PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana audio w honda civic VII

bombelaz
21-08-17, 12:07
Cześć!
Przymierzam się do zmiany swojego seryjnego audio w swojej hondzi z 2004r, wersja 2.0 sprowadzona ze Szwajcarii. Trochę pogrzebałem po nie jednym forum no i jakoś to wszystko już sobie ułożyłem. Można powiedzieć, że dopiero wkraczam w świat motoryzacji...

1. Wygłuszanie przednich drzwi: StP Black Gold mata butylowa 2,3mm i panka gumowo kauczukowa 6mm (wkleiłem to co oferuje jeden zakład w Warszawie zajmujący się wygłuszaniem)

2. Głośniki - ciekawa rzecz, ponieważ posiadam seryjne tylko w drzwiach przednich oraz tylnych. Nie znalazłem nic na desce rozdzielczej, żadnych twitterów.. Czy ta wersja hondy tak ma?
Co do głośników nowych, to nie odsłuchiwałem i raczej nie będę miał takiej możliwości. Polegam na opiniach ludzi, a na pewno zagrają lepiej niż seryjne, i to mi wystarczy. Głównie słucham techno, drumm, trance. Pod uwagę biorę: Hertz ESK 165 lub U-Dimension El Comp 6 ponieważ te dwa przewijają się najczęściej. Wsadzić je mam zamiar tylko w przednie drzwi, na MDF'ach. 500 zł max.

3. Radio - jest tak wiele modeli, ze sam już nie wiem co by fajnie współgrało z tymi głośnikami. Często przewijał się Pioneer MVH-390BT Czy to dobry wybór? Dobrze gdyby miało BT, AUX/USB i bez dyskoteki. Do 400 zł

4. Wzmacniacz - tutaj zdam się na Was, ponieważ nie mam pojęcia jaki wybrać. Wolałbym dobry 2 kanałowy niż średni 4 kanałowy, ponieważ nie mam zamiaru dokładać subwoofera. Może używany? Tak czy inaczej, do 500 zł

5. Okablowanie - Jakiej firmy kable kupić dla drogi głośniki <-> wzmacniacz no i jakiej grubości.

Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą. Mianowicie, jak bardzo potrzebny jest do takiego zestawu wzmacniacz? Powiecie, że głośniki wtedy nie dadzą z siebie wszystkiego..Rozumiem. W takim razie, może inne głośniki? Dlaczego tak kombinuje? Ponieważ wiem, że wraz z montażem wzmacniacza, trzeba pociągnąć nowe kable a jest to czasochłonny i kosztowny proces.

Z góry dziękuję za wszelkie pomocne posty!

JulianT
21-08-17, 13:26
Punkty 2 i 4 - jeżeli chcesz zestaw odseparowany tylko na przód i bez subwoofera, to może w takim razie 4 kanałowy wzmacniacz zasilający osobno tweetery i woofery (bi-amping)? Jeśli używany wzmacniacz do 500 zł, to ja jestem bardzo zadowolony z μ-dimension jr 4.300
Głośniki na przód - poszukaj jeszcze opinii na temat zestawów odseparowanych firmy Helix - w Twoim budżecie też coś się znajdzie.
Punkt 5 - pamiętaj, że poza kablami od wzmacniacza do głośników potrzebujesz jeszcze kabli sygnałowych z radia do wzmacniacza. Generalnie jakość kabli ma znaczenie, bo od tego zależy np. wrażliwość na zakłócenia. Możesz poszukać kompletów np Hollywood Energetic - ot, choćby takich: http://www.carado.net.pl/product.php?id_product=2954
Jeśli chodzi o grubości kabli, to wszystko zależy od tego jaki wzmacniacz jakie głośniki będzie zasilał.
Nawet jeżeli będziesz zasilał głośniki bezpośrednio z radia, i tak wolałbym zainwestować w lepsze kable zasilające głośniki. Ich pociągnięcie w porównaniu z ilością pracy włożoną w dobre wygłuszenie drzwi tak naprawdę nie zrobi Ci wielkiej różnicy. A drzwi do wygłuszenia i tak musisz rozebrać.

I jeszcze jedno, 4 kanałowy wzmacniacz pozwoli Ci ewentualnie przejść z bi-amping na zasilanie kanałami 1 i 2 głośników z przodu a kanały 3 i 4 będziesz mógł zmostkować do zasilania subwoofera - gdybyś kiedyś chciał go zamontować. Przy dwukanałowym wzmacniaczu już nie będzie takiej możliwości.

arekwu
06-09-17, 13:37
O ile juz nie zalozyles to odradzam pioneera. Mam mvh580bt i dramat. Nie wiem czy zwracasz uwage tylko jak graja czy tez na jakosc wykonania i jak sie tego czegos uzywa. W sloneczny dzien tam nic nie widac na wyswietlaczu (przy max brightness). No i generalnie radio za 450 zalatuje tandeta. Juz lepiej kupic tanioche z biedry czy vordona..Obecny pioneer to jakies popluczyny