Zobacz pełną wersję : problem z szyberdachem
Czesc...
Mam problem z szyberdachem a mianowice, nie chce mi sie otwotzuc.
Idzie do goty jakies 2mm. i to ylko z lewej strony z prawej nawet niedrgnie, jak by mu cos podeszlo.
Oczywiscie jak prubuje do otworzyc trzymajac wcisniety przycisk to silniczek pracuje z coraz slabsza moca az wogole go nie slychac (nie chcial bym go spalic)
Co to moze byc, jak dostac sie do szyberdacha, do prowadnic??
mam to samo ale juz od chwili jak auto kupiłem wiec sie do tego przyzwyczaiłem :)
Ja jak zanim nacisne przycisk lekko pchne tylnią cześć szyber dachu do góry czyli pomoge mu w początkowym otwarciu to potem juz jest spoko i moge go przesówać do woli i wszystko jest jak gdyby nigdy nic :) do puki go znowu nie zamkne bo wtedy w początkowej fazie jego rozruchu znów trzeba mu pomóc.
blue_kos u ciebie może być zerwana linka lub coś z mechanizmem. Natomiast u GAWRON'a pewnie wystarczyłoby przesmarować uszczelke jakimś środkiem dającym poślizg ;) Są takie specjalne do uszczelek gumowych. I zapomnisz o problemie.
ja mam to samo i już probowałem smarować środkiem do uszczelek niestety niepomogło i nadal musze pomagać ręką
mam podobnie, aby otworzyć szyberdach trzeba pomóc ręką. ja profilaktycznie co jakiś czas smaruję uszczelki - zwłaszcza tą z tyłu, silikonem w sprayu do uszczelek gumowych. na jakiś czas pomaga
Można jeszcze spróbować odkręcić szyber na śrubach i inaczej troche ułożyć. Ewentualnie uszczelke gumową wymienić. U mnie też się kleił szyber i nie chciał otwierać, ale przy okazji robienia porządków w aucie był wyjęty, wyczyszczony i włożony z powrotem a także nasmarowałem uszczelke gumową. Od tamtej pory a będzie to już z półtora roku jest ok.
Można jeszcze spróbować odkręcić szyber na śrubach i inaczej troche ułożyć. Ewentualnie uszczelke gumową wymienić. U mnie też się kleił szyber i nie chciał otwierać, ale przy okazji robienia porządków w aucie był wyjęty, wyczyszczony i włożony z powrotem a także nasmarowałem uszczelke gumową. Od tamtej pory a będzie to już z półtora roku jest ok.
TOMPRO, a jak sie dostac do zamknietego "szybera", u mnie nie pomaga popchniecie reka!!!
wczesniej nie mialem zadnego problemu i ni nie zwiastowalo takiego naglego konca.
Jak zdejmiesz taką osłonke przed szyberem to tam masz pod spodem takie coś jak w szybach na korbke. Kręcisz i powinien wyjść. A jak tak nie da rady to albo go siłowo, ale nie radze albo zdjąć podsufitke i wyjąć cały z mechanizmem od dołu i wtedy zobaczyć co mu dolega.
Jak zdejmiesz taką osłonke przed szyberem to tam masz pod spodem takie coś jak w szybach na korbke.
rozumie ze chodzi o osbonle w srodku auta bo na zewnatrz same gumy do okola (cos okraglego do odkrecenia jest w srodku, ja myslalem ze to bezpiecznik) rozumiem ze to oto chodzi??
Tak dokładnie na środku przed szyberem jest takie jakby kółko.
Tak dokładnie na środku przed szyberem jest takie jakby kółko.
dzieki pochwale sie jak mi poszlo
tylko nie wiem czy w tygodniu znajde na to czas bo widze ze to jakas grubsza zezba bedzie
blue_kos u ciebie może być zerwana linka lub coś z mechanizmem. Natomiast u GAWRON'a pewnie wystarczyłoby przesmarować uszczelke jakimś środkiem dającym poślizg ;) Są takie specjalne do uszczelek gumowych. I zapomnisz o problemie.
Nie nie to nie jest to ze mi sie szyber przykleja do uszczelki itp. Jak naciskam przycisk zeby sie otworzył to do góry idzie tylko prawa strona a od mojej strony jest wlasnie chyba linka zerwana i musze mu pomóc rękom do góry bo inaczej się przekrzywia i głośno chrobocze. A jak mu raz na samym początku pomoge to potem juz cakiem normalnie chodzi. Nie przeszkadza mi to a z doswiadczeń z szybrami z poprzednich aut wiem ze lepiej sie za to nie brac... :) Jak tematodawca naprawi to niech opisze bo widze ze sporo osob ma ten problem :)
Możesz mieć tam coś jeszcze ułamane przy mechaniźmie. Ja tam bym rozebrał, ale ja lubie jak wszystko chodzi tak jak powinno. W sumie jakby linka była urwana to by się nie przesuwał.
ja uszczelki nasmarowałem a mimo to nadal zacina sie w pewnym punkcie gdy wychodzi do gory... :-/ i musze mu pomagać ręką
Wogule gdy zamykam do konca i otwieram na maksa szyber to z mechanizmu słychać takie piszczenie wy tez tak macie?? mozna to jakoś zniwelować??
troche to trwalo zanim sie wzielem za szyber, ale dziala jak nowka :)
u mnie problem polegal na tym ze jedna strona nie wstawala........
w prowarnicach jest czarny podluzny plastik odciagany przez sprezynke podczas otwierania u mnie ta sprezynka spadla po obu stronach, blokujac szyber od strony pasazera :/
Tak jak powiedzial, Tompro zdjeclem osone przy szyberdachu (cos podobnego jak przy szyberach na korbke) uchylilem go troszke pomagajac mu rekom, zdjelem podsufitke i odkrecilem caly szyber (trzyma sie na 6 srubach)
Wyczyscilem prowadnice nasmarowalem smarem w aerozolu i dorzucilem troche smaru do lozysk (zielony kolorek)
zaczepilem sprezynki na te czarne plastikowe podluze sowaki, z jednej strony bez problemu a pod dachem na wyczucie ) bez wiekszej trudnosci trafilem odrazu.
Przesmarowalem jeszcze uszczelke i lata jak malina :)
Tompro dzieki za wskazowki, troszke sie zmartwilem ze tyle osob ma problemy z sztberdachami i faktycznie nic z tym nie robia (bo co to za pomaganie reka)
sezon na szyber sie skonczyl co prawda ale ja moge spac spokojnie :) bo nie lubie jak mi cos nie dziala jak powinno
Witam, mam podobny problem, sprężynka spadła z jednej strony. blue_kos te sprężynki włożyłeś górą, przez otwarty szyber, czy jak??? Trzeba go całego wyciągnąć (szyber) żeby założyć te sprężynkę???
zaczepilem sprezynki na te czarne plastikowe podluze sowaki, z jednej strony bez problemu a pod dachem na wyczucie ) bez wiekszej trudnosci trafilem odrazu.
Witam. Mam podobny problem jednak u mnie sprężynki są poprawnie połączone. Porblem polega na tym, że ten plastikowy suwak się w ogóle nie przesuwa i nie wiem jak on jest połączony z tymi głównymi szynami szyberdachu. Czy te sprężynki powinny się naciągać przy otwieraniu ? Jak one są połączone z tą główną szyną ?? byłbym wdzięczny jakby ktoś zdjęcie wrzucił tych szyn przy maksymalnym otwarciu szyberdachu. :)