Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Łożysko zaczęło się odzywać po zmianie kół?

Genax
08-05-17, 12:26
Kilka dni po zmianie felg z 15 na 16 oraz wymianie na nowe opony, w lewym kole słyszę mocne huczenie lub dźwięk podobny do tego jakbym jechał na łysej oponie. Przy jeździe na wprost huczenie jest zjadliwe, przy skręcie w prawo mocno narasta, a przy skręcie w lewo cichnie. Czy to łożysko?

esel
08-05-17, 20:08
Mam podobne objawy/odczucia po przełożeniu z 16'' zimówek na 17'' letnie. Natężenie hałasu zmienia się razem z prędkością obrotową koła. Jestem pewien, że to łożyska z tyłu.

Więc przy okazji: w EM2 jest tak samo jak np. w angielkach, że wymienia się całą piastę?

romekex
08-05-17, 20:13
pozostaje podmienic kola z tylu na przod jesli sie to powtarza mozna obstawiac lozysko acz kolwiek nowa opona tez moze byc wadliwa , sam kiedys widzialem jak kiedys gosc na wulkanizacji bluznil na nowe polskie opony bo przy wywazaniu wychodzily odwazniki po 60gram na prostej feldze

co do piasty wymienia sie cala zapewne pasuje od kazdego civa vii hb 3 d 5 d walczylem z piastami z 4 na srub mialem w rekach nawet te od bebnowych hamulcy ma trzpien( oske) pasuje kazda z tym ze te na 5x114 maja 3 mm szersze lozyska
te na 4 x100 z tarczowych i bebnowych pasuja 100% z 6 gena jest na ciensza oske patrzylem przy okazji

Genax
08-05-17, 21:28
U mnie wycie to jest mocno słyszalne i przeszkadza w jeździe. Jutro zmienię przednie opony z tylnymi i zobaczymy. Zaczęło się to dziać 4-5 dni po wymianie felg na alusy 16 i nowe opony. Na początku wszystko było pięknie..

esel
09-05-17, 11:16
Jedna z teorii mówi, że nowa opona musi się na feldze ułożyć, więc po przejechaniu jakiegoś dystansu rzędu kilkuset kilometrów warto sprawdzić stan wyważenia kół.

U mnie na zimówkach też wyło, ale nie tak dokuczliwie jak na letnich. Stąd pewność, że to łożyska.

Genax
09-05-17, 13:17
Zamieniłem tył z przodem i nic się nie zmieniło. Problem występuje jedynie w lewym przednim kole.

romekex
09-05-17, 22:19
czyli na 99 % lozysko