Zobacz pełną wersję : wymiana wyświetlacza
Witam, proszę mi podpowiedzieć jak mogę sie dostać do wyświetlacza deski rozdzielczej, który steruje radiem, nawiewem, klimatyzacją itp. ( które elementy należy najpierw usunąc żeby sie dostac do obudowy ). Byłbym wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam Kris
Witam, proszę mi podpowiedzieć jak mogę sie dostać do wyświetlacza deski rozdzielczej, który steruje radiem, nawiewem, klimatyzacją itp. ( które elementy należy najpierw usunąc żeby sie dostac do obudowy ). Byłbym wdzięczny za wskazówki. Pozdrawiam Kris
http://www.trafo.strefa.pl/honda/odnosniki/demontaze/wysw._predkosc_radio_klima.htm
inne przydatne tutoriale też są dostępne na stronie TRAFO :)
Niestety, też mam problem z tym wyświetlaczem, część diod często nie świeci, będę próbował naprawić (przelutować), bo nowy w ASO kosztuje UWAGA ponad 1700 zł. Na razie jak trzeba to wystarczy, że puknę mocniej w okolice wyświetlacza i...działa bezbłędnie do momentu zgaszenia auta, normalnie jak w starym Dużym Fiacie:)
No strasznie irytujący jest ten wyświetlacz. Mnie się raz udało go wyjąć, rozparcelować, złożyć i przez jakiś czas działał poprawnie. Zauważyłem, że najbardziej zaczyna szwankować w mokre dni. Wydaje mi się, że trzeba go od czasu do czasu wysuszyć.
Wysłane z mojego Gemini przy użyciu Tapatalka
Suszenie tu nie pomoże, trzeba poprawić lutowanie na szpilkach łączących wyświetlacz z płytką PCB.
Przejrzyj inne tematy na forum o wyświetlaczu, wszystko jest opisane ze zdjęciami.
Faktem jest, że w mokre dni szwankuje najbardziej ale po rozebraniu wyświetlacza jak i radia zauważyć można na płytce zmianę koloru w niektórych miejscach spowodowaną jej przegrzaniem się przy tranzystorach i mikrochipach. Przelutowanie nie raz poprawia działanie a nie raz nie, bo jak jest juz płytka mocno przegrzana to i kto wie czy gdzieś nie nadpalona i odrobina wilgoci robi juz zwarę i mamy choinkę ....
grypsownik
27-07-17, 09:40
przelutuj od nowa szpilki i problem z głowy
wszystko spowodowane przez zimne luty
ja przelutowałem od nowa i śmiga czy pada czy świeci słońce nie ma znaczenia ekran świeci jak nowy
przelutuj od nowa szpilki i problem z głowy
Nie zawsze kolego, a juz tłumaczę czemu
Wyświetlacz bierze prąd z radia - jak wypniesz kostki w radiu to gaśnie wyświetlacz (sprawdzone organoleptycznie) nie ważne, że radio nie gra - nie będzie się na nim świecić kompletnie nic.
Jak radio jest skopane tzn. ma swoją przypadłość znaną 90% forumowiczów to nawet dobry wyświetlacz pierdzieli się może nie tyle gubieniem pixeli co skokami jasności. Ja swój przelutowałem 3x i dalej był problem, do tego doszły strzały radia i dopiero po wymianie kondensatorka, diody i trójnoga w radiu wyświetlacz przestał cudaczyć ...
Nie twierdzę, że Twoja rada jest zła, lecz nie zawsze samo przelutowanie wyświetlacza pomaga bo i z przelutowanym nie raz są cuda :) pozdro.
dopiero po wymianie kondensatorka, diody i trójnoga w radiu wyświetlacz przestał cudaczyć ...
Sam robiłeś czy zleciłeś koledze z równoległego forum? Pytam z ciekawości bo jak sam robiłeś to chciałem wiedzieć czy temat jest trudny czy dość łatwy? Bo zdolności do demontażu deski i lutowania posiadam :)
jak posiadasz zdolności i masz grotową lutownicę to ogarniesz
ja jakiejś ruskiej stronce jest to ładnie opisane z fotorelacją - koszt ok 6 pln i masz ogarnięte :) Ja zrobiłem wszystkie 3 rzeczy ale teraz myślę, że można było robić pojedyńczo by zobaczyć w czym faktycznie jest problem ....
A jesteś w stanie podesłać tego linka, na przyszłość dla forumowiczów (i dla mnie), do tej ruskiej stronki? :)