manuala i sciagnij sobie, bedziesz wiedzial co i jak.

gregor886
15-09-08, 23:35
no to dodales mi otuchy :D nie znam konstrukcji cepa ale chyba nie jest skomplikowany :D dzieki za podstawowe info poszperam troche i dam znac co dalej... a z forumowiczow zaden nie mial wczesniej z tym problemow? bo czasami wasze uwagi sa cenn :) pamietam glupie sciaganie boczka z drzwi z tym forum bylo to o wiele prostsze :)

nowik1
16-09-08, 10:49
Przy pedale gazu też jest linka od regulacji temp. Osadzona jest na bolcu, który dalej łączy się z kolejną linką idącą przy kolektorze ssącym po lewej stronie. U mnie pokrętło jak najbardziej działało, jednak ogrzewania nie było .
Okazało się że linka spadła z "bolca". Po osadzeniu linki na "bolcu" ogrzewanie wróciło :).

Co do problemu typu gałka się nie obraca, możliwe że winna jest uszkodzona linka (zaśniedziała, pęknięta i w ten sposób blokowany jest swobodny jej przesuw w pancerzu).

BolzZ
16-09-08, 11:07
Z przesuwem to tak jak z posuwem i zasuwą - przez u zwykłe ;)

A ja mam z kolei kłopot chyba z nieszczelnością tego układu przełączającego, jak ustawie na szybę, to i tak mi sporo po twarzy daje, do tego jak mam ciepłe puszczone, to mimo przełączenia środkowych nawiewów na ogrzewany wieje dużo chłodniejsze niż z bocznych :/ Jakby to wszystko było bardzo nieszczelne i brało sobie co chciało :(

nowik1
16-09-08, 11:14
Poprawione :)

BolzZ - może nie do końca domyka Tobie zimne powietrze.

gregor886
16-09-08, 11:55
Szukam w manualach ale nie moge znalezc nigdzie jak rozebrac ta konsolke z nawiewami macie jakies w tym doswiadczenia ?

qba1983
16-09-08, 16:39
-zaczynasz od podlokietnika(sroby sa pod zaslepka pod recznym i po bokach z tylu)
-wjmujesz radio(masz srobe z tylu)
-teraz wypychasz wlaczniki od awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby(masz po jednej srobce pod karzdym wlacznikiem)
- sa jeszcze 2 sreobki po bokach konsoli( na wyskosci kolana)
- zeby zdjac konsole musisz jeszczcze odkrecic galke zmiany biegow z dzwigni

ale najpierw zajrzyj pod konsole od strony pedalow, moze spadla tam linka i nie bedziesz musial zdejmowac konsoli.

lukaskus
16-09-08, 16:49
Chłodne powietrze w środkowych nawiewach: (strona 20-81 - linka sie lubi przesuwać i w rezultacie nie domykają się nawiewy)
http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/20-80.pdf

Konsola środkowa:

http://media.honda.co.uk/car/owner/media/manuals/CivicManual/pdf/20-77.pdf

EL
17-09-08, 13:44
Możliwe też jest, że filtr przeciwpyłkowy wszedł za głęboki i zahacza o cięgna pokrętła regulacji. Ja tak miałem, wyciągnąłem filtr i pomogło. Więc zanim zaczniesz rozbierać konsolę, sprawdź ten filtr, może to wystarczy, żeby rozwiązać problem

gregor886
20-10-08, 18:20
No ekstra dzieki za info jak rozkrecic konsole przydalo sie ale sam nic tam nie zrobie gdzies linka trzyma moj znajomy mechanior powiedzial ze to moze na jakims zaworze sie blokowac i mozliwe ze mnie czeka rozkrecenie deski :/

Gruszka
20-10-08, 18:33
Zanim zabierzesz sie bez sensu za rozbieranie konsoli, "zanurkuj" z latarka w zebach za konsole centralna (od strony "nog" pasazera), popros kogos aby delikatnie probowal obracac pokretlo od temperatury, reka wybadaj plastikowy mechanizm i go rozruszaj, ewentualnie wcisnij na swoje miejsce plastikowe kolko zebate, zobacz czy linka chodzi prawidlowo i moim zdaniem bedzie po sprawie. W 90% przypadkow, blokowanie sie pokretla jest spowodowane jakas drobna usterka elementow plastikowych za konsola.

Pzdr.

gregor886
20-10-08, 19:56
Sprawdzilem i nie ma szalu konsole srodkowa rozebralem myslalem ze cos peklo w tych plastikach ale nie .... linke wybadalem ruszalem ale kicha nawet jak z calej sily ciagne w jedna i druga to nie moge oporu pokonac :confused: gdzies jest jakis zawor cieplo zimno czy cos takiego i to na nim moze sie to blokowac ale zeby tam dojsc to trzeba bedzie pewnie wyciagnac caly kokpit :eek:

Gruszka
20-10-08, 21:00
Skoro w kabinie juz sprawdziles i jest ok, to zobacz sobie w manualu* gdzie znajduje sie owy zawor (to taka podpowiedz aby oszczedzic Ci rozbieranie konsoli).

Pzdr.

* w temacie podwieszonym, sciagnij najlepiej wersje "full 98-99 civic aerodeck workshop manual"

gregor886
21-10-08, 10:21
Tak jak mowisz musze spr ale taki tylko duperel a tyle z tym problemow ...

Przestroga !!!! mi walnal zawor od nagrzewnicy ... nie wiem jaki koszt co i jak napisze ale trzeba w tym modelu uwazac .... jak wam zacznie ciezko chodzic pokretlo od temp nic na sile i przygotowac sie na koszta .... dam jeszcze znac jakie ...