Zobacz pełną wersję : Przekładka silnika Civic vi
Witam , poszukuje informacji na temat przekładki silnika w hani 5d 98r. Mam w niej silnik d14a8 i chcę włożyć d14a2 mam go w 2 hani 95r idzie na złom z powodu korozji silnik ma zdrowy suchy pali z pół obrotu nie zauważyłem picia oleju a w piance z czego była zrobiona karoseria znalazłem uszczelkę spod głowicy czyli pewno był remont silnik ładnie pracuje natomiast mój a 8 pali ok 0,5l oleju na 1000km i pali po długim kręceniu albo za drugim razem ale silnik suchy jako ze mam a2 za darmo pomyślałem nad zamianą planuje zabrać go razem ze skrzynią ewentualnie półośki wszystko co co jest do niego przykręcone(tzn wspomaganie alternator) natomiast chłodnice kompa instalacje zostawić swoją Będzie on pasował plug&play? Wystarczy odkręcić łapy odpiąć przewody i węże i zamienić czy czeka mnie coś więcej ? Liczę na wasze doświadczenie bo nigdzie nie omeg odnaleźć info na tematy tych 2 silników wszelkie opinie mile widziane
Przekładka w hani 6gen 5d "angielka" z d14xx na innego d14xx jest praktycznie plug&play. Dłubania jest z przekładką silnika z vteckiem czyli d15 i b18 z tycj katoserii.
włóż tylko swój osprzęt, wtryski, aparat zapłonowy. W A2 jest "obd1" i aparat oraz wtryski Ci nie podejdą.
I tu i tu jest OBD1
No chba ze ktoś już coś dłubał i modyfikował
w MB2 jest SFII czyli teoretyczne OBD1 z takimi samymi wtyczkami, ale wtryski są sterowane parami, aparat zapłonowy jest na 7 nie 9 pinów, a rozmieszczenie pinów we wtyczce A jest totalnie inne od OBD1 ;)
witam padł mi net wiec nie mogłem sprawdzić waszych odpowiedzi dzięki bardzo za informacje. Czyli mam zrozumieć, że przekładka będzie bez problematyczna? nie che się bawić z rozbieraniem silnika, z tego co wiem i tak sa one inne tak jak mówi mort inny aparat zapłonowy na łapy silnik wskoczy raczej czyli muszę zmienić kompa? chodzi mi o to czy jak wyciągnę swój a8 i włożę a2 czeka mnie zmiana tez całej wiązki elektrycznej tj komp bezpieczniki itp? bo nie chcę sie pchać w koszty a i mozliwości ku temu nie mam. wiec zabawy w przekładki tylko części odpadają che włożyć komplet skrzynia silnik pytanie czy własnie kompletna elektryka też musi emigrować. jeśli tak proszę o wskazówki co jak Do tej pory swapowałem tylko faicki a to wiadomo jak klocki lego
bartek_levis
31-08-17, 10:54
a2 ma inna głowicę nie lepiej poszukać drugiej a8?
chodzi o to ze a2 mam w domu i to kompletne w samochodzie jeszcze. to ze ma inną głowice mi nie przeszkadza gdyż jak pisałem planuje zabrać cały silnik komplet nic nie modyfikować wyjąć z łap z pod maski i włożyć u mnie spiąć połośki i tyle komplecik pytam o elektrykę i resztę co jeszcze mam zabrać z dawcy by silnik a2 pracował w nowej budzie
bartek_levis
31-08-17, 16:05
najlepiej zostawić kolektor ss i aparat z a8 mocowania i skrzynia będzie pasować, reszta pewnie wyjdzie w praniu
aha czyli mam rozumieć ze nie muszę pruć wszystkiego. Odkręcić tylko kolektor ssący gdzie są wtryski i zakręcić do a2 Wiem ze aparacik jest inny bo w a2 jest nowy bo z mojego a8 nie pasował , zakręcić te dwie rzeczy i ma pracować na reszcie "flaczków" z mojej Hani chyba ze się mylę sorki jestem laikiem w tych sprawach a staram się ogarnąć to sam bez mechaników wiec może nie być to proste dlatego już dziękuje za wszelkie wskazówki fajnie ze jesteście pomocni
Z A8 bierzesz aparat i kompletny ssący.