Zobacz pełną wersję : Wymiana przegubu
Witam, wymieniałem przegub zewnętrzny w Civic V i niestety niemoge wbić nowego, jaka może być przyczyna? Czy na pólosi powinien być rowek jakiś w v gen? Bo ja takiego tam nie widzę a myślałem że zabezpieczenie ma wskoczyć właśnie w jakiś rowek. Miał ktoś z was podobny problem? Pozdro
Na wieloklinie półosi masz poprzeczny rowek, w którym powinna znaleźć się mała zawleczka z drutu. Po nabiciu przegubu zapobiega ona wypadaniu przegubu.
Witam, wymieniałem przegub zewnętrzny w Civic V i niestety niemoge wbić nowego, jaka może być przyczyna? Czy na pólosi powinien być rowek jakiś w v gen? Bo ja takiego tam nie widzę a myślałem że zabezpieczenie ma wskoczyć właśnie w jakiś rowek. Miał ktoś z was podobny problem? Pozdro
weź młotek i perdolni porządnie (tylko nakrętkę wkręć). Rowek musisz mieć, aczkolwiek nowego zabezpieczenia nie dawaj bo są gówniane i są często problemy z nabiciem przegubu.
Właśnie rozwiązałem sprawę, niestety albo stety zdecydowałem się wyciągnąć półoś że skrzyni, by mieć swobodny dostęp do uderzenia, po kilku solidnych ciosach młotem doszedłem do wniosku że coś jest nie tak, jakiś czas temu miałem zmieniane całe półosie i leżały stare więc postanowiłem sprawdzić jak to tam wygląda i okazało się że oderwana jest ten odcinek w którym jest ten rowek dla tego nie miało jak się zablokować. Pozmieniałem wszystko na starą półoś i jutro będę wkładał, mam nadzieję że nie bedzie większego problemu z wbiciem jej spowrotem. Ale ciekaw jestem jak ktoś zamocował stary przegub że siedział na miejscu twardo bez tego zabezpieczenia. Jednym słowem masakra dzięki wszystkim za podpowiedzi