Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szelest przy delikatnym przyspieszeniu.

wojo1l
20-07-17, 13:34
Witam. Mam problem z niedawno zakupiona Hondą. Jest to civic VII 2002r. 1.4 90kM. Po zakupie wymieniłem kompletny rozrząd z pompą wody, olej, pasek alternatoa i świece. Problem jest tego typu że jak jadę na 4 bądź 5 biegu i delikatnie trzymam gaz to słychać taki szelest (lekko metaliczny), jakby ktoś wysypywal mi ryż pod maską albo drgała gdzieś luzna podkładka na śrubie. Gdy tylko lekko dodam gazu lub puszczę go całkiem, dźwięk ten zanika. Nie wiem co to może być. Aha i dodam że na pierwszych dwóch biegach tego dźwięku nie ma. Pojawia się czasami na trójce po przekroczeniu 60km/h. Proszę o pomoc bo już nie wiem co to może być.

bunkerites
23-07-17, 11:05
Sprawdź na 1-2-3 biegu obroty silnika 3-5tys czy owy dźwięk sie pojawia.Jesli tak to sprawdź śruby które łączą korektor wydechowy z wydechem.Sruby mają sprezynki.U mnie właśnie był szelest,chropotanie powyżej 3 tys obr.Okazaly się owe śruby.Gwint się urwał od korozji

wojo1l
25-07-17, 20:55
Witajcie. Ostatnio zatankowalem paliwo pb98 i dźwięk zrobił się znacznie cichszy. Myślę sobie zawory. Wyregulowalem ale nadal słychać tylko tak jak mówię, na 98 znacznie ciszej.

bunkerites
27-07-17, 22:42
Hehehehe.Komputer ma mape ustawiona na 95.Wiec tankowanie 98 jedynie działa na placebo

wojo1l
28-07-17, 19:40
No widzisz kolego nie do końca placebo. Zrobiłem na przemian kilka razy raz 98 raz 95 i za każdym razem na 98 była niemalże cisza. Okazało się że wtrysk tak robił. Znajomy wlał miksturę do czyszczenia układów paliwowych do zbiornika i pomogło. Także problem został rozwiązany.

bunkerites
28-07-17, 22:50
Dalej nie rozumiesz.Sinik chodzi tak samo jak na 95.Tutaj mapa która jest wygrana w fabryce steruje...A nie twoje 98 😂😂😂.Chyba że masz założone turbo oraz zmieniony komp z pelnym strojeniem pod 98 oktanow

wojo1l
29-07-17, 15:27
Czy ty naprawdę nie rozumiesz, że ja nie mówię nic o poprawie osiągów ani o charakterystyce pracy silnika. Z tego co się dowiedziałem w serwisie Hondy mieli już kilka takich przypadków i czyszczenie wtryskiwaczy pomaga. Powiedzieli że musiały być jeszcze w całkiem dobrej kondycji skoro pomogły proste środki dolewane do benzyny. A co do 98 to właśnie paliwa które obecnie mamy na dużych stacjach, mają różne dodatki uszlachetniajace których nie znajdziesz w zwykłym 95. I chociaż mocy nie przybędzie, bo oczywiście sterowanie jest ustawione fabrycznie pod 95 o tyle praca podzespołów może ulegać zmianie w tym wtryskiwaczy pompa itp. Więc nie pisz kolego głupot.

bunkerites
30-07-17, 12:15
Watpliwe jest ze w to co piszesz.Prawdziwe 98 w Polsce nie uswiadczysz.😂😂😂😂