No to tak, ponieważ jest dużo pytań o silowniki maski jakie mam zamontowane u siebie, postanowiłem zrobić prosty manual. Stay tuned na dniach powinienem wszystko przygotować, na pewno się komuś przyda.
No dobra to startujemy ponad wszystko muszę zaznaczyć, że siłowniki są tak zamontowane aby maska nie stała na sztorc jak to niektórzy lubią, wysokość podniesienia jest mniej więcej na wysokości fabrycznej, ale to był mój wybór jak finalnie zrobią inni jest to indywidualna sprawa. Zaczynamy manual może nie będzie super dokładny, nie zadowoli wszystkich, zdjęcia są nie wyraźne ale obiecałem więc postaram się w miarę dokładnie opisać jak to zostało zrobione.
Co potrzebujemy:
1. 2 Siłowniki (można zrobić na 1 ale u mnie wyginało maskę, więc zrobiłem na 2)
2. Podkładki
3. Nakrętki
4. 2 gwintowniki, gwinty (nie wiem jak to nazwać, opis wyjaśni wszystko, więc sorry za niewiedzę na pewno coś dobierzecie)
5. Troche farby samochodowej i antykorozyjnej
6. Spawarka
7. Magnes do śrób
8. Podstawowe klucze
I. NA POCZĄTEK SIŁOWNIKI
Jeżeli chodzi o siłowniki ja wybrałem najkrótsze jakie udało mi się w ogóle znaleźć w najbliższym sklepie. Koszt to jakieś 50 zł za sztukę. Trafiło na firmę HART może nie jest to Mercedes siłowników, ale 2 rok sprawują się bez problemu.
II. ŚRUBY NAKRĘTKI ITP
Jak widać na załączonym zdjęciu ja ulokowałem śrubę z podkładkami w małym fabrycznym otworze jaki znajduje się w masce, przytrzymałem potem nakrętkę magnesem i wszystko skręciłem, podkładki i śruby każdy dobierze bez problemu
https://i.imgur.com/RqlOeSE.jpg
III. GWINTOWNIKI?! farba
Teraz tak jak widać tu na zdjęciu:
https://i.imgur.com/Sh8NL9u.jpg
Ja dobrałem takie ala gwintowniki tak aby wybrana przeze mnie śróba do siłownika pasowała, wymierzyłem na równo miejsce w którym trzeba dospawać "gwintownik" , następnie wyczyściłem, odłłuściłęm zabezpieczyłem antykorozyjnie metal, polakierowałem pędzelkiem i gotowe, nie wygląda chyba źle. Musiałem kilka mm przyciąć fabryczny plastik aby ułożyć wszystko dokładnie tak jak chciałem.
IV. O CZYM TRZEBA WIEDZIEĆ
Koniecznie trzeba wymierzyć wszystko bardzo dokładnie, lepiej się przy tym nie spieszyć. Rozwiązanie jest proste, wymaga jedynie dokładności, jeżeli sami nie czujecie się pewnie aby dorobić mocowania pod siłowniki, to jestem przekonany, że po pokazaniu tego prostego opisu każdy blacharz bez problemu za jakąś drobną opłatą dorobi takie mocowania (ja jak pytałem z czystej ciekawości, znajomy powiedział mi 50 zł i piwo za zrobienie miejsc pod siłowniki).
Z użytkowych rzeczy, o których zazwyczaj nikt nie pisze, ja wolę uprzedzić. Siłowniki nawet te najbardziej miękkie jakie uda wam się znaleźć póki się nie wyrobią będą bardzo ciężko chodzić. Każdy użytkownik em2 czy es wie, że maska jest dość delikatna więc lepiej wyrobić sobie nawyk aby na siłę od środka nie zamykać maski (odważni mogą później śmiało oddać maskę do prostowania), uprzedzam, że siłowniki tak są wygodne, ładnie wyglądają ale trzeba pamiętać, aby nie uszkodzić maski (szczególnie w czasie póki siłowniki się nie wyrobią) trzeba zamykać ją z wyczuciem, obydwiema rękami najlepiej po bokach. Po zamontowaniu wszystkiego, doborze wysokości otwarcia maski, dokręceniu śrubek, wszystko powinno wyglądać tak:
https://i.imgur.com/DtCOah3.jpg
Pozdrawiam mam nadzieję, że co nieco pomogłem. Trudno tak naprawdę opisać sprawę dokładnie, wszystko jest kwestią dobrania siłowników i równego dospawania mocowań. W przypadku śrub, nakrętek, podkładek i innych materiałów, ja wziąłem to co akurat udało się znaleźć w garażu więc są to naprawde podstawowe akcesoria.
ten twój "gwintownik" to sztuc/sztucer/króciec :) w tym wypadku inaczej kawałek rurki z gwintem wewnętrznym, kawałek rurki z wspawaną nakrętką :) gwintownik to narzedzie ręczne do gwintowania otworów :) popraw sobie i posta można usunąć ::)
ten twój "gwintownik" to sztuc/sztucer/króciec :) w tym wypadku inaczej kawałek rurki z gwintem wewnętrznym, kawałek rurki z wspawaną nakrętką :) gwintownik to narzedzie ręczne do gwintowania otworów :) popraw sobie i posta można usunąć ::)
O dzieki za uwage teraz bede wiedzial jak to sie nazywa :D dzieki :)