Zobacz pełną wersję : kontrolka abs i vsa
Mam od kilu dni problem ciągle pali mi się kontrolka od ABS i VSA . Sprawdzałem wtyczkę i jest wpięta , łożysko na piaście też sprawdzałem i jest w porządku co może być ? Winna akumulatora ?
Podepnij pod kompa, to się dowiesz. Mnie wywaliło błąd jednego z czujników abs.
Wysłane z mojego Gemini przy użyciu Tapatalka
Pod kompem wyszło że obieg jest przerwany ale przeglądałem kabel i nie widziałem czegoś dziwnego chyba że pod wykładziną się przerwał .
Mi się zapala przy prędkości około 200km/h. Nie sprawdzałem jeszcze błędu ale to dość dziwne :) . Po następnym uruchomieniu auta jest już ok i nic się nie świeci :)
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Właśnie wcześniej też mi się zapalało przy większej prędkości , ale na tą chwilę zapala się po przekręceniu kluczyka.
mateusz199
27-06-17, 13:24
jaki kabel sprawdzałeś dawis93? Jaką wtyczkę i które łożysko? Tylko jedno łożysko?
jaki kabel sprawdzałeś dawis93? Jaką wtyczkę i które łożysko? Tylko jedno łożysko?
Łożysko na piaście koła , a przewód ten co idzie od czujnika abs . Tak sprawdzałem tylko jedno koło bo podłączeniu komputera wychodzi błąd właśnie na tym kole lewym z tyłu
mateusz199
28-06-17, 00:14
odłącz czujnik abs podlącz multimetr (ohm) i zakręć kołem jak pojawią się jakieś wartości czujnik teoretycznie sprawny, czyli wiązka prawdopodobnie bd uszkodzona. Obstawiam czujnik. Dla pewności sprawdź resztę czujników.
Błąd czujnika z opisem przerwany lub sygnał za wysoki świadczy o uszkodzeniu, niekoniecznie przewód musi być przerwany.
Pozdrawiam.
butler.gdansk
28-06-17, 07:46
Mnie kiedyś takie coś spotkało a powód okazał się prozaiczny. Luz na klemie akumulatora. Niby klema zaciśnięta nakrętką, ale ręką mogłem ją ściągnąć.
Pewnie u Ciebie czujnik, ale to takie info dla potomnych zostawiam.