PDA

Zobacz pełną wersję : Pomocy! Wysokość nominalna bloku D16Y8 / D16W5

Algali
30-05-17, 17:45
Hej, czy da się jakoś sprawdzić ile głowica była planowana? Z kalkulatora wynikało, że do kompresji którą chcę uzyskać muszę splanować głowice o 1,2 mm.
Moja wygląda tak, a jest to głowica D16W5, czyli młodsza kopia D16Y8
https://images81.fotosik.pl/604/94f54d5a388bc941gen.jpg
Pytanie, czy da się ogarnąć ile jeszcze mięsa w niej zostało? Po splanowaniu o założoną wartość niedługo dojdę do gniazd zaworowych, i nie chcę też żeby doszło świeżo po remoncie do spotkania mr. piston'a z mr. vlave :p
Jutro chciałem odwieźć głowicę do szlifierza, a tu taka sytuacja.
Ps. czy da coś się zrobić z tym utleniającym alu? Ogólnie wiem, że al się pasywuje, ale ten nalot rozpuszczony w oleju trochę mnie nie przekonuje :confused:

siara87
30-05-17, 20:03
Na glowicy masz ograniczniki, takie kolka do ktorych mozna ciac, powinno byc do nich jakis milimetr materialu do zebrania

Algali
30-05-17, 22:25
Czyli wychodzi na to, że powinienem według kalkulatora upitolić więcej niż fabryka przewidziała? :D Dziękuję za bardzo pomocne info, tak właśnie myślałem, że po coś są te 3 kółka na głowicy :)

Yotomeczek86
31-05-17, 14:06
Po co chcesz tyle planować głowice? Tłoki Vitara?

tommmmm
31-05-17, 17:58
Wysokość głowicy nominalna dla tego silnika wynosi 92,95 - 93,05 mm.

Algali
16-06-17, 09:37
Temat do zamknięcia.
Dziękuję wszystkim za pomoc. Dla wyjaśnienia powiem, że chodziło o doprężenie silnika bez tłoków doprężających. Takie trochę barbarzyństwo, ale co tam :p
Skończyło się na zebraniu części materiału z bloku, co pozwoliło zostawić trochę mięska na głowicy na ewentualne przyszłe planowanie.

ogar
24-06-17, 09:45
A czy tłoki nie wystawały ponad blok ?
U mnie w zakładzie już raz jednemu panu planowałem głowice o 1,5 mm :D no i jakiś czas z tym jeździł do puki mu tłoków nie wypaliło :D

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Algali
25-06-17, 15:06
Nie strasz :P Widziałeś zdjęcie tej głowicy? Gdyby tłoki wychodziły ponad blok to D16 nawet z taśmy produkcyjnej by nie zjechały :D

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk