Zobacz pełną wersję : Wymiana skrzyni biegow na jakąś lepszą.
SzybkiLopez
02-05-17, 01:07
Witam.
W moim Civicu 7gen 2004r 1.4 3dr. Będę wymienial skrzynie, bo strasznie halasuje przy gwaltownym przyspieszaniu i kiedy zdejmuje nogę z gazu będąc na biegu. Hałas ustaje dopiero kiedy wcisne sprzeglo. Tak wiec czeka mnie wymiana, a skoro juz musze to zrobic to zastanawialem sie czy moze jest jakas skrzynia od innego modelu/silnika która bedzie lepsza niz seryjna? Mam na mysli forme przerobki? Bo zanim ją wymienie na taka samą, chcialbym sie upewnić czy czasem nie istnieje jakaś ciekawa przerobka 7gen 1.4, poprzez wymiane skrzyni np. Od 1.6 lub od innej generacji.
P.S. co do winny tego hałasu, to jestem pewny że to skrzynia tak na 80%. Pozostałe 20% stawiam na lozysko w sprzegle. Wiec jesli ktos cos moze dodać coś ciekawego w tej kwestii to też bardzo prosze, dzieki i pozdrawiam.
na tej stronie masz najdłuższy temat o lozyskach w skrzyni. wymienisz skrzynie i zaraz będzie to samo! w VII się naprawia skrzynie, nie wymienia! k azda co do sztuki była robiona albo będzie robiona
Inazuma-akai
02-05-17, 08:09
w VII się naprawia skrzynie, nie wymienia!
Czy gdy hałas się pojawia należy od razu regenerować łożyska w skrzyni czy można sobie tak jeździć?
U mnie masakry jeszcze nie ma, ale między zmianami biegów z 1 na 2 i z 2 na 3 na sprzęgle mam dźwięk wiertarki udarowej. Strasznie to nie przeszkadza, ale nie chcę zniszczyć zębatek w skrzyni.
SzybkiLopez
02-05-17, 10:54
Znalazlem na internecie skrzynie regenerowaną. Sprzedawca daje 12 miesiecy gwarancji. Czy na takiej dluzej pojezdze?
Inazuma-akai
02-05-17, 11:05
Znalazlem na internecie skrzynie regenerowaną. Sprzedawca daje 12 miesiecy gwarancji. Czy na takiej dluzej pojezdze?
Kolega Mierzej chciał Ci przekazać, że lepiej zregenerować skrzynię jaką już teraz posiadasz. Przynajmniej wiesz, że jest sprawna i możesz zregenerować na częściach z wyższej półki co się przełoży na dłuższy okres dalszej eksploatacji.
Nie wiem jak to jest z tymi gwarancjami 12msc ale wydaje mi się, że to pic na wodę a w dodatku po roku możesz mieć podobny efekt. Tylko kupiona skrzynia może być bardziej styrana i już się nie nadawać do regeneracji.
Sama naprawa to wymiana jedynie wszystkich łożysk.
SzybkiLopez
02-05-17, 14:03
Aha. W takim razie mam takie pytanie - czy wymiana tych łożysk to duża robota? Albo czy znajde gdzies na tym forum jakis opis lub relacje z takiej naprawy skrzyni?
SzybkiLopez
02-05-17, 22:50
Aha i czy moglby mi ktos podac oznaczenie skrzyni ktora jest w 7gen 1.4 2004 3dr. Dziekuje
Jest temat o skrzyni biegów to bardzo częsty problem.
W skrócie: w wątku są nawet podane konkretne łożyska które należy wymienić. Objawy miałem dokładnie takie same.
5 lat temu wymieniłem łożyska (chyba 3) na zamówione w serwisie wraz z olejem i po ponad 50k km (odpukać) nic się nie dzieje.
Jak skrzynia będzie na dole to dobrze jest sprawdzić również sprzęgło- zaoszczędzi się na d/m skrzyni/oleju do wymiany sprzęgła.
Wymiana skrzyni a wymiana łożysk w skrzyni to ten sam koszt.
Nowe łozyska z ASO a używana skrzynia to pewnie ten sam koszt (400-500zł)
Wymiana skrzyni 12mc gwarancji...20 000km... może
Wymiana łożysk 150 000km spokoju (albo więcej ;) )
Jak już udar się włączą to trzeba to robić, jak jest sam szum można z tym żyć (tak jak ja mam ;) )
http://civicklub.pl/forum/showthread.php?33850-%B3o%BFyska-w-skrzyni-bieg%F3w << w tym temacie jest wszystko!
SzybkiLopez
04-05-17, 19:07
Dziekuje za tego linka. A mam jeszcze tylko jesno wazne pytanie - czy skrzynia od 1.6 bedzie pasowac do mojego 1.4 (ten sam rocznik)
Raczej tak.
