PDA

Zobacz pełną wersję : Co zamiast tłumika środkowego? EG4 1.5

shater
05-06-17, 16:02
Witam forumowiczów. Co można wstawić w miejsce przerdzewiałego środkowego tłumika w 5 genie 1.5? Zamiast kata mam już strumienicę a teraz przyszła pora na tłumik środkowy. Co wspawać na jego miejsce? Zastąpić rurą czy może dokupić jakiś nowy tłumik środkowy? Chciałbym przy okazji sprawić żeby była troszkę głośniejsza ale oczywiście bez przesady, myślałem o przelotowym tłumiku środkowym ale boje się żeby przypadkiem nie wyszedł z tego jakiś straszny dźwięk. Macie pomysły co z tym zrobić?

kamilen
07-06-17, 23:02
Środkowy tłumik jest seryjnie przelotowy więc nie masz się czego obawiać. Co byś nie wstawił (poza prostą rura) nie odczujesz różnicy za bardzo.

firstborne
12-06-17, 11:55
Jak wyrzucisz tą śmieszną strumienice, wspawasz zwykłą rurę, dalej zmontujesz cały układ na 1 przelotowym (środkowym) i końcowy komorowy jakiś oem look to będzie znośnie. Kwestia jeszcze tego, jaki kolektor masz. W twoim aktualnym ustawieniu największy śmietnik robi strumienica.

shater
20-06-17, 21:30
Dzięki za odpowiedzi. Narazie nie mam zamiaru robić kompletnego wydechu tylko po prostu muszę zreperować to co się narobiło. W takim razie wymienię tylko tłumik środkowy. Możecie coś polecić w rozsądnej cenie? A strumienica w miejscu kata przydaje się na przeglądach więc zostaje na miejscu. Moze kiedyś będę robił kompletny wydech ale narazie to moje jedyne auto którym robię 5 tys km miesięcznie więc nie mogę sobie pozwolić na przelot bo bym tego nie wytrzymał :D