PDA

Zobacz pełną wersję : Seryjny tłumik + dospawana końcówka

drypaul
11-09-08, 10:45
Mam pytanie do osób, które jeżdżą na seryjnym wydechu z dospawaną samą końcówką.
Czy zmienił Wam się dźwięk tłumika??

Chodzi o to, że mam niedawno wymieniony tłumik środkowy i końcowy i jest to zupełna seria. Nie chcę żadnych sportowych tłumoków i żadnego buczenia. Podoba mi się seryjny dźwięk :D
Chciałbym jednak mieć jakąś ładną końcówkę, bo seryjna jest lekko mówiąc taka se :)
Mam założoną nakładkę Ultera, ale nie wygląda to zbyt specjalnie (śruba mocująca itp.).

Opinie są podzielone. Jedni mówią, że wspawanie końcówki nic nie zmieni, inni twierdzą, że zmienia się dźwięk na bardziej buczący.
No i sam już nie wiem :(

majdan
11-09-08, 11:58
Żależy od końcówki. Pytaj uzytkownika tomiek o to. U niego przy takim rozwiązaniu był bardzo fajny dźwięk.

Frydzio
11-09-08, 18:08
szukaj koncowki z dyfuzorem (taka siateczka w srodku), i najlepiej odcieta z jakiegos tlumika typu remus, byle by nie byla to zwykla rurka

szpaq0
11-09-08, 19:54
ja mam tak i różnicy nie zauważyłem, no może z 0,5 dB głośniejszy jest, mój brat ma dospawaną końcówke w audi a3 (szeroka płaska, zadarta do góry) i u niego słychać różnice jest bardziej basowy i głośny. Ja mam prostą okrągłą nierdzewke :P

madhunter
15-09-08, 18:17
to ja sie dołączę w związku z tematem. rok temu zakupiłem EJ2 Coupe z tłumikiem 2rurki Remus (w srodku siateczki) z tyłu mam naciety zderzak do tego tłumika, ostatnio zakupiłem standardowy tlumik dedykowany do tej hondy ale wiadomo jedna rurka lekko wygieta i z tylu efekt tragiczny (wyciecia w zderzaku) podoba mi sie jazda na standardowym tlumiku autko jest cichutkie dla mnie to pożądane duzo w trasach jezdze, a remus jest za glosny (bole glowy na trasach, alarmy ludziom w autach wlaczaja sie, no i na stacji na badaniach koles powiedzial ze zaglosno) co z tym mozna zrobic? tlumik jest od poczatku w hondzie mam papiery czyli juz 12lat. Widac tez ze juz byl nacinany i cos w nim bylo robione (czyzby jakies wkladki ktos nowsze wkladał-wogole mozna cos takiego zrobic i czy jest sens takiego zabiegu? Czy jezeli bym wycial rury z remusa i wspawał w miejsce rurki w standardowym tlumiku to czy bedzie cicho i bedzie OK? z gory dzieki za porady

wisnia8686
18-09-08, 02:24
moim zdaniem bedzie duzo ciszej

-=GrZeSiEk=-
21-09-08, 14:44
ja jezdze na seryjnym ukladzie wydechowym z zakopnczoina ruteczka na koncu (przkrecona ) dla poprawienia wygladu poniewaz standardowa az sie prosila o to. I teraz mam bardzo mily pomruk na wolnych obrotach oczywiscie na wyzszych obrotachb tez fajnie slychac. Nie jestem zwolennikeim glosnych wydechow wiec no ale coz co kto lubi.

Sławek
21-09-08, 14:52
Mam pytanie do osób, które jeżdżą na seryjnym wydechu z dospawaną samą końcówką.
Opinie są podzielone. Jedni mówią, że wspawanie końcówki nic nie zmieni, inni twierdzą, że zmienia się dźwięk na bardziej buczący.
No i sam już nie wiem :(
Ja swego czasu, do seryjnego tłumika wspawałem ozdobna końcówkę z dyfuzorem ( oryginalną wyciąłem), i dźwięk zmienił się na delikatnie basowy, na wolnych obrotach i w trasie bez zmian.

chester-lp
21-09-08, 23:21
W mojej hondce mam już drugi raz dospawaną końcówke i powiem szczerze ani za pierwszym ani za drugim razem nie zauważyłem zmiany dźwięku tłumika!
Dźwięk jest taki sam jak przy seryjnym wydechu;)

karpik85
23-09-08, 11:32
Kilka dni temu kupiłem seryjny tłumik bosala, który po zamontowaniu był cichy jak to seryjny oczywiście. Odcieliśmy w nim seryjną rurke i w jej miejsce została wspawana koncówka 90mm z dyfuzorem w środku (siatką). Teraz dźwięk na wolnych obrotach jest bardziej basowy, ale tylko z zewnątrz, w środku rewelacyjna cisza. Polecam takie rozwiązanie.

blue_kos
09-10-08, 09:21
a ja mam pytanie, jaka srednice wejsciowa maja dedykowane tlumiki BOSALA (D15B7), i czy taki tlumik przy kolektorze 4-2-1 (ebay) i kwasowce 2" jakis srodkowy przelotowy badz dwa przytka mocno auto.
Jaki bedzie dzwiek???

StRz3cHu
09-10-08, 09:34
ja miałem dospawana porzadna okragla koncowke i nie zauwazalem zadnej zmiany dzwieku

blue_kos
09-10-08, 09:38
ja miałem dospawana porzadna okragla koncowke i nie zauwazalem zadnej zmiany dzwieku

mowisz o takim zestawieniu jak napisalem wyzej??