Zobacz pełną wersję : spalanie civica 1.3 - mały smok ?
Witam,
Ostatnio - hmm od jakichs 2-3 tygodni mam problem ponieważ moj civic jakjko 1.3 zaczał palić ok 12 litrów - tankuje 12 litrów na prawie pusty bak i przejeźdzam ok 100 km i znowu wskazówka sie nie podnosi :/, wymieniłem filtr powietrza myslałem zę to cos da :( nic nie dało, czym to moze być spowodowane. Wczesniej utrzymywało sie na poziomie ok 8 litrów, oczywiscie mówimy tylko i wyłacznie o benzynie
Foramt kompa powinen cos dac...
najpierw zrób samodiagnostykę komputera i zobacz co ci komp pokarze:
http://www.civic5g.yoyo.pl/silnik.php?art=samodiagnostyka
wiele czynników wpływa na spalanie: kable, świece. może sonda padła
Wiec komp nie wskazuje żadnego błędu, po przekreceniu na zapłon dioda mruga tylko raz i spokój 2 raz już nie mruga. Wiec dalej nie wiem co to może być :(
nagle zaczął tak palić? -> obstawiam sondę
ale zanim ją wymienisz, zresetuj kompa, odpal w trybie uczenia - jak nie pomoże to... sonda do wymiany.
gdybyś od dłuższego czasu miał takie spalanie, albo rosło ono w dłuższym okresie czasu np. od 8 do 12 litrów, to szukałbym przyczyny w zasyfiałym gaźniku + przewody i sonda... a jeśli nagle tyle pali, to padła sonda.
no wcześniej było 8 ale sądziełm ze może tyle palić.. wiec przyjąłem to za norme, ale 12 to już przesada
Odepnij minusowa klemre od akumuratora,,wtedy odkręc sonde,odepnij od kostki,przeczyscz sonde,przeczysc styki !!
Moze tez masz katalizator zapchany na maxa !! Tez jezeli nie masz sitka na gazniku to brudy utkwily w gazniku i moze byc przyczyna !!
Załącz klemre,naucz Kompa - zdiagnozuj błędy....
Moze cos Pomoze.....
Jeśli wy miał zapchany kat to by auto było zamulone a z czasem było by jeszcze gorzej. Prawdopodobnie sonda.
zrobiłem resa zobaczymy dzisiaj tankowałem wiec okaże sie ile przejade :D przy bardzo spokojnej jeździe
I lipa 12 litrów znowu zatankowałem na pusty bak i 104 km i znowu pusto :( już nie wiem co to może być :( teraz jak jeździłem to nie wchodziłem powyzej 4 tys przewaznie było to ok 2 tys obrotów
Podepne sie pod temat odnośnie mojego D14A3 ... pali podobnie jak kolegi czyli 12l...mam zamiar zmienić sonde i tu pytanie :
http://allegro.pl/item426830108_ngk_sonda_lambda_oza508_h4_honda_civ ic.html czy ta sonda bedzie dobra do mojej 1,4 czy może proponujecie coś innego ?