Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak rozebrać boczki drzwi w civic7g 5d 02' ???

Dawca44
13-09-08, 12:05
Jak w temacie, centralny nie otwiera mi prawych drzwi (i przednich i tylnych)... Chciałbym zdjąć boczki żeby zobaczyć o co kaman, ale nie chcę nic połamać. Może mi ktoś pomóc i napisać, gdzie są zaczepy, jak je odpiąć, takie małe FAQ??? Autko jest rodziców, niedawno kupione, sam ich namówiłem, więc chciałbym coś z tym zrobić. Proszę o pomoc, pozdrawiam :)

agent
13-09-08, 16:08
Polecam pobrać pliczek Civic01-05.zip z linku do serwisówki. Tam są te i inne informacje.

system87
13-09-08, 17:14
po odchyleniu klameczki powinienes zobaczyc mala srubke ktora odkrec, w uchwycie za ktory sie przewaznie zamyka drzwi tez powinna byc srubka, no i taka spinka ktora jest w miejscu kolo deski rozdzielczej, nie widac jej gdy drzwi sa zamkniete, sciagnij zawleczke z rygielka od szyb chyba ze elektryka, no i dalej to juz na zatrzaskach ale uwazaj zeby nie polamac. pozdro

Troll
15-09-08, 08:37
Bez manuala nie wytłumaczę. Przód trzeba 1 zdjąc zaślepki od lusterek 2 zgjąć plastik ten od rączki do trzymania( cholerstwo siedzi twardo) należy zaczynać od strony zawiasów pod nim są 2 sróbki trzymające tapicere do drzwi coby przy zamykaniu nie wyrwać. Jak to opanujesz to juz betka.

Mr_Harry
15-09-08, 13:03
Jeżeli nie otwiera zamek od pasażera z tyłu i z przodu - a ja tak miałem - to niestety skończyły się silniczki w siłownikach, a dokładnie wycierają się szczotki w silniczkach. Sam nic nie ogarniesz, bo siłownik jest zespolony z zamkiem drzwi i już sam jego demontaż to grubsza sprawa. W tych hondach były 2 rodzaje zamków z siłownikami w zależności jaki masz centralny - zwykły czy tzw. power lock z transponderem. Różnią się ilością kabli do siłownika - mogą być cztery lub dwa.
I teraz najgorsza wiadomość - cena samego siłownika bez zamka w Honda Polska to gruba kasa - ponad 400 zł za sztukę z tego co pamiętam. Razem z robota to wydatek rzędu 1000 zł, ale cóż to Honda i ceny części są jakie są. Można próbować coś z uniwersalnymi siłownikami do zamków, ale raczej będzie rzeźba. Najlepiej kupić na allegro używane siłowniki lub zamki - cena około 120 za sztukę - niestety mogą paść równie szybko jak te co masz, bo używane to nie nowe.
Oczywiście można to naprawić taniej wymieniając sam silniczek siłownika, ale to już grubsza rzeźba, znajomość elektroniki i nie tylko. Silniczki sa japońskiej firmy Marabu, mają bezpieczniki polimerowe przeciążeniowe wbudowane w silnik koło szczotek, więc byle jaki silniczek z siłownika centralnego zamka nie podpasuje.

Pozdr.

Troll
15-09-08, 13:52
A ja wstawiłem uniwersalny za 10 zł. :) i działa aż miło.....
Odnośnie kabli to z 4 jest od strony kierowcy ( tez zreszta padł) i jest to tzw starujący. Reszta to ma 2 kable.

agent
15-09-08, 14:51
Mi padły najpierw oba tylne a potem przedni od pasażera. Wszystkie wymienione na uniwersalne za 10 zł bez rzeźby i ładnie to nawet działa. Ale widac że zamki to kolejna rzecz która Hondzie nie wyszła.

Mr_Harry
16-09-08, 07:37
No to macie fart, bo u mnie wszystkie mają po 4 kable i osobno przekaźnik przy każdym. Co do wstawiania uniwersalnych - pewnie działa, ale ja jakoś nie uznaję półśrodków, mimo kosztów wielokrotnie wyższych, niż nakazuje rozsądek.

Remi451
24-09-08, 20:49
Ja swój siłownik w drzwiach pasazera wymieniłem w warsztacie.Trwalo to 15 minut i kosztowało 100zł.
Warsztat " Auto Alarm" Toruń ul. Legionów.