PDA

Zobacz pełną wersję : Przygotowania do wymiany części

EltorroOK
12-09-08, 11:49
Witam

Przygotowuję się do wymiany pewnych podzespołów w mojej Hondzi V gen. '95 D13B2 HB. Przebieg 270tys. Na pierwszym miejscu jest rozrząd. Chcialbym też przygotować się do zimy (ukłąd chłodzenia). Jezeli finanse pozwolą chciałbym też zająć się układem hamulcowym (klocki + tarcze + wymiana płynu) oraz klable zapłonowe i świece. Wszystkie moje pytania zamieszczę w jednym wątku. W nawiasach będę umieszczał numery katalogowe sklepu Inter Cars.

A. Rozrząd
A1. Pasek rozrządu
Zakupiłem pasek GATES 5232XS - 106 rowków x 24 mm średnicy. Szukałem w internecie i wydaje mi się, że będzie pasował. Mógłby ktoś potwierdzić?

A2. Napinacz
Czy napinacz firmy GMB (E44012) wystarczy? Czy polecacie coś innego?

A3. Rolka napinająca
Która rolkę wybrać? Jest rolka JC Auto (E44012JC) ale chyba to nie jest dobry wybór. Któa firmę polecacie?

A4. Pompa Wody
Chciałbym wymienić na nową, jak już się robi rozrząd (widziałem, że wiele osób tak zaleca). Mam na oku firme GMB (D14019).

A5. Pasek alternatora i wspomagania.
Są to groszowe sprawy i ponoć też lepiej je wymienić przy okazji. Na oku mam pasek alternatora JC Auto (E14PK775JC) i pasek wspomagania JC Auto (E14PK810JC). Dobry wybór?

B. Układ hamulcowy
B1.Klocki przód
Moj samochód ma układ wspomagania. Czy klocki (FDB777) są prawidłowe? Chyba wiekszosc poleca klocki Ferodo. Czy może mi ktoś podać jakieś namiary na pasujące klocki tzn oznaczenie lub wymiar?

B2.Szczęki tył
Mam z tyłu seryjne bębny. Mam nadzieję, że wystarczy wymiana samych szczęk. Czy Ferodo (FSB204) będzie dobrym wyborem?

B3. Co z cylinderkami hamulca bębnowego. Lepiej je wymienić? Macie namiary na firmę i oznaczenie?

B4. Płyn hamulcowy.
Który polecacie? Można gdzieś tanio kupić? Ile kupić żeby starczyło na odpowietrzenie układu?

B5. Tarcze przód
Jeżeli finanse pozwolą to może wymieniłbym też tarcze z przodu. Dużo osób chwali Brembo. Podejdą te tarcze? (09.5285.10)

B6. Zaciski
Czy zaciski będą potrzebne przy wymianie tarcz?

Na razie tyle pytań. Mam jeszcze jeżeli chodzi o kable i świece ale może te najważniejsze najpierw. Z góry dziękuję za porady. Nie mam doświadczenia w tych sprawach stąd może głupie pytania czasami.

EltorroOK
17-09-08, 15:32
Pomoże ktoś?

Przynajmniej w sprawie rozrządu...blagam :)

jero11
17-09-08, 16:04
A1. pasek spoko
A2. GMB rewelacji nie ma polecam KOYO, NSK, SKF
A3. rolka napinająca czego?
A4. GMB jak z rolką, rewelacji nie ma polecam NSK
A5. kup paski contitech
B1. też polecam Ferodo co do modelu powinny pasować
B2,B3. zmień same szczęki chyba że masz wytarte bębny i wycieki z cylinderków
B4. może być Ferodo DOT-4
B5. podasz dane samochodu i dobiorą odpowiednie tarcze firmy jakiej będziesz chciał i tak z wszystkimi częściami
B6. nie potrzebne, jeśli będą miały wycieki to zmiana uszczelniaczy i konserwacja

EltorroOK
18-09-08, 17:05
A3. Hmm pomylilem sie - chodziło mi o rolkę prowadzącą (gdzieś na forum znalazłem, że ktoś też wymianiał) ale chyba tego nie trzeba.

