PDA

Zobacz pełną wersję : Urwana nakretka mocowania przedniego stabilizatora

Kriss91
07-05-17, 21:35
Już się przyzwyczaiłem, że jak mam już jakiś "fakap", to zawsze jest on nietypowy :)...
Mianowicie wziąłem się za wymianę łączników i gum przedniego stabilizatora, które najprawdopodobniej nie były wymieniane od wyjazdu z fabryki (co najwyżej drugi komplet). Wszystko szło nadzwyczaj łatwo, dopóki nie zacząłem wykręcać do końca śrub mocujących obejmy stabilizatora do "sanek". Obie z nich się ukręciły...
Jedna ze śrub po długiej walce została rozwiercona i gwint pozostał nietknięty. Druga śruba z kolei przy próbie zapunktowania przed wierceniem... wpadła do środka sanek razem z nakrętką.

No i teraz pytanie numero uno primo ultimo: jak poradzić sobie z tym fantem? Wymiana sanek to oczywiście absurd. Cięcia wolałbym uniknąć. Może ktoś z Was miał podobny przypadek?

HakerPL1
07-05-17, 23:41
poczytaj o nitonakrętkach ;)

Kriss91
08-05-17, 01:22
Dzięki wielkie. Właśnie przejrzałem trochę internety i też właśnie na to natrafiłem. Jest to w miarę dostępne w "metalowych"?

No i pytanie zasadnicze, jak z wytrzymałością takiej nakrętki. Czy nie będzie się ona kręcić razem ze śrubą przy mocnym dokręcaniu śruby docelowej lub czy nie zerwie się ugnieciony kołnierz.

HakerPL1
08-05-17, 20:00
nie powinna, im mocniej dokręcasz tym mocniej ona się zaciska, coś jak kołek rozporowy ;)
dociągnij ją najpierw samą śrubą żeby się zakleszczyła, wykręć ją i zakręć mocowanie staba momentem jaki jest podany w manualu, powinno trzymać jak fabryczne, co najwyżej po kilkuset kilometrach sprawdź czy dalej trzyma jak wcześniej