PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwne buczenie na jedynce i przy redukcji

czarny_matt
29-05-17, 10:42
Czesc!

Mam do Was prosbe o pomoc. Od jakiegos czasu samochod wydaje dziwny odglos w konkretnych przypadkach i po wielu wizytach u mechanika, nadal nie ustaje. Nie wiem gdzie szukac dalej przyczyny.

Pacjent: Civic EP2 z 2005
Objawy:
1. Przy przyspieszniu, 1-bieg, ~3200RPM slychac dziwne buczenie/wycie (jakby bardzo rozpedzone lozysko)
2. Przy hamowaniu silnikiem zawsze, bez znaczenia na jakim biegu, zawsze to samo buczenie/wycie bardzo wyraznie slychac.

Nie ma zadnych innych obajow, silnik na postoju pracuje rowno. Oleju w silniku i skrzyni biegow jest ile trzeba. Nic nie stuka, grzechocze ani nie dzwoni. Ostatnio wymienialem przepalony katalizator, oraz sprzeglo + lozysko sprzegla. Mialem nadzieje ze obajw ustapi..

Czy moga to byc rozregulowane zawory, czy powinienem szukac przyczyny gdzie indziej, np. w skrzyni biegow?

Z gory dzieki za pomoc.

rm_125
29-05-17, 10:53
poczytaj temat o łożyskach skrzyni
A na luzie nie masz szumów, które ustają po wciśnięciu sprzęgła?

czarny_matt
29-05-17, 11:05
Wsumie tak, są szumy. Myslalem ze to normalne bo trudno zauwazalne.

Poczytam watek zatem. Dzieki za nakierowanie.

zibo92
29-05-17, 21:55
Wsumie tak, są szumy. Myslalem ze to normalne bo trudno zauwazalne.

Poczytam watek zatem. Dzieki za nakierowanie.
Łożysko oporowe jesli chodzi o szum na biegu jałowym

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

FaziRBK
29-05-17, 22:32
Jeżeli chodzi o Szum na biegu jałowym to łożysko głównego wałka w skrzyni, jeżeli po wciśnięciu sprzęgła słychać szum to wtedy jest to łożysko oporowe :)

czarny_matt
29-05-17, 22:48
Szum jest na jalowym, przy nie wcisnietym sprzegle. Oporowe zostalo wymienione 500km temu, razem ze sprzęgłem wiec nie ma bola zeby to szumiało ;)

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

FaziRBK
29-05-17, 22:50
Normalne, więc łożysko na głównym wałku :)

Inazuma-akai
30-05-17, 07:42
Ale czy to możliwe, żeby coś szumiało od określonej ilości obrotów?

Zobacz jeszcze czy buczy Ci przy tych 3,2tys obrotów przy puszczonym sprzęgle i na wciśniętym.

Ja tak miałem, że buczało przy 2,5-3tys i okazało się, że rezonuje mi tłumik końcowy, a wibracje były takie że wszystko idzie na silnik. Buczenie było takie jakby tyrkotanie w skrzyni. Oczywiście łożyska w skrzyni też kiedyś będą do wymiany bo na jałowym szumi ale po co ładować od razu kasę jak można trochę odczekać.

czarny_matt
30-05-17, 08:04
Szumienie jest na postoju w biegu jalowym. Dzwiek jest przy konkretnych obrotach na jedynce. Dodajac gazu na postoju nic nie slychac i wszystkie objawy ustepuja. Wole dokladnie zdiagnozowac co to jest, bo mam w planach road trip ~3000km i nie chce zeby sie samochod posypal w trasie.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk