Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic Ufo N22A2 Problem po zmianie sprzęgła z wkładaniem biegów.

DaBomb23
17-08-17, 17:24
Panowie mam problem z Civiciem 2,2 iCTDI. Dwa tygodnie temu zmienione zostało sprzęgło po tej operacji zrobiłem już przeszło 3tyś km bezproblemowo lecz dziś napotkał mnie problem mianowicie na biegu jałowym ciężko włożyć którykolwiek bieg, biegi po zgaszeniu silnika wchodzą bez problemu. W czym może tkwić problem?

remi_k
17-08-17, 17:34
Czy byl używany przyrząd do montazu sprzegla samonastawnego sac? Jakiej firmy sprzeglo zalozyles?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

DaBomb23
17-08-17, 17:45
Wydaje mi się ze mechanik nie używał czegoś takiego. Zaraz po montażu również był problem z włożeniem biegów jednak po kilkukrotnym podpompowaniu sprzęgłem i przejechaniu kilku kilometrów problem ustąpił. Zestaw sprzęgła LUK.

remi_k
17-08-17, 20:09
Problem ustapil na chwilę i znow sie powtarza?
https://www.sprzeglo.com.pl/artykuly-porady-sprzegla-sprzeglo-samonastawne/110

szczepar
17-08-17, 21:28
Zacznij od sprawdzenia czy nie masz zapowietrzonego układ sprzęgła , sprawdź ile płynu jest w tym małym zbiorniczku obok tego od hamulców.

DaBomb23
17-08-17, 22:14
Dzieki za odpowiedzi. Plynu w tym malym zbiorniczku jest lekko ponad minimum, moze to miec az takie znaczenie? Jutro jestem umowiony na ewentualne odpowietrzenie ukladu.

szczepar
18-08-17, 09:04
Ciężko mi to ocenić na odległość, ale zanim zaczął bym demontować skrzynię :P odpowietrzyłbym układ aby mieć pewność.
Na marginesie - w jednym z odcinków "Będzie pan zadowolony" był 2.2 z taką usterką. Mechanicy wymienili komplet sprzęgła + koło :D (a trzeba było wymienić uszkodzony zbiorniczek i odpowietrzyć układ)

DaBomb23
18-08-17, 09:22
Oglądałem, cały odcinek w jednym warsztacie... No tak zrobię dziś jestem umówiony na odpowietrzenie układu. Kojarzysz może gdzie znajduje się odpowietrznik?

mloodzian
18-08-17, 09:29
w wysprzegniku, w dwie osoby układ odpowietrza się w jakies 10 minut

szczepar
18-08-17, 09:47
Szukaj w okolicy połaczenia skrzyni z blokiem silnika, zobacz jak wyglądają wysprzęgliki na popularnym portalu aukcyjnym.
Widać go (i jest do niego dostęp) po otwarciu maski. (ale trzeba się przychylić i poszukać - aby bardziej cię zdezorientować powiem ze na przekroju poprzecznym silnika to ten wysprzęglij jest na godzinie 2-3 :D )

Są 3 mozliwe opcje :
- masz kapturek a pod nim odpowietrznik
- nie masz kapturka , odpowietrznik jest
- nie ma kapturka , nie ma odpowietrznika
Kwestia jak wyglądała wcześniejsza kultura techniczna osób obsługujacych/naprawiających ten samochód. :D
Dlatego warto wcześniej zobaczyc na fotografi jak wygląda kompletny wysprzęglik :D

remi_k
18-08-17, 10:46
Bez odpowietrznika pedal sprzegla leżałby przy podlodze. Kapturek tylko chroni odpowietrznik przed brudem.
Oproznij zbiornik ze starego plynu np strzykawką. Zalej nowego plynu dot4 do zbiorniczka, załóż jakiś wezyk przezroczysty, poluzuj odpowietrznik i poczekaj az poleci czysty plyn, wtedy zakrec odpowietrznik. Ja tak robie sam bez odpowietrzania w każdej Hondzie i sprzeglo chodzi jak trzeba.

szczepar
18-08-17, 12:59
Zle się wyraziłem - bez widocznego odpowietrznika - ktoś go zwyczajnie urwał. Taki skrót myślowy.
Dlatego czasem warto zobaczyć na zdjęciu - bo inaczej szukasz czegoś co ktoś inny urwał.

DaBomb23
18-08-17, 19:53
Zmiana płynu i odpowietrzenie pomogło. Dzięki!

Lucas.FK2
18-08-17, 23:01
Zobaczymy na jak długo.