A4 - pompę NSK gdzie można nabyć bo nie mogę znaleźć?

lakazs
18-09-08, 17:17
A1. pasek spoko
A2. GMB rewelacji nie ma polecam KOYO, NSK, SKF

Mam rolkę GMB w ręce, łożysko KOYO wiec nie opowiadaj :).

EltorroOK
19-09-08, 16:51
Aha.. Jeszcze oprocz pytanek zadanych w poprzednim poscie

B4. OK Ferodo DOT-4 - Ile trzeba płynu liczyć wlanie nowego + odpowietrzenie układu?

EltorroOK
25-09-08, 10:40
A czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak to jest z rolkami przy rozrządzie ?

1. Jest rolka napinająca (zwana też napinaczem paska rozrządu)
2. Jest też rolka prowadząca

Jaką pełni funkcję i czy przy wymianie rozrządu trzeba ją wymienić?

jero11
25-09-08, 11:31
rozrząd składa się z:
-paska rozrządu
-pompy wody
-rolki napinającej
i nic więcej, a jeśli jeszcze jest jakaś rolka to tylko od paska klimy

coupe 15
25-09-08, 13:09
witam podepnę sie bo mam zamiar w przyszłym miesiącu wymienić rozrzą
znajomy z Inter Cars'u polecił mi pompę wody , roki , napinacz SKF, pasek Gates, i ma być podobno git
cały rozrząd ma mnie kosztować do d15b7- 250 zł ( mam pare % zniżek)
macie może jakieś sugestie do części jakie mi polecili w OC ???

uniu1
25-09-08, 13:58
Jeżeli pompa wody nie przepuszcza i nie ma luzu na łożysku ta nie ma potrzeby wymiany pompy ale sprawdzisz to dopiero po dostaniu się do paska :)

EltorroOK
25-09-08, 14:24
No ja generalnie uważam (porównywałem kilkanaście częsci), że Inter Cars jest dość drogi.
Pasek GATES - znalazłem wiele pozytywnych opinii więc myślę, że jest dobry (sam mam już taki przygotowany do wymiany)
Pompa wody - ja postanowiłem że nie ma co przepłacać. Jak będzie pech to nawet najlepsza pompa padnie szybko. Po prostu wymieniam bo jest bezpieczniej - wybralem pompę firmy GMB.
BTW. Jakie "roki" Ci polecił? (rolki? chodzi o rolkę napinającą?)

Ja mam dodatkowe pytanko:
Czy ktoś wie jak to jest z paskami klinowymi alternatora i wspomagania? Mam na oku CONTITECH 4 PK 778 i 4 PK 815 (wg producenta pasują, są też na stronie Inter Carsu). Jak do nich dzwoniłem to mówili, że niekoniecznie będą pasować, tzn że różnią się minimalnie długościa (tzn jest kilka długości tego samego paska).

W ASO sa po 40 zeta a ja moge miec obydwa za 50 dlatego proszę o jakieś sugestie.

Tian
01-10-08, 13:40
weź klucze, podjedz pod sklep sciagnij paski od alternatora i wspomagania, daj sprzedawcy, maja przedmiot sprawdzania długości pasków i ci dobiorą.

jesli chodzi o pompę wody, nawet jak nie cieknie to wymieniaj( 80-100zł) a masz pewność ,że nie padnie ci np po 4000km od wymiany rozrzadu.

Ja pompe wody wymieniam razem z paskiem rozrządu i tak robi większość, bo lepiej wydac te 80-100 zł niż później wymieniać uszczelke pod głowicą, planowanie itd itp...

EltorroOK
06-10-08, 10:07
Gdyby ktoś szukał...

Ad B1. Te klocki nie pasują
Ad B5. Te tarcze nie pasują (co więcej "najlepsze" ASO w Krakowie nie potrafi sprawdzić średnicy tarczy)

A teraz części które pasują

B1. FDB300 FERODO
B5. 09.3102.10 BREMBO (231mm średnicy, 17mm grubości)