Zobacz pełną wersję : Niskie obroty a gaz?
Witam,mam Honde Civic Ej9 D14a3 z zalozona instalacja lpg,silnik caly czas trzyma obroty na poziomie 500obr/min,a powinno byc 900,czy ktos wie moze jak wyregulowac obroty,albo co moze byc przyczyna ze sa tak nisko(wina gaziarzy?Gaz zakladal poprzedni wlasciciel)?
Z gory dzieki
Bassmaster
11-09-08, 17:22
Nie napisałeś jaka to instalacja (1, 2, 4 generacja)?
Mimo wszystko powinieneś zacząć od pojechania na regulację do dobrego zakładu z analizatorem spalin, moim zdaniem jest to zły skład mieszanki.
Taka usługa nie jest droga, średnio 30-50zł i powinno się ją wykonywać raz na rok lub co 10000km przejechanych na LPG.
Instalacja jest 2generacji...ale ja jezdze glownie na paliwie,a miedzy gazem a paliwem nie ma roznicy,zawsze jest ok 500obr/min,nie idzie tego tak poprostu lekko podkrecic?
Bassmaster
12-09-08, 16:46
Ni napisałeś w pierwszym poście, że to się dzieje także na benzynie. W takim razie ja zacząłbym walkę z przeczyszczeniem silniczka krokowego odpowiedzialnego za wolne obroty na benzynie (nie ten na wężu gazowym).
Poszukaj, jest instrukcja na forum.
Jeśli to nie pomoże, to dalej będziemy radzić.
A czy zanieczyszczony silniczek moze byc przyczyna tego ze obroty zarowno na paliwie jak i na gazie trzymaja sie w okolicach 500obr?
Tak, oczywiście - miałem to samo - średnio co 10.000 czyszczenie krokowca i przepustnicy i wszystko śmiga
Jest cos skomplikowanego przy odkrecaniu tego silniczka krokowego?Bo pierwszy raz bede mial taka przyjemnosc wiec wole spytac;p
Bassmaster
13-09-08, 15:07
Tak jak pisałem wcześniej, znajdź na forum instrukcję, uważaj żeby przy czyszczeniu nie zamoczyć benzyną części elektrycznej.