PDA

Zobacz pełną wersję : Civic VI 1.4 90KM 95r liftback jaki kolor oleju od wspomagania wlać

RoyalCivic
10-06-17, 11:59
Witam ! Chciałem dziś sobie kupić olej od wspomagania kierownicy i jak wszedłem do sklepu i powiedziałem co chciałem kupić to padło pytanie "jakiego koloru płyn, czerwony czy zielony?" I szczerze mówiąc to nie mam pojęcia... jaki olej do tego auta lać? Zanużyłem palucha w zbiorniczku i tak bardziej bym powiedział że czerwień niż zieleń,ale nie wiem czy to tak w ogóle da się sprawdzić na tej podstawie, także proszę was forumowiczów o pomoc, dzięki pozdrawiam.
@Edit
Zanużyłem kartkę i taki kolorek wyszedł, chyba czerwony, nie ?http://s5.ifotos.pl/img/201706101_aqsrrqq.jpg

MichałCK
10-06-17, 12:54
Płyn zalewamy Honda PSF-S lub w ostateczności Ravenol PSF który jest podobno zamiennikiem tego oryginalnego, a co do koloru to kij z nim. Twoje auto Twoje pieniądze.
Nie wolno wlewać popularnych ATF i innych zlewek z marketów.

RoyalCivic
10-06-17, 12:59
Płyn zalewamy Honda PSF-S lub w ostateczności Ravenol PSF który jest podobno zamiennikiem tego oryginalnego, a co do koloru to kij z nim. Twoje auto Twoje pieniądze.
Nie wolno wlewać popularnych ATF i innych zlewek z marketów.
No wydaje mi się ze nie kij z kolorem bo jednak po coś się pytają jaki kolor, ludzie leją takie "z marketów" i nic się nie dzieje, więcw końcu jak to jest z tym ?

MichałCK
10-06-17, 13:24
No wydaje mi się ze nie kij z kolorem bo jednak po coś się pytają jaki kolor, ludzie leją takie "z marketów" i nic się nie dzieje, więcw końcu jak to jest z tym ?

Dzieje się, przekładnia oraz pompa dostaje po dupie i pojawiają się wycieki które później przez głupotę kupującego oraz sprzedającego w motoryzacyjnym który doradził z dupy tani płyn powodują dodatkowe koszta typu regeneracja pompy oraz przekładni - bo było szkoda dołożyć do dobrego płynu :D ale to norma to w tych sklepach wszelakich mądrusie po "szkoleniach" gadają jak małpiszony które pozjadały wszystkie mózgi, a sam nawet auta nie ma :D :D

Kup sobie na necie oryginalny płyn Honda PSF który nie kosztuje dużo, nawet ten w buteleczce 354ml - będziesz miał na kilka dolewek :)
Uwierz dobrze Ci radzę, nie mam powodu by doradzać innym źle.

RoyalCivic
10-06-17, 13:49
Dzieje się, przekładnia oraz pompa dostaje po dupie i pojawiają się wycieki które później przez głupotę kupującego oraz sprzedającego w motoryzacyjnym który doradził z dupy tani płyn powodują dodatkowe koszta typu regeneracja pompy oraz przekładni - bo było szkoda dołożyć do dobrego płynu :D ale to norma to w tych sklepach wszelakich mądrusie po "szkoleniach" gadają jak małpiszony które pozjadały wszystkie mózgi, a sam nawet auta nie ma :D :D

Kup sobie na necie oryginalny płyn Honda PSF który nie kosztuje dużo, nawet ten w buteleczce 354ml - będziesz miał na kilka dolewek :)

Okey, to tak zrobię, dzięki za pomoc :)

RoyalCivic
10-06-17, 18:39

A jeszcze wracając do tematu to kolega co też ma vi gen. liftback 2001 polift to pisze mi,że jeszcze można wlać ATF2 lub Dex tron 2 , że są mieszalne,co o tym sądzisz ?

bartek_levis
12-06-17, 12:41
można atf od biedy, dextron2 to silnikowy i tego broń boże
oryginalny olej jest jasnożółty
osobiście latam na ATF i jest ok ale robię to świadomie na własną odpowiedzialność
co do kolorów to pan sprzedawca miał szkolenia pewnie z vw gdzie do golfa czy passata właściwie występowały 2 płyny i jak ktoś zmieniał to po kolorze wiedział jaki ma i taki się sprzedawało, w hondzie to nie przejdzie
tu masz w dobrej cenie oem PSF http://haparts.pl/08206-9002.html

Poll
14-06-17, 20:01
Spokojnie i tak będzie ciekła ta przekładnia nawet na PSF i regeneracja nikogo nie ominie ; P