Zobacz pełną wersję : problem ze sprzegłem
Witam wszystkich mam mam pytanie miałem do wymiany sprzęglo (łożysko oporoawe szumiało i coś piszczało przy wciskaniu sprzegła). wymienine zostało całe sprzegło tzn docisk tarcza i łozysko po tej wymianie coś dziwnego zaczelo sie dziac hania trudniej wkręca sie na obroty i nie ma prawie wcale wolnych obrotów silnik na luzie chce prawie zgasna ć obroty w okolicach 100 i ztąd moje pytanie czy mechanik przy wymianie sprzegła mógł coś pomieszać tzn. czy mógł czegoś nie podpiać albo coś namieszac jeśli mozecie w jakiś sposób pomóć to prosze piszcie. Załamałem sie normalnie bo przed wymianą obroty troche schodziły ponizej normy ale nie dotego stopnia że silnik chcial prawie zgasnąć no i normalnie wkręcał sie na obroty a teraz to tragednia jak by mu trochę mocy brakowało
Z góry dzięki
Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku od sprzęgła, ewentualnie odpowietrz (choć nie wiem czy to ma coś wspólnego z Twoim problemem). Wal do gościa co Ci to robił, tak być nie może. A próbowałeś regulować obroty?
Płynu w zbiorniczku jest ok. obrotów regulowac nie próbowałem przyznam sie ze nie wiem jak to zrobić ale wcześniej było wmiarę ok
Zeby nie zasmiecac podepne sie pod ten temat. Ostatnio zauwazylem ze sprzeglo zaczelo bardzo nisko brac(ale nie slizga wiec sama tarcza jest chyba w porzadku), sprawdzilem pod maska i okazalo sie ze jest malo plynu od wspomagania sprzegla wiec go dolalem. Niestety sprzeglo dalej nisko bralo wiec postanowilem go odpowietrzyc, w sumie powietrza w ukladzie nie bylo ale plyn lecial czarny jak smola i byly w nim jakieis male kawalki (moze resztki jakiegos uszczelniacza?). Macie jakis pomysl skad te kawalki i czemu plyn jest taki brudny (czarny)? (Rok temu wymienialem wysprzeglik oraz odpowietrzalem uklad i lecial czysty plyn)
Sprawdź pompę sprzegła (na grodzi nad pedałem sprzegła przechodzi do komory), może w środku ją szlag trafił.
By nie zaśmiecać również się podpinam. Wymieniłem kompletne sprzęgło ( tarcza, docisk i łożysko, miesiąc wcześniej wysprzęglik - puściła uszczelka i płyn wyciekał) i zaczęło się dziać coś dziwnego, mianowicie po uruchomieniu silnika pochodzi ok 10 min i zaczyna się ślizgać - pedał jest twardy i ledwo da się wcisnąć, wykręcając zaworek na wysprzęgliku płyn dosłownie wystrzeliwuje i słychać jak wszystko się cofa do pierwotnego stanu, po dłuższej jeździe ( lub krótszej zależy od częstotliwości używania sprzęgła i stylu jazdy) sytuacja się powtarza. Moim zdaniem płyn z wysprzęglika nie może powrócić do zbiorniczka ale dlaczego tak sie dzieje jeśli nawet nie dotykam pedału sprzęgła? Pompkę sprawdzałem, nie ma przecieków ale po całkowitym rozebraniu, wyczyszczeniu zalaniu nowego płynu i odpowietrzeniu problem zniknął na ok 200 km ale sytuacja się ciągle powtarza:( Help
By nie zaśmiecać również się podpinam. Wymieniłem kompletne sprzęgło ( tarcza, docisk i łożysko, miesiąc wcześniej wysprzęglik - puściła uszczelka i płyn wyciekał) i zaczęło się dziać coś dziwnego, mianowicie po uruchomieniu silnika pochodzi ok 10 min i zaczyna się ślizgać - pedał jest twardy i ledwo da się wcisnąć, wykręcając zaworek na wysprzęgliku płyn dosłownie wystrzeliwuje i słychać jak wszystko się cofa do pierwotnego stanu, po dłuższej jeździe ( lub krótszej zależy od częstotliwości używania sprzęgła i stylu jazdy) sytuacja się powtarza. Moim zdaniem płyn z wysprzęglika nie może powrócić do zbiorniczka ale dlaczego tak sie dzieje jeśli nawet nie dotykam pedału sprzęgła? Pompkę sprawdzałem, nie ma przecieków ale po całkowitym rozebraniu, wyczyszczeniu zalaniu nowego płynu i odpowietrzeniu problem zniknął na ok 200 km ale sytuacja się ciągle powtarza:( Help
Mialem podobnie po zalozeniu nowego sprzegla i to exedy. Na goracym silniku sprzeglo sie slizgalo tak ze nie dalo sie jechac bylem w szoku. Okazalo sie jak to pewien mechniak ujal "sprzeglo jest za sztywne" cos poprzestawial przy tym ramieniu wysprzeglika ,ktory porusza sie w srodku,polaczenia skrzyni z silnikiem. Od tamtej pory sprzeglo juz sie nie slizga wcale.I oczywiscie zaczelo brac nizej,lzej pracowac