Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja dziwne odgłosy

Damien17
02-08-17, 09:01
Witam wszystkich. Jako, że na zewnątrz skwar jak jasny gwint, a w aucie jest jeszcze gorzej to znak by uruchomić klimę! No i klima w mojej Zondzie chyba odmówiła posłuszeństwa chociaż nie jestem do końca pewny. Ale do sedna. Wczoraj wracając z pracy uruchomiłem klimę w trasie. Chłód był dosyć słaby ale działała. W pewnym momencie poczułem dziwny smrodek spalenizny. Pomyślałem sobie, że to pewnie z auta który mnie wymijał, ale samochodzik nie raz mnie zaskakiwał różnymi usterkami w trakcie jazdy, więc profilaktycznie wyłączyłem klimę. W trakcie jazdy zacząłem słyszeć dziwne odgłosy jak by w oponie utknął kamyszek. Gdy podjechałem pod dom okazało się, że to jednak nie kamyszek w oponie a klima...wydawała z siebie bardzo dziwne odgłosy takiego jak by terkotania pomimo, że była wyłączona. Gdy włączę klimę ona działa, chłodzi, zamula zonde konkretnie ale nie terkocze. Załączam filmik jak to brzmi. Wiem, że stawianie diagnozy przez internet to jak wróżenie z fusów ale, co to może być za usterka? Może ktoś się spotkał z takim kwiatkiem jak mi się przytrafił. Przeszło mi przez myśl, że to może być coś z łożyskiem. Zaczynam się rozglądać za używaną sprężarką, ale bardziej jestem skłonny tą klimę wyp....ć, bo więcej mam z tym kłopotu niż pożytku. Używam tylko jak mam zaparowaną szybę w trakcie deszczu. Może jak by była sprawna to używał bym jej częściej chociaż denerwuje mnie nagły spadek mocy i poszarpywanie podczas włączania i wyłączania sprężarki.

https://www.youtube.com/watch?v=5UMPfsIv_TU

Pozdr
Damian

Michał102
03-08-17, 09:55
Film jest niedostępny.
Być może hałasuje Ci łożysko rolki napinajacej.

Co do ogólnego działania klimy, to tak jak ze wszystkim w samochodzie - trzeba o to dbać. Ludzie jeżdżą z 20-letnimi zapuszczonymi układami, a potem narzekają, że klima jest lipna.
Wymień sobie skraplacz, osuszacz, sprawdź dokładnie szczelność i na koniec nabij odpowiednią ilością czynnika (650g wg manuala, a nie tak jak nabijają "na oko" po 350-400g) i dopiero potem napisz jak działa klima w Civicu:)

Ja mam klime po pełnym serwisie i teraz jak było 36st., to dawała radę aż miło. Gdy jeszcze zamknąłem obieg zewnetrzny i ustawilem nawiew na 3 bieg, to szło w tym aucie zmarznać - z kratek leciało powietrze o temperaturze 4st.

Damien17
03-08-17, 12:15
Dzięki za odpowiedź. Jeżeli chodzi o filmik powinien teraz działać. Dokładnie tak jak mówisz "jak dbasz tak masz". Staram się wszystko na bieżąco naprawiać, ale np łożysko wspomagania czeka już rok i czasu nie mogę nadal znaleźć, żeby je wymienić. Popatrzyłem na ceny poszczególnych przedmiotów które podałeś i nie ma tragedii cenowej i możliwe, że podejmę się tego zadania przywrócenia poprawnie działającej klimy w civie. Zastanawiam się jeszcze czy samodzielna wymiana tego łożyska była by możliwa, żeby przy okazji nie zepsuć bardziej. Patrzyłem na manuala to nie ma tragedii z wymianą, ale w rzeczywistości bywa różnie. Posprawdzam na weekendzie wszystko tak jak napisałeś z tą szczelnością, zdejmę też pasek napędzający sprężarkę i zacznę działać.

Pozdr
Damian