PDA

Zobacz pełną wersję : Szarpanie, "krztuszenie", kopcenie Diesla

CMC
14-05-17, 17:37
Witam

Jadąc wczoraj stałą prędkością ok. 80 km/h auto nagle zrobiło kangura, coś jakby się "zakrztusiło", nic poza tym się nie działo.
Dzisiaj szukając miejsca parkingowego jadąc powoli na jedynce nagle auto zaczęło się dławić, szarpać, po wrzuceniu na luz obroty skoczyły do ok. 1200 obr/min, potem stojąc na luzie autem zaczęło całym trząść ja boki, pracowało jak jakiś stary traktor, głośno i aż nim rzucało na boki, po dodaniu gazu słychać było terkotanie (spalanie stukowe?), zauważyłem też, że kopci czarnym dymem z rur wydechowych, czego absolutnie wcześniej nie było.
Miałem mało paliwa, ale rezerwa się jeszcze nie zaświeciła, po chwili jakby się wszystko uspokoiło. Tankowałem kilka dni wcześniej na innej niż zwykle stacji, ale był to Orlen po prostu przy trasie i nic się nie działo, wyjeździłem cały zbiornik paliwa i teraz nagle takie dziwne zachowanie. Zatankowałem BP Ultimate i póki co jest dobrze, jeszcze przegazowaliśmy auto do ponad 3 tys. obr ale juz nie puściło ani jednego dymka, ale pytanie, czy takie objawy to zanieczyszczone mechanicznie paliwo jakimiś brudami, bardziej marnej jakości paliwo (ale prawie cały bak na nim wyjeździłem) czy może pierwsze objawy problemów z wtryskami? Auto ma obecnie ok. 150 000 km.

pozdrawiam

Lucas.FK2
14-05-17, 19:38
sprawdź wszystkie rury od ic i egr czy są na swoim miejscu albo czy nie mają jakiejś dziurki

ArdianFK2
14-05-17, 21:20
dlaczego złe paliwo? raczej nie dałoby takie objawu bo niby dlaczego ?

CMC
14-05-17, 22:15
odczucia były takie, jakby najpierw auto miało się zadławić a potem pracowało jak stary traktor trzęsąc budą niemiłosiernie, do tego kopciło na czarno - dlatego moje podejrzenie padło na paliwo, zwłaszcza, że tankowałem na stacji w jakiejś małej miejscowości a nie na tej co zawsze, teraz auto lata jak szalone, nie dławi się, nie kopci itp, ale wtedy już myślałem, że się po prostu rozpadnie

19adamo88
15-05-17, 08:56
objawy trochę takie jakbyś benzyny wlał do diesla ;p

CMC
16-05-17, 08:58
objawy trochę takie jakbyś benzyny wlał do diesla ;p

nigdy nie zalałem, więc możliwe, że objawy są podobne, tak czy inaczej coś jakby z układem paliwowym, prawie cały zbiornik wyjeździłem tego paliwa i było ok i jeszcze zanim zdążyła się zaświecić rezerwa zaczęły się dziać dziwne rzeczy, póki co na BP Ultimate jeździ bez zarzutu, zobaczymy jak dalej