PDA

Zobacz pełną wersję : wymiana wyświetlacza

modern30
11-07-17, 13:55
Witam, proszę mi podpowiedzieć jak mogę sie dostać do wyświetlacza deski rozdzielczej, który steruje radiem, nawiewem, klimatyzacją itp. ( które elementy należy najpierw usunąc żeby sie dostac do obudowy ). Byłbym wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam Kris

viviusek
11-07-17, 16:15
Witam, proszę mi podpowiedzieć jak mogę sie dostać do wyświetlacza deski rozdzielczej, który steruje radiem, nawiewem, klimatyzacją itp. ( które elementy należy najpierw usunąc żeby sie dostac do obudowy ). Byłbym wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam Kris

http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/demontaze/wysw._predkosc_radio_klima.htm

inne przydatne tutoriale też są dostępne na stronie TRAFO :)

Hoze
13-07-17, 19:03
Niestety, też mam problem z tym wyświetlaczem, część diod często nie świeci, będę próbował naprawić (przelutować), bo nowy w ASO kosztuje UWAGA ponad 1700 zł. Na razie jak trzeba to wystarczy, że puknę mocniej w okolice wyświetlacza i...działa bezbłędnie do momentu zgaszenia auta, normalnie jak w starym Dużym Fiacie:)

Marecki
14-07-17, 15:29
No strasznie irytujący jest ten wyświetlacz. Mnie się raz udało go wyjąć, rozparcelować, złożyć i przez jakiś czas działał poprawnie. Zauważyłem, że najbardziej zaczyna szwankować w mokre dni. Wydaje mi się, że trzeba go od czasu do czasu wysuszyć.

Wysłane z mojego Gemini przy użyciu Tapatalka

manieku
14-07-17, 19:37
Suszenie tu nie pomoże, trzeba poprawić lutowanie na szpilkach łączących wyświetlacz z płytką PCB.
Przejrzyj inne tematy na forum o wyświetlaczu, wszystko jest opisane ze zdjęciami.

paaawel55
20-07-17, 22:26
Faktem jest, że w mokre dni szwankuje najbardziej ale po rozebraniu wyświetlacza jak i radia zauważyć można na płytce zmianę koloru w niektórych miejscach spowodowaną jej przegrzaniem się przy tranzystorach i mikrochipach. Przelutowanie nie raz poprawia działanie a nie raz nie, bo jak jest juz płytka mocno przegrzana to i kto wie czy gdzieś nie nadpalona i odrobina wilgoci robi juz zwarę i mamy choinkę ....

grypsownik
27-07-17, 09:40
przelutuj od nowa szpilki i problem z głowy
wszystko spowodowane przez zimne luty
ja przelutowałem od nowa i śmiga czy pada czy świeci słońce nie ma znaczenia ekran świeci jak nowy

paaawel55
01-08-17, 22:23
przelutuj od nowa szpilki i problem z głowy

Nie zawsze kolego, a juz tłumaczę czemu
Wyświetlacz bierze prąd z radia - jak wypniesz kostki w radiu to gaśnie wyświetlacz (sprawdzone organoleptycznie) nie ważne, że radio nie gra - nie będzie się na nim świecić kompletnie nic.
Jak radio jest skopane tzn. ma swoją przypadłość znaną 90% forumowiczów to nawet dobry wyświetlacz pierdzieli się może nie tyle gubieniem pixeli co skokami jasności. Ja swój przelutowałem 3x i dalej był problem, do tego doszły strzały radia i dopiero po wymianie kondensatorka, diody i trójnoga w radiu wyświetlacz przestał cudaczyć ...
Nie twierdzę, że Twoja rada jest zła, lecz nie zawsze samo przelutowanie wyświetlacza pomaga bo i z przelutowanym nie raz są cuda :) pozdro.

dublo2
02-08-17, 07:38
dopiero po wymianie kondensatorka, diody i trójnoga w radiu wyświetlacz przestał cudaczyć ...
Sam robiłeś czy zleciłeś koledze z równoległego forum? Pytam z ciekawości bo jak sam robiłeś to chciałem wiedzieć czy temat jest trudny czy dość łatwy? Bo zdolności do demontażu deski i lutowania posiadam :)

paaawel55
23-08-17, 13:40
jak posiadasz zdolności i masz grotową lutownicę to ogarniesz
ja jakiejś ruskiej stronce jest to ładnie opisane z fotorelacją - koszt ok 6 pln i masz ogarnięte :) Ja zrobiłem wszystkie 3 rzeczy ale teraz myślę, że można było robić pojedyńczo by zobaczyć w czym faktycznie jest problem ....

dublo2
24-08-17, 06:42
A jesteś w stanie podesłać tego linka, na przyszłość dla forumowiczów (i dla mnie), do tej ruskiej stronki? :)