PDA

Zobacz pełną wersję : Civic 7 gen. 1.7 cdti check engine

matifa
19-06-17, 15:53
Kupiłem ep-ke z 2003 roku. Mam z nią mały problem. A mianowicie podczas normalnej jazdy wszystko jest ok. Gdy chcę przypalić moja ep w 1.7 cdti powyżej 3000 obrotów wyskakuje check engine i wskakuje w tryb serwisowy po odpaleniu go 4 razy check znika. Więcej niż 120 sie nie da jechać bo przekroczy sie 3 tys. Obrotów i check sie zapala trochę to upierdliwe. Podpinałem pod kompa i wyskakuje jakiś problem z doładowaniem, turbo podobno było regenerowane. Problem tez czasem pojawia sie podczas jeździe pod górkę. Ktoś zna temat i pomoże co to może być. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi ;)

romekex
19-06-17, 20:42
mozliwe ze zabrudzony nagarem czujnik doladowania na kolektorze z gory lekko od lewej reki stojac przed autem jest na imbusa przykrecany , cos podobne do map sensora

Boguś
19-06-17, 23:07
zasyfiona zmienna geometria turbiny. Ktoś strasznie dziadkował i męczył silnik niskimi obrotami (poniżej 2tyś).
Jeśli po zgaszeniu i poczekaniu do momentu "pęknięcia" przekaźnika pod nogami pasażera wszystko wraca do normy a świeci tylko check engine to w stylu jazdy szukałbym problemu.

Najlepiej jak podasz dokładny kod błędu. Musi mieć formę : Pxxxx gdzie "x" to liczby od 0-9

matifa
20-06-17, 15:28
Możliwe jak jeździłem na jeździe próbnej to pani gdy wkręciłem furę na 2,5 tys obrotów stwierdziła ze to za dużo dla tego silnika :D spróbuje z tym czujnikiem , gdzie dokładnie jest tem czujnik

Turbo można wyrazie czego jakoś przeczyścić ?