Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Paliwo - intensywny zapach z odpowietrznika?

nitro2112
25-05-17, 14:56
Cześć,
Od dłuższego czasu czuję i to dość mocno opary paliwa wydobywające się z tylnej części samochodu. Myślałem że jest gdzieś nieszczelność do momentu w którym wetknąłem nos pod klapkę wlewu paliwa. Źródłem bardzo intensywnego zapachu jest ten odpowietrznik? Pod korkiem wlewu paliwa. Korek brałem również inny na podmiankę, normalnie syczy przy jego odkręcaniu po dłuższej trasie itp. Miał ktoś z Was już taki problem i wie jak sobie z nim poradzić? Benzynę nie zawsze czuć, ale jak już zaleci to dosłownie udusić się idzie.

Kriss91
27-05-17, 20:00
Sprawdź układ EVAP. Na początek czy jest podłączony zaworek w komorze silnika.

PlushaQ
29-05-17, 13:43
A nie kapie Ci czasem w okolicach rury wlewu paliwa, po wyłączeniu silnika?

cybereq
02-06-17, 11:56
Właśnie , co do kapania paliwa. Ostatnio zauważyłem że po tankowaniu mam plamę benzyny , czy to ten odpowietrznik jest temu winny? Paliwo wylewa się tylko podczas tankowania.

nitro2112
03-06-17, 17:59
To na pewno wina układu EVAP, pamiętam jak składałem mpfi to ten przewód o najmniejszym przekroju kupiłem za cienki i nie wszedł mi na ten plastikowy pierdzielnik przy baku i go najzwyczajniej w świecie wyrzuciłem. Będę musiał tam jeszcze raz zajrzeć i to ogarnąć :) Na początku myślałem że to ta rura idąca od wlewu do baku przegniła, ale tam nic się nie poci, a zapach ewidentnie dochodzi z tego odpowietrznika. Dzięki za pomoc ;)

PlushaQ
05-06-17, 11:53
Właśnie , co do kapania paliwa. Ostatnio zauważyłem że po tankowaniu mam plamę benzyny , czy to ten odpowietrznik jest temu winny? Paliwo wylewa się tylko podczas tankowania.

Obie rury mogą być. Moja wyglądała świetnie - a jednak miała małą dziurkę, walczyłem poxipolem itp, w końcu szlag mnie trafił i kupiłem niemal ideał z ITR'a. Oczyszczony, zapodkładowany, zakonserwowany i jest spokój.