PDA

Zobacz pełną wersję : Grzechotanie EP2 D16V1

kemyt95
14-06-17, 14:15
Witam mam problem z moja Hanka.
Gdy dodaje gazu na biegu jałowym słychać w kabinie z lewej strony jakiś metaliczny odgłos w silniku, tak jakby cos było luźne dodam, ze słychać to tylko z kabiny i zaczynam się juz niepokoić co to może być. Wiecie od czego zacząć szukać tego problemu? Ktoś juz mial cos podobnego? Z gory dziękuje za pomoc Pozdrawiam.

SimplyClean
14-06-17, 14:17
Podpinam się, mam podobnie i nie wiem o co chodzi :(

edit: w D17A9

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

czarny_matt
14-06-17, 14:28
Moze cos sie poluzowalo w ukladzie wydechowym, tzn blaszki w puszce, lub katalozator sie juz przepalil? Przerabialem ostatnio wymiane kat. Sprobuj poruszac puszka na wyl. silniku i zobaczy czy nadal cos slychac.

Po za tym, sa inne objawy, albo sytuacje w ktorych slychac dziwne dzwieki?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

kemyt95
14-06-17, 14:31
Spróbuje poruszać tylko poczekam aż ostygnie. No skrzynia trochę juz halasuje tzn łożyska. No i powoli rozrząd szykuje się do wymiany bo juz trochę na nim przejechalem. W weekend zabieram się tez za wymianę paska klinowego bo widać ze się kończy i lubi zapiszczec.

SimplyClean
15-06-17, 00:36
U mnie po wymianie wszystkich pasków, rozrządu i nawet skrzyni jest dalej to samo, to musi być coś innego

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

rm_125
15-06-17, 07:30
a po wciśnięciu sprzęgła dalej to słyszysz ?

kemyt95
16-06-17, 12:02
Poruszałem puszka i nic nie słychać. Jak wcisne sprzęgło to tez słychać.

SimplyClean
30-06-17, 10:19
I jak, dotarłeś do źródła problemu?

bunkerites
30-06-17, 18:23
U mnie ostatnio śruba łącząca korektor wydechowy z reszta wydechu sie Poluzowała.W zakresie 3-4 tys obrotów był grzechot

MORDIMER1111
20-12-17, 09:09
Prawdopodobnie poluzowana śruba alternatora. Ostatnio przerabiałem ten temat. Po trzech miesiącach wsłuchiwania się skąd dobiega odgłos znalazłem winowajcę.
Górna śruba mocująca alternator wykręciła się (przy okazji psując gwint w łapie) i brzęczała w zakresie od 2÷3 tys. obrotów.
Wymiana śruby rozwiązała problem. Teraz jest błoga cisza