PDA

Zobacz pełną wersję : Ślizgające się sprzęgło

rtrociu
02-06-17, 20:20
Witam
Mam taki problem, swoją Hondę Civic VI mam już 3 rok, a trzeci raz będę musiał wymienić sprzęgło(oczywiście sprzęgło kompletne: tarcza, docisk, łożysko).
Objawem jest ślizganie się sprzęgła na wrzuconym 2,3,4 i 5 biegu. Co najlepsze że objawy nie pojawiają się od samego początku jazdy, tylko w trakcie gdy sprzęgło jest często używane, gdy samochód się już dobrze rozgrzeje (stanie w korku - częste zatrzymywanie się i stawanie) Zauważyłem, że bierze bardzo wysoko co utrudnia trochę jazdę.
Po ostatnim razie jak sprzęgło zostało wymienione, mechanik mi pokazał stare, gdzie okładziny były w nienaruszonym stanie. Z tego co mówił to tarcza sprzęgła była wciśnięta w docisk.
Jeszcze przypomina mi się taka sytuacja jak za pierwszym razem sprzęgło zostało wymienione. Pedał działał bardzo luźno (odbijał normalnie), a znajomy który wsiadł do samochodu żeby to sprawdzić sam się zdziwił że tak to sprzęgło działa.
Ostatnio wymieniany był płyn i wszystko było odpowietrzane - nadal się ślizga i bierze wysoko.
Pierwsze sprzęgło wymieniłem od razu po zakupie a drugie jakoś po 1,5 roku jazdy.
Trochę się obawiam przed wydawaniem kolejnych pieniędzy na nowe sprzęgło i montaż jak ma się znowu powtórzyć taka sytuacja. Czy jest taka możliwość że za pierwszym razem mechanik coś mógł popsuć i teraz są tego objawy ?
Ktoś już się spotkał z takim przypadkiem ?
Dzięki z góry za odpowiedź

pafels
02-06-17, 21:13
zacząłbym od wymiany wysprzęglika

rtrociu
03-06-17, 00:55
To wysprzdglik ma wplyw na to jak dziala pedal sprzegla ?Ostatnio wszystko bylo odpowietrzane, nowy płyn nalany i jana razie nic nie ubywa. A czy jest taka możliwość że skrzynia biegów moze byc w to zamieszana ? W jakis sposob uszkadza sprzęgło ? :D
Czytalem również o regulacji pedału sprzegla (nie sprzeglo a sam pedał) w ktorym momencie ma brać. Czy jest taka możliwość ze jest zle ustawiona ta regulacja?

lookaty
03-06-17, 12:01
W jakim stanie jest zamach?

pafels
03-06-17, 12:44
u mnie z wysprzęglikiem, była taka akcja, że z dnia na dzień pedał zaczął lekko chodzić, a po 2 dniach wsiadam do auta, wciskam sprzęgło i pedał został w podłodze, wysprzęglik to nie dużu koszt (mozna kupić używkę) i można go wymienić samemu, napewnie nie zaszkodzi

rtrociu
03-06-17, 12:55
Zamachu nie patrzyłem ale ostatnio jak sprzęgło wymieniał to nie miał żadnych zastrzeżeń co do niego. Wlasnie z pedałem to jest dziwne ze nie wpada, odbija normalnie, tylko że bierze dosłownie pod sam koniec, co utrudnia strasznie jazdę.
Jeszcze sie zastanawialem nad tym czy przez to ze sprzęgło bierze wysoko, to przy zmianie biegów z braku wyczucia nie strzelalem z niego.
Na jednej stronie znalazłem coś takiego:
4. Wysoko odbijający pedał sprzęgła podczas zasprzęglania.

Symptom:
Zużyty główny ślizg skrzyni biegów / niewymieniony trzpień stożkowy skrzyni biegów.

Przyczyna:
- Zużyte łożysko ślizgowe / niewymieniony trzpień stożkowy skrzyni biegów.

Rozwiązanie:
- Regeneracja bądź wymiana panewki łożyska ślizgowego skrzyni biegów.
Czy jest tez taka możliwość ?

Poll
04-06-17, 18:43
Wyreguluj pedał jak mówisz wg. manuala. Może cały czas wysprzęgla teraz i ślizga. Potem wysprzęglik w komorze silnika razem z pompą sprzęgła zmień też nie jest jakiś duży koszt. Sprawdź pompkę w aucie czy jest wyciek.

HEG8
04-06-17, 21:59
Nie wiem skąd jesteś, ale proponuje zaprowadzić auto do kogoś kto zajmuje się tylko Hondami, żeby sprawdzić o co chodzi... :)

pablo__89
10-06-17, 11:09
Kolega wyżej dobrze mówi. Prawdopodobni masz źle ustawiony pedał sprzęgła a dajesz zarobić papudrakowi co nie wie co robi.

rtrociu
11-06-17, 23:05
Dobra sprawa rozwiązana. Pedał sprzęgła wyregulowałem, jest luz i sprzęgło działa w końcu tak jak powinno ! :) Dzięki wielkie za rady i pomoc !