Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana płynu sprzęgła - nie pobiera płynu ze zbiornika

Damiano1412
02-06-17, 21:39
Witam,

słuchajcie mam bardzo duży problem dzisiaj postanowiłem wymienić płyn sprzęgła tak więc wybrałem strzykawką płyn ze zbiorniczka i od razu zalałem do poziomu max nowy płyn po czym jedna osoba usiadła aby ruszać pedałem sprzęgła a ja odkręciłem odpowietrznik w wyprzęgliku i od razu zauważyłem coś dziwnego... nie pobiera płynu ze zbiorniczka! Pedał wpadł w podłogę i trzeba go odbijać ręcznie, a ta dźwigienka w wyprzęgliku nie porusza się! Co mogło się stać? Pomóżcie!

Saawrel
02-06-17, 22:13
Jak pedał sprzęgła wpadł w podłogę to znaczy że zapowietrzyłeś układ. Tu masz wypis z instrukcji jak odpowietrzyć sprzęgło. Zwróć uwagę na punk w którym napisali o zablokowaniu sworznia sprzęgło tak aby nie pracował na początku odwietrzania.

•Założyć przewód na odpowietrznik , drugi koniec przewodu umieścić w pojemniku z płynem hamulcowym.
•Sprawdzić, czy w pompie sprzęgła jest dostateczna ilość płynu i powoli pompować pedałem sprzęgła aż z przewodu odpowietrzającego przestaną wydobywać się pęcherzyki powietrza.
•Całkowite usunięcie powietrza z układu może wymagać ograniczenia ruchu widełek wyciskowych za pomocą drewnianego klocka.

Osobiście sam to robiłem ale użyłem podobnego zestawu http://allegro.pl/zestaw-do-odpowietrzania-hamulcow-wysysarka-plynu-i6512435388.html niewymagana jest wtedy żadne pompowanie pedałem, więc wszystko można zrobić samemu.

Damiano1412
02-06-17, 22:52
Tylko że ten sworzeń taki przy wyprzęgniku nie chce wcale pracować. Tak ma być?

Deadline92
02-06-17, 23:29
Też chciałem wymienić płyn sprzęgła to mechanik mi powiedział żebym tego nie robił bo jest gorzej niż przed wymianą

piter7766
03-06-17, 15:50
Witam,

słuchajcie mam bardzo duży problem dzisiaj postanowiłem wymienić płyn sprzęgła tak więc wybrałem strzykawką płyn ze zbiorniczka i od razu zalałem do poziomu max nowy płyn po czym jedna osoba usiadła aby ruszać pedałem sprzęgła a ja odkręciłem odpowietrznik w wyprzęgliku i od razu zauważyłem coś dziwnego... nie pobiera płynu ze zbiorniczka! Pedał wpadł w podłogę i trzeba go odbijać ręcznie, a ta dźwigienka w wyprzęgliku nie porusza się! Co mogło się stać? Pomóżcie!

Pominąłeś jedną operację :cool:
Uwaga dla potomnych,podaję całą prawidłową i bezproblemową procedurę którą stosuje od dwudziestu lat przy wymianie płynu w układzie sprzęgła :) (żeby nie było zdziwienia, w czasie tej operacji wysprzęglik nie będzie pracował)
Odkręcamy zbiorniczek,wysysamy strzykawką stary płyn ,powoli dolewamy świeży do pełna, zdejmujemy gumowy kapturek z odpowietrznika na wysprzęgliku i zakładamy na niego przeźroczysty przewód a drugi koniec umieszczamy w pojemniku (butelka,słoik,itp) ,wciskamy i trzymamy pedał sprzęgła ,druga osoba luzuje odpowietrznik,gdy wypłynie płyn zakręcamy odpowietrznik i ręcznie podnosimy pedał sprzęgła co spowoduje pobranie do pompki świeżej porcji płynu ze zbiorniczka. Powtarzamy całą operację do całkowitego przepłukania układu ,pamiętając o dolewaniu świeżego do zbiorniczka aby nie dopuścić do zapowietrzenia. Cała filozofia i zero problemów.

Czasami trafia się auto z,,zapomnianym układem sprzęgła'' ;) po wyssaniu starego płynu w zbiorniczku jest taki syf że go demontuje ,ostrożnie zostawiając odpięty wężyk w pozycji pionowej (lustro płynu jest widoczne w końcówce przewodu)myję zbiorniczek,wycieram do sucha i montuje z powrotem,napełniam powoli świeżym płynem i reszta jak wyżej. Po kilkunastu tyś. km warto powtórzyć całą operację bo płyn w czasie pracy wypłucze resztę syfu z układu i w zbiorniczku czasami pojawia się ciemny płyn.

Damiano1412
04-06-17, 14:58
Otóż ja tak robilem i cały problem w tym że że zbiorniczka nie ubywa wcale płynu a pedał nie chce wracać nawet za 10 razem gdy odpowietrzam, wysprzeglik nie pracuje wcale, z odpowietrznika coś tam leci ale bardzo słabo, ja stawiam na to że padła pompa sprzęgła nie daje ona wcale ciśnienia, ale w sumie nie ma nigdzie wycieku.. ja już nie wiem nic z tego naprawdę.

i goon
16-06-17, 16:25
U kolegi w innym aucie też mieliśmy problem z odpowietrzeniem tzw. sprzęgła.
Okazało się, że pompa sprzęgła była uszkodzona. Objaw taki sam, czyli nie pobierało
płynu z zbiorniczka. Po wymianie dosłownie minutka i układ był odpowietrzony.
W środku pompa ma tłoczek który jest przez "złączkę" dołączony do tego trzpienia,
który przykręcasz do pedału sprzęgła. W środku ta złączka się wyrobiła i tłoczek
nie pracuje, bo się rozłącza czyli nie cofa się, zostaje w miejscu.