Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozpoznanie odgłosów zapowiadających problemy z zawieszeniem

kash_an
29-05-17, 14:36
Hej, widziałem, że niektóre podobne kwestie były już poruszane ale, że w sumie mam 4 konkretne problemy do rozpoznania i właściwie pojawiają się mocno nieregularnie to zakładam nowy temat z prośbą czy może ktoś ma wiedzę jak je rozwiązać. Wszystkie zdaje się są związane z zawieszeniem:

1. Dosyć rzadko, ale jednak przy pokonywaniu nierówności pojawia się stuknięcie metalu o metal. Prawdopodobnie odgłos jest z lewego przodu. Na pewno raz pojawiło się to gdy nie zdążyłem wystarczająco wyhamować przed progiem zwalniającym a raz gdy skręcałem w lewo na skrzyżowaniu z dosyć nierówną nawierzchnią.
2. Pojedyncze drapnięcia metalu o metal - słyszalne w różnych sytuacjach - najczęściej przy redukcji biegu, gdy samochód jest przez redukcję lekko szarpnięty. I tutaj też nie dzieje się, to zawsze. Z tego co zauważyłem to jak jeździlem na zimówkach 16" to właściwie chyba problemu nie było. A może to kwestia temperatury. Ale po zmianie na letnie 17" znów pojawia się taki odgłos.

Gdy te pierwsze dwa problemy się pojawiły jesienią byłem na SKP, diagnosta obejrzał zawieszenie i nic niepokojącego nie znalazł. Jedynie to, że gumowa osłona amortyzatora (lewy przód) się zużuła i nie trzymała się na nim. Zasugerował wymianę tulejek stabilizatora. Potem była zima i tak jak wspomniałem już nic nie obserwowalem niepokojącego na zimowkach, więc koniec koncow nie wymieniałem nic. Niedawno miałem przegląd okresowy i diagności też nic niepokojącego nie zasugerowali tutaj.

I jeszcze dwie kwestie - wydają się mniej problemowe:
3. Przy niskich prędkościach na w miarę łagodnych nierównościach - np jadąc na działce kawałek po trawie - słychać z tyłu chyba z dwóch stron tak jakby pracujące gumy.
4. Gdy pasażer wysiada z samochodu z tyłu gdy kierowca trzyma wciśnięty hamulec - słychać skrzypienie z tyłu. Podobnie bylo chyba z zaciagnietym ręcznym.

mushroom
29-05-17, 17:59
przod to stawiam tuleje na drazku stabilizatora, oraz moze same laczniki stabilizatora, ale najlepiej to pojechac na stacje dagnostyczna i niech go porzadnie przetrzepia, z tylu co jedynie co moze skrzypiec to albo amortyzatory albo tuleje belki (ja ymienilem na pouliretany i jest na razie ok, ale moje byly po prostu juz popekane)

kash_an
30-05-17, 09:25
Właśnie zastanawiam się w jakim zakresie jest to do zdiagnozowania nie rozbierając nic po drodze. Bo właściwie w dwoch roznych miejscach bylem na początku tylko z tymi stuknięciami a potem na okresowym przeglądzie. I za bardzo nikt nic nie zauważył.