PDA

Zobacz pełną wersję : "uszczelka" na tylnych nadkolach

przemo91524
11-05-17, 18:18
Witam czy w ej9 zostawic te uszczelke co idzie przez całe nadkole? jest gumowa i zachodzi na rant nadkola całego, jak dla mnie to nic nie daje. jakies opinie?

sebo263
11-05-17, 20:48
Może coś chroni przed uderzeniami kamieni itp. ale tam się woda, wilgoć zbiera. W zimie sól. I raczej więcej szkód niż pożytku.

przemo91524
11-05-17, 21:44
Postanowiłem zdjac, zaczalem czyscic te pecherze ale zwatpiłem bo nic rantu by nie zostało takze zakładam spowrotem a blache jakas ogarniac musze

posejdon
12-05-17, 10:06
Te uszczelki to dobra sprawa pod warunkiem, że są sprawne i nie ma korozji. Od wewnątrz mają tą masę uszczelniającą i dzięki nim woda nie wcieka miedzy wewnętrzne i zewnętrzne nadkole. Jeśli jednak zaczyna się taka uszczelka rozłazić i odstawać od rantu to, z dwojga złego, lepiej ją w ogóle zdjąć, żeby mokry syf się w szczelinie nie gromadził. No ale jeśli blacha jest jeszcze ok to najlepiej je mieć nowe. Wiele nie kosztują (~180 za obie strony).

Kriss91
13-05-17, 23:50
Te uszczelki to BYŁABY dobra sprawa pod warunkiem, że byłyby hermetyczne, co jest praktycznie niemożliwe. Prędzej czy później zbierze się tam wilgoć, a później błotniki kwitną w kolorach jesieni.
Jeśli już nie zżarło tych rantów to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłoby nałożyć jakąś elastyczną masę konserwującą. Oczywiście blacha musi być wolna od rdzy i wcześniej odpowiednio przygotowana.

Infi
14-05-17, 05:34
te uszczelki mozna kupic nowe w aso i to w jakiejs ludzkiej cenie byly, jak kupowalem nowe do 5gena to placilem za 2 sztuki ok 90zl.

posejdon
14-05-17, 15:24
Ogólnie na ciepłe pory roku te gumy na ranty się dobrze sprawdzają, przynajmniej u mnie po 18 latach rdzy prawie nie było. Na zimę proponuje coś innego niż Honda.