Pewnie mechanik mówi, że lepiej skrzynie wymienić... ja bym od takiego uciekał ;) Nie ufa do końca sam sobie i boi się skrzynie rozbierać. Na serio nie warto tej skrzyni wymieniać na inną!
SzybkiLopez
09-05-17, 00:03
Witam po malej przerwie. Kupilem na allegro skrzynie. Z tego co opisuje sprzedajacy, jest ona po calkowitej wymianie wszystkich łożysk. Jeszcze jej nie dostalem bo jestem za granicą wiec troche dłużej potrwa dostawa. Przewiduje ok 16-17 maj. Troche dużo zamieszania mnie to wszystko kosztowalo, wiec mam nadzieje że skrzynia zda egzamin.
to powodzenia. Jak przyjdzie czas na moją skrzynię to dam auto do mechanika łożyska kupie jakieś firmowe typu SKF.
marcin001984
09-05-17, 20:16
Wystarczy znać dokładne wymiary OEM łożysk i kupić dobrej firmy. Wiele firm produkuje łożyska do Hondy. Np. Koyo, NTN, SKF itd.
Wystarczy znać dokładne wymiary OEM łożysk i kupić dobrej firmy. Wiele firm produkuje łożyska do Hondy. Np. Koyo, NTN, SKF itd.
Tylko że biorąc łożyska z serwisu masz 100% pewność że bierzesz odpowiednie.
Co z tego że wymiary są takie same jeśli np konstrukcja wewnętrzna jest inna??
Dodatkowo nie zapomnij o tym że w przypadku 1 łożyska nastąpiła zmiana jego oznaczenia i konstrukcji (to najczęściej padało).
W 2012 zapłaciłem okolo 700pln za częsci do naprawy skrzyni w ASO.
Miałem na skfie skrzynie pół roku wytrzymała także bzdura moim skromnym zdaniem, pózniej naoem łożyskach i przeżyła auto ;) dziękuje pozdrawiam
dokladnie albo oem albo nic znam przypadek padania lozysk w skrzyni reno master wysiada jedno lozysko ( najczesciej ) madry mechanik wlozyl lozysko za 120zl wytrzymalo 1500km wlozyl drugie za 200 wytrzymalo tyle samo znalazlem goscia co dlube tylko mastery ,
krotka gadka panie lozysko 700 z serwisu , poki co chodzi 3 lata i swiety spokuj , konstukcje lozysk jak i ich wytrzymalosc na obroty obciazenia i teperature sa rozne sam wymiar to nie wszystko
Inazuma-akai
10-05-17, 07:18
A wymieniać łożyska jak od razu zauważymy, że coś się dzieje? Czy poczekać aż będzie głośno i dopiero?
Na YT znalazłem takie nagranieKLIK (https://www.youtube.com/watch?v=2Ea-PELjqFQ).
U mnie na zimnym silniku wszystko śmiga jak należy. Dopiero po 10-15min jak się nagrzeje to słychać na 2 biegu jakieś lekkie chrobotanie i przy puszczaniu gazu np przy zmianie biegów. Raczej dźwięk wiertarki udarowej ale raczej cichy.
Kwalifikuje się to już do wymiany, czy można spokojnie jeździć i czekać aż będzie słychać chrobotanie od razu po odpaleniu?
Nie uśmiechają mi się teraz takie koszta. Ale też nie chcę rozwalić skrzyni.
Jak już jest terkotanie to wymieniaj bo wpakujesz się w większe koszta.
przemo91524
10-05-17, 09:02
W 1.4 ktore bierze olej na potege chyba nie warto tego ruszac nawet? ...
warto,nie warto. Twoja kasa Ty decydujesz czy spisujesz auto na straty i kupujesz inne czy robisz skrzynię i rozwiązujesz sprawę oleju
Inazuma-akai
17-05-17, 15:54
:confused:
A jeśli terkotanie słychać na luzie to też to oznacza definitywnie skrzynię? Dziś z ciekawości przegazowałem na luzie autko i tak w okolicach 2,5tys. słychać dopiero terkotanie oraz jak się puści pedał gazu.
marcin001984
17-05-17, 22:53
:confused:
A jeśli terkotanie słychać na luzie to też to oznacza definitywnie skrzynię? Dziś z ciekawości przegazowałem na luzie autko i tak w okolicach 2,5tys. słychać dopiero terkotanie oraz jak się puści pedał gazu.
Jeżeli w czasie tego terkotania wciśniesz sprzęgło i podejrzane dźwięki ustaną to masz dowód na to, że to skrzynia.
Wciśnięte sprzęgło rozłącza napęd skrzyni biegów.
Inazuma-akai
18-05-17, 07:24
Jeżeli w czasie tego terkotania wciśniesz sprzęgło
Ups, faktycznie. Na luzie ciągle skrzynia biegów pracuje... Zapomniałem o tym. Dziś przetestuję jeszcze raz. Dzięki :)