Zobacz pełną wersję : maty bitumiczne - motaż
Cześć wszystkim słuchajcie , chce zamontować maty na przednie drzwi , lecz mam taki problem :) montuje się je zewnętrznie ? czyli tam odrazu po zdjęciu tapicerki ? czy wewnątrz drzwi czyli tam gdzie schowany jest np mechanizm do otwierania elektr szyb itd..
najpierw oklej zewnętrzną blachę od środka a potem oklej na zewnątrz bod tapicerką.
właśnie zamontowałem... efekt jest piorunujący , polecam kaźdemu :)
Z ciekawości ile dałeś za maty i ile ich użyłeś? A jak z montażem :D? Trudno?
KrzyChules
13-09-08, 17:13
ja dzisiaj wytłumiałem dzwi to poszła mi jedna paczka mat ( 10 sztuk)
właśnie, jak wychodzi cenowo? wypalarka potrzebna, czy starczy porządna suszara? maty twarde czy miękkie?
suszara spokojnie wystarczy
KrzyChules
13-09-08, 18:31
około 6 zl za mate,( 60 zl paczka) ja posługiwałm się opalarką
maty twarde
ja za to polecam miekkie maty bolla wystarczy suszarka w zupelnosci, maja dobry klej i ygodnie i dokladnie sie je modeluje
app twarde plus opalarka ojca i dało rade 5 sztuk na strone w sedanie poszło :) efekt daje rade
ja tam nie zauważyłem większej poprawy, te maty są za twarde żeby dobrze wygłuszały, jedynie ma to sens jako oddzielenie komory tylniej części membrany ale wygłuszenie z tego marne :)
kamilek1916
15-09-08, 12:35
Cześć wszystkim słuchajcie , chce zamontować maty na przednie drzwi , lecz mam taki problem :) montuje się je zewnętrznie ? czyli tam odrazu po zdjęciu tapicerki ? czy wewnątrz drzwi czyli tam gdzie schowany jest np mechanizm do otwierania elektr szyb itd..
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=5782 tu jest link do tematu. Jest całkiem nieźlke opisane jak to zrobic krok po kroku i na czym dokłądnie "wygłuszanie" polega
app twarde plus opalarka ojca i dało rade 5 sztuk na strone w sedanie poszło :) efekt daje rade
twarde maty najleiej stosowac na duże płaskie i równe powieszchnie czyli w tym przypadku najleoiej stosować je wewnątrz dzwi. Nienajlepszym pomyslem jest stosowanie tylko twardych mat z jednej prostej przyczyny: w momencie jak ja potraktujesz opalarka to jest wszytko fajnie ale ich "elastycznosc" jest chwilowa i w zimie przy mniejszych temperaturach maty wystawione sa na niekorzystne warunki i tam gdzie byly nienaturalnie dopasowane przy pomocy opalarki zwyczajnie w swiecie beda pekac....
ja uzywalem mat raczej srednich bo wystarczylo lekko suszarką ogrzac i odrazu robily sie slicznie elastyczne , efekt jest szczegolnie widoczny przy zamkykaniu drzwi ktore zamykają sie teraz bardzo cicho przynajmnie jak w s klassie ;d;d;d;d
Taka zwykła suszarka do włosów :D? Kurde, chyba sam się zainteresuję wygłuszeniem drzwi, zwłaszcza, że jutro do przodu powędrują 165mm jbl'e :P
no to mam pytanie w swoim Civie mam manual szybki ale poprzeni właściciel dołożył elektryke z allegro .....i są one na zewnętrznej stronie drzwi pod samym boczkiem.....i jak w tym momencie mam je wygłuszyć ?
co są? kable? poodkręcaj, poodklejaj, odmontuj... przyklej maty i wróć na miejsce z resztą. na forum jest manual jak to zrobić i nawet tam widać, że żeby wykleić drzwi po zewnętrznej stronie trzeba poodkręcać wszystkie pręty od zamków i resztę tego złomu. albo poszukaj manuala jak zamontować tę elektrykę ;)
kamilek1916
16-09-08, 10:34
no to mam pytanie w swoim Civie mam manual szybki ale poprzeni właściciel dołożył elektryke z allegro .....i są one na zewnętrznej stronie drzwi pod samym boczkiem.....i jak w tym momencie mam je wygłuszyć ?
najwazniejsze jest zeby cześci ruchome nie były sklejone z mata a z samymi kabelkami raczej nic sie nie stanie
Witam. Mam parę pytanek:
1. Z czego wykonane są owe dystanse ? Wujek jest stolarzem i chyba byłby w stanie mi takie coś wykonać (mając dokładne wymiary, widziałem tutaj gdzieś taki rysunek techniczny dystansu).
2. Jeśli chodzi o te maty bitumiczne. Na allegro tej firmy APP oczywiście są, a czy w jakimś Praktikerze czy Obi też można dostać takie maty (oczywiście miękkie, i czy są one jakoś gorsze od tych firmy APP ? ) ?
1. z MDF'u najlepiej zrobic
Na necie dostaniesz gotowe dystanse z MDFu na 20zł. W sklepie ok 40zł.
W castoramie takich mat nie dostaniesz ale za to w sklepie z chemia motoryzacyjna tak.