Zobacz pełną wersję : Material podsufitka.
Chopy. Moglby ktos zarzucic jakims sklepem i kodem skad bral material podsufitki zblizony struktura i kolorkiem? Bede wdzieczny. Nie jeden juz z Was to robil.
Kilka osób polecało to:
http://hurtowniatapicerska.pl/category/tkaniny-samochodowe-podsufitki?horizontal
Ja nie znalazłem tam swojego koloru, przypadkiem trafiłem w hurtowni w Białymstoku, jak byłem tam przejazdem.
Tu początek relacji z prac:
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?236434-MB2-D14Z4-quot-Dziadkow%F3z-quot-by-Radzyn&p=2573487&viewfull=1#post2573487
Do nas by byla ta szara z linku nie?
Do nas by byla ta szara z linku nie?
Do Was może tak (sam musisz podjąć decyzję), do mojego nie pasuje. Zresztą szukając "budyniu" poznałem kilka definicji na ten "jasny beż" ;)
Ale cena zajefajna, sprawdź w innych tematach, m.in. chyba "opadająca podsufitka", może ktoś to zamawiał do swojego, jak pasuje to zamawiaj, taniej nie będzie.
Do tego klej Bonaterm (2 puszki tego 0,4, choć cena nieco poszła w górę, za puszkę 0,8 płaciłem 18 zł) i za +/- 80 zł masz temat z(nad) głowy.
Też miałem problem z dobranie koloru (jasny beż) i wziąłem szarą. Nie wygląda źle. Udało mi się ją bardzo ładnie wkleić, co wymaga naciągania, szczególnie przy daszkach. Wyszło niemal idealnie.
Niestety po roku zaczyna odpadać :cool: jeszcze nie zrobiłem sekcji zwłok, ale możliwości są tylko dwie: bonaterm nie wytrzymał, albo pianka odchodzi od materiału.
Koledze który nie naciągał, tylko porobił fałdy i załamania (fuj !) nie odpada.
U mnie zaraz stukną 2 lata i jest spoko.
Mimo tego, że nie zdążyłem skorzystać z cennej porady lookatego:
- dwie osoby
- smarować odcinkami, niewielkie powierzchnie
- dokładnie pasować/dociskać materiał i dopiero wtedy smarować następny kawałek
- z tego co pamiętam, powinno się materiał złożyć na pół i zaczynać od środka; najpierw jedną, później druga połowę
U mnie zaraz stukną 2 lata i jest spoko.
Mimo tego, że nie zdążyłem skorzystać z cennej porady lookatego:
- dwie osoby
- smarować odcinkami, niewielkie powierzchnie
- dokładnie pasować/dociskać materiał i dopiero wtedy smarować następny kawałek
- z tego co pamiętam, powinno się materiał złożyć na pół i zaczynać od środka; najpierw jedną, później druga połowę
Tak właśnie robiłem - kleiłem od środka do tyłu pasami szerokości około 15cm a potem od środka do przodu w ten sam sposób.
Dociskałem wałkiem z twardej gąbki.
Po pierwszych upałach zaczęło odłazić przy daszkach tam gdzie tkanina była najmocniej naciągana (żeby wyprowadzić kształt). Aktualnie zaczyna odchodzić nad tylnymi słupkami.
Cholera wie w sumie czemu. Niedługo zrobię sekcje to się okaże :)
Klei i materiały brałem z http://hurtowniatapicerska.pl/category/tkaniny-samochodowe-podsufitki?horizontal
Moze za dlugo klej przeschnal?
Moze za dlugo klej przeschnal?
Może, ale jeśli chcesz naciągać przy daszkach to musi przeschnąć bo inaczej od razu nie trzyma. Testy robiłem na ścinku który mi został i tak dobierałem czas schnięcia przed przyciśnięciem
ja robiłem z 4 -5 lat temu i do tej pory trzyma tak jak po sklejeniu. zjepałem tylko sprawe bo nie rozciągałem od środka do boków tylko pierwsze boki i do środka. nic sie nie pozawijało ale na wgłebieniach po prawej i lewej nie udało sie już naciągnąć wystarczająco i klej nie utrzymał. ale jak było tak jest do dziś. materiał i oba kleje kupowałem na etapicer.pl. co do porad to z mojej strony takie:
- klej od środka do zewnątrz (nie koniecznie pasami po 15cm jak wyzej piszą, mi udało sie to zrobić po połowie)
- kleju z umiarem żeby nie przesiąknął
- ja dociskałem czystą suchą szmatą zwinieta w kulke
- weź do pomocy przynajmniej jedną osobe
Ile mb brać tego?
Dla szerokości 1500 mm.
Żeby się nikt nie musiał tłumaczyć "że u niego tyle wystarczyło" - zmierz i dodaj po 20 cm z każdej strony, będziesz spokojniutki.
Ile mb brać tego?
Dla szerokości 1500 mm.
w kompendium wiedzy jest fotoinstrukcja i wg autora wystarczy 2 mb. pamiętam ze robiłem wg tej instrukcji i spokojnie wystarczyło. ale jak pisze Radzyn - weź i zmierz :D