Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : B16A problem na ciepłym silniku

Hunted
24-07-17, 15:14
Witam, pacjent to B16A. Problem wyglada nastepująco. Jade normalnie silnik juz zdaży się nagrzać, wyskakuje check i silnik odrazu gaśnie. Tak jak by ktoś przekrecił kluczyk i wylączył zapłon. Ostatnio po takiej akcji auto odrazu po zgaszeniu i przekreceniu kluczyka normalnie odpaliło i przez kolejne kilkadziesiąt kilometrów nie było żadnego problemu a check zgasł po odpaleniu. Wczoraj auto znów podczas jazdy padło, zgasło wywaliło check z tą różnica ze już mi się jej nie udało odpalić, coś prychneła dwa razy i dupa dopiero dziś rano na całkowicie zimym silniku auto odpaliło za pierwszym razem i zrobiło bez problemu kilkadziesiąt km.

Co to może być? Czujnik połozenia wału? Komp wariuje przy wyższej temp czy co? :(

kucharz1312
24-07-17, 16:33
Mam ten sam problem. Z tym że u mnie błąd czujnik położenia wału rozrządu, na przemian z błędem sonda lambda nr. 1

Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka

Hunted
24-07-17, 16:38
Gdzie szukac tego czujnika i jak dokladnie wyglada? Podesle ktos foto?
W aparacie zaplonowym?
A i dodam jeszcze ze zaczal wariowac obrotomierz, nie zawsze ale czasem. Skazowka dziwnie skoczy co wczesniej nigdy mi sie w zadnej Hondzie nie działo.
Nowa kopułka i palec raczej nie pomogą, wina jakiegos czujnika albo ecu, mial ktos takie objawy?

kazik2_h9w3
24-07-17, 17:10
Po pierwsze samodiagnostyka
A objawy wskazuja jakby na moduł

Jedras
24-07-17, 21:16
Gdzie szukac tego czujnika i jak dokladnie wyglada? Podesle ktos foto?
W aparacie zaplonowym?
A i dodam jeszcze ze zaczal wariowac obrotomierz, nie zawsze ale czasem. Skazowka dziwnie skoczy co wczesniej nigdy mi sie w zadnej Hondzie nie działo.
Nowa kopułka i palec raczej nie pomogą, wina jakiegos czujnika albo ecu, mial ktos takie objawy?
Moduł zapłonowy padł na 99,9%

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

Hunted
24-07-17, 22:06
Taki modul tylko uzywka czy mozna gdzies dostac nowy? W kazdej B seri modul podejdzie zamiennie czy wazne jest to by byl od B16A ? I czy musze wymieniac caly aparat czy nie jest to konieczne?

Hunted
25-07-17, 13:59
Dziś odkręciłem kopułke i palec, podmieniłem moduł na inny z D serii chyba D15B2 i podmieniłem odrazu palec bo był jakiś no name i to w dodatku bez tej śrubki ( jakaś tania lipa zamiennik pewnie) Poskładałem wszystko i autko narazie póki co działa, więc mam nadzieje ze tu leżał problem. Moduł który siedział w moim aparacie w B był jakiś też chyba no name taki czerwony, założyłem używke ale wygladał na oem tak samo ten palec. I tak pewnie w niedalekiej przyszlosci wymienie nową kopułke i nowy palec by miec pewność.

Zrobiłem samo diagnostyke jeszcze zanim wymieniłem moduł, pozniej wrzuce filmik.

Pomoże ktoś rozszyfrować ??

https://www.youtube.com/watch?v=-7z4Df3cTis

kazik2_h9w3
25-07-17, 15:34
Mi wychodzi
1. 15. 20 .36