PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana szpilek - EK3 sedan

creamono
12-06-17, 12:41
Witam Panowie

Wkopałem się w pewien problem - chciałem zapytać o szpilki w naszych VI gen, bo kupiłem felgi Ronal (15 cali, 7J) no i okazało się, że mam za krótkie szpilki żeby te felgę bezpiecznie przykręcić. Mam EK3 sedana, czy da się wymienić szpilki na dłuższe? Jeśli tak to jak mniej więcej wygląda procedura i jakie parametry powinny mieć dłuższe szpilki?

Załamałem się jak założyłem felgę na próbę, pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło. Chyba taniej będzie mi zmienić szpilki niż sprzedawać felgi i szukać innych :/

Dzięki za wszelką pomoc
Pozdrawiam

kraszak
15-06-17, 03:16
Szpilki są wybijane. Czasem łatwo schodzą czasem trochę gorzej więc przygotuj się na to. Dłuższe szpilki możesz bez problemu kupić jak dobrze pamiętam to oryginalnie są M12x1.5x42 lub M12x1.25x42 raczej te pierwsze Więc szukasz M12x1.5x długość jaką będziesz potrzebował, najdłuższe są chyba 80mm ale one będą zdecydowanie za długie. Do Ciebie 60mm powinno pasować. Ale jak chcesz spytam jutro znajomego wulkanizatora jakie będą dobre i może będzie miał na stanie takie szpilki.

PS.Z opinii jakie słyszałem felgi Ronala nie należą do najbardziej wytrzymałych.

creamono
15-06-17, 08:19
Dzięki wielkie za info. O to mi chodziło, teraz tylko znaleźć kogoś kto się tego podejmie bo pewnie nie każdemu będzie się chciało w takie coś bawić ;-)
Sprawdze sobie ile bym potrzebował na długość.
Co do ronala to widziałem, że oni chyba robili niektóre modele felg do grupy VW. Myślałem, że to taka solidna marka.

kraszak
15-06-17, 15:03
W zasadzie każdy mechanik/wulkanizator Ci to zrobi bez problemu. Możesz nawet sam to zrobić, wystarczy zdjąć piastę i wybić stare szpilki. Potem w miejsce starych szpilek wkładasz nowe, na gwint wkładasz pare podkładek lub większych nakrętek i skręcasz żeby stożek szpilki wszedł w piastę. Zapomniałem wcześniej napisać że jak będziesz kupował szpilki to muszą mieć trochę większy stożek żeby ciasno siedziały w piaście.

kamil39
16-06-17, 11:30
Ogolnie to sie zastanow, bo prawdopodobnie będziesz musial wyciagnac piasty, a wiaze sie to z kupa roboty i wyrzuceniem lozysk na smietnik.

siara87
16-06-17, 13:33
Da sie to zrobic bez wybijania lozysk tylko trzeba podpilowac lepki szpilek po mm