PDA

Zobacz pełną wersję : Check engine przy duzych predkosciach

dymek90
01-07-17, 18:29
Witam potrzebna pomoc jak w temacie silnik d16w4 sprawa wygląda następująco auto odpala chodzi normalnie jeździ normalnie problem pojawia się przy prędkości koło 180 a 200 wywala check silnik dziwnie zaczyna działać mianowicie odczucie jakby dołączyło vteca i słabiej ciągnie wyłączenie włączenie zapłonu i leci dalej ktoś jakieś sugestie temat założyłem na prośbę znajomego za pomoc bd bardzo wdzięczny.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

dymek90
02-07-17, 22:28
Nikt nic ?

paweltdf
03-07-17, 11:52
A jaki błąd pokazuje komputer? To jest najważniejsza informacja w Twoim przypadku...

kamil39
01-08-17, 17:57
Mam taki sam problem, kolega rozwiązał?>
Bład podczas diagnostyki nie wywala, bo zgaszenie silnika "kasuje" ten check...

Szczur[R]
08-08-17, 11:12
Mam taki sam problem, kolega rozwiązał?>
Bład podczas diagnostyki nie wywala, bo zgaszenie silnika "kasuje" ten check...

sprawdź bezpiecznik podtrzymujący pamięć ECU

dymek90
09-08-17, 19:42
Powiem tak samodiagnostyka nic nie pokazuje miałem okazję pojeździć i check wywala różnie i nie zawsze ale tylko przy wyższych prędkościach od 150+

Szczur[R]
10-08-17, 00:12
Powiem tak samodiagnostyka nic nie pokazuje
sprawdź bezpiecznik podtrzymujący pamięć ECU

dymek90
10-08-17, 05:17
;2846397']sprawdź bezpiecznik podtrzymujący pamięć ECUGdzie znajdę taki bezpiecznik?

Szczur[R]
10-08-17, 11:20
Gdzie znajdę taki bezpiecznik?

Pod maską, obok akumulatora jest puszka.
Przy okazji zobacz czy nie było jakiejś rzeźby we wiązce ECU bo powodem braku błędów może być brak zasilania podtrzymującego pamięć - po przekręceniu kluczyka błędy wtedy znikają.

dymek90
10-08-17, 12:08
No oke bd trzeba szukać

kamil39
10-08-17, 19:31
;2846397]sprawdź bezpiecznik podtrzymujący pamięć ECUTo nie będzie to, bo inne błędy np. ten bład np. co mam na stale 20 normalnie błyska :/ U mnie ogólnie moze byc ciezko ze znalezieniem przyczyny, bo wiazke elektryczna odwiazywałem cala + do tego duzo kabli przedluzalem pod wire tuck :/

Szczur[R]
11-08-17, 08:22
To nie będzie to, bo inne błędy np. ten bład np. co mam na stale 20 normalnie błyska :/ U mnie ogólnie moze byc ciezko ze znalezieniem przyczyny, bo wiazke elektryczna odwiazywałem cala + do tego duzo kabli przedluzalem pod wire tuck :/
Ogarnij to na poniższym przykładzie:

Scenariusz 1
wyjmujesz bezpiecznik podtrzymujący pamięć
Odpinasz TPS, komp wywala błąd
wyłączasz stacyjkę - błąd się kasuje
robisz samodiagnostykę - błąd nadal jest bo od razu po starcie komp widzi odpięty TPS i to zgłasza

Scenariusz 2
wyjmujesz bezpiecznik podtrzymujący pamięć
masz nieprawidłowy skład mieszanki (za bogato), komp wywala błąd
wyłączasz stacyjkę - błąd się kasuje
robisz samodiagnostykę - błędu nie ma bo się skasował a komp nie zbadał jeszcze składu mieszanki

kamil39
11-08-17, 20:32
Rozumiem Ciebie- też mi to przez chwile po glowie przeszło.
bezpiecznik od ecu 15a i ten 7,5 jest cały w skrzynce kolo akumy,
masz moze jeszcze jakis pomysl?
Dzisiaj przegoilem auto, to na 3 przy 7,5 tys obrotów (predkosc kolo 150)znowu sie check zapalil, zgaszenie, zapalenie auta i jest Ok..

Szczur[R]
13-08-17, 18:39
Rozumiem Ciebie- też mi to przez chwile po glowie przeszło.
bezpiecznik od ecu 15a i ten 7,5 jest cały w skrzynce kolo akumy,
masz moze jeszcze jakis pomysl?
Dzisiaj przegoilem auto, to na 3 przy 7,5 tys obrotów (predkosc kolo 150)znowu sie check zapalil, zgaszenie, zapalenie auta i jest Ok..

pozostaje sprawdzić czy do ECU dochodzi to napięcie - zależnie które masz obd zobacz rozpiskę pinów. Jeśli rozbiłeś swap z wiązką lub masz przejściówkę na inne obd to szansa że jest niepodłączone rośnie

kamil39
19-08-17, 10:44
Ostatnio udało mi się zczytać błedy jak wyskoczył check na odcince.. wyskoczyl 17 oraz 22, 22 pewnie wyskoczyl odrazu od bledu 17 (czujnik predkosci pojazdu). Sprobuje wymienić cały czujnik (wymienilem ostatnio tą część z wtyczka, ale zero poprawy..)

kamil39
21-09-17, 19:50
Rozwiazaniem był u mnie zle podpiety zawor vtec we wtykach przy komputerze - zle zrobilem zwore przy robieniu wiazki "od nowa".