Zobacz pełną wersję : Civic VI 2001 D14z4 wymiana silnika
Witam mam problem ponieważ w mojej hani padł silnik d14z4. Szukając w czeluściach internetu odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie nie znalazłem niestety nic konkretnego. Moje pytanie brzmi następująco na jaki inny silnik mogę włożyć do hondy tak aby nie miało to wpływu na 2 sondy lambda oraz na czujnik położenia wału. Mam na oku d14a4 w dobrych pieniądzach tylko nie wiem ile zachodu będzie przy przekładaniu. Z góry dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
bartek_levis
21-09-17, 08:53
sondy lambda będą działały zakładasz cały osprzęt od d14z4, czujnik jak masz gwint aby go zamocować to tylko koło pasowe zakładasz ze swojego z zębatką i po problemie
no to świetnie a OBD2 tez będzie działało jak działa dalej ? Czyli wiązki i komputera ruszać nie muszę?
Lukaszemko
21-09-17, 18:51
Ja bym remontował stary nigdy nie wiadomo co kupisz
w tym przypadku mam pewność bo to od znajomego i wiem że właśnie silnik jest po remoncie tylko że on rozbił samochód tylko chodzi mi o kompatybilność. Bo wiem że są różnice w tym obd sterownia wtryskami oraz z czujnikiem położenia wału
bartek_levis
22-09-17, 09:09
no jak założysz osprzęt to bliźniacza konstrukcja, kwestia czujnika wała i aparatu zapłonowego reszta to praktycznie to samo.
Lukaszemko - remontowałeś kiedyś d14 to kosztuje 3 razy tyle co zakup drugiego silnika,a zdrowych silników na rynku w cho*j no chyba że remontem dla Ciebie jest wymiana UPG
Lukaszemko
24-09-17, 21:44
d14 nie ale inne tak
również montowałem silniki zakupienie przez klientów gdzie w 90% były to złomy co jeździły połroku a rekord to 3 dni ale tłok walił w głowice
Panowie mam problem ponieważ kupiłem już wyżej wymieniony silnik i jest problem natury technicznej przy przełożeniu a mianowicie w d14a4 miejsce na czujnik połozenia wału jest lecz koło zębate z wieńcem z d14z4 ma inna średnice ktoś ma jakieś rozwiązanie?
bartek_levis
09-10-17, 10:31
d15z8 i z6 mają też czujnik może z nich podejdzie