PDA

Zobacz pełną wersję : Różnica w skoku amortyzatora - stukanie po wymianie

CMC
27-04-17, 19:47
Witam

Ostatnio wylał mi jeden amortyzator, więc wymieniłem dość kompleksowo - amortyzatory, osłony i odboje, sprężyny, łożyska mocowań i poduszki. Problem pojawił się na jednym amortyzatorze lub poduszce, generalnie z prawej strony - jak koło niejako spada to czasem jest stuknięcie. Nie jak wjeżdżam w dziurę tylko jak już z niej wyjeżdżam, czyli w momencie nie gdy amortyzator się ściska tylko jak rozpręża. Co dziwniejsze - po podniesieniu auta na podnośniku i opuszczeniu coś zaczęło strasznie trzeszczeć, skrzypieć, jakby guma tarła o coś, wróciłem do warsztatu i stwierdzono, że to z amortyzatora bo jest pewnie wadliwy.
Dla mnie to wygląda, jakby coś było niedokręcone - śruba poduszki? Oni twierdzą, że wszystko na pewno jest ok, tylko to wina amortyzatora, postawiłem auto i po ok. 2 godz. skrzypienia nie było tylko nadal te stuki... Myślałem, że to sprężyna się układa ale to raczej inny dźwięk, którego wcześniej nie było, a sprężynę też oglądali, odbój oglądali, osłonę itp.

Pojechałem na sprawdzenie amortyzatorów - lewy ma 81%, prawy 74%.
Ale największa różnica jest w skoku - lewa strona ma 17mm, prawa 24mm czyli różnica to prawie 30% w skoku amortyzatora. Pytanie, czy to ma znaczenie i czy może sugerować, że coś jest nie tak z amortyzatorem?

filipfm
27-04-17, 20:21
Jakie amory z ciekawosci?

mateusz199
28-04-17, 10:42
Witam, oddaj amory na reklamacje. Miałem przypadki dwóch niezależnych producentów, gdzie konieczna była reklamacja. Ew. możesz wyciągnąć amorek i kilka razy wcisnąć do max, ale watpie aby pomogło.

CMC
14-05-17, 19:46
Niestety cały czas jest problem z umówieniem się do warsztatu, bo terminy odległe, a dodatkowo pojawiło się skrzypienie z obu poduszek amortyzatorów lub okolic.
Z tego co udało mi się obsłuchać, to jakby skrzypi połączenie odboju z łożyskiem - czy da to się źle poskładać? Osłony i odboje zakładałem markowe - KAYABA, więc nie jest to na pewno tani zamiennik, który teoretycznie mógłby wydawać dziwne dźwięki.
Bujając autem na boki skrzypi właśnie stamtąd :/

19adamo88
15-05-17, 08:58
U mnie też skrzypi, nie wiem dokładnie co ale mam zamiar najpierw wymienić łączniki stabilizatora później tuleje wachacza...takie plany po wakacjach :p

mib
15-05-17, 09:11
Miałem problem ze skrzypieniem.

Okazało się że podczas wymiany amorków wymienione oslony były bardzo słabej jakości.

W serwisie Hondy zdiagnozowali problem (podobno bardzo częsty) że własnie osłony i odboje były wadliwe.
Po wymianie w ASO problem zniknął.

19adamo88
15-05-17, 09:29
Pewnie wydałeś majątek w ASO?

mib
15-05-17, 12:55
Koszt odbojów to chyba 277 netto komplet/stronę.

Do tego podobna kwota za wymianę.....

Tanio nie jest ale mam w teorii ori części i w razie problemów z np czujnikiem ABS mało mnie to interesowało.

Moge sprawdzić fakturkę.

remi_k
22-08-17, 16:01
U mnie skrzypialo mocowanie amortyzatora, ktore obwinialem za stuki. Wymienilem jedno na NTY i byla tragedia. Skrzypialo na kazdej, nawet najmniejszej nierówności. Oddalem w ramach reklamacji, wrocilem do oem, kupilem nowe amorki wymienilem i cisza.
Aż do teraz bo znowu cos słychać, obstawiam amor lewy, co dziwne bo nowy Bilstein.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

bunet
22-08-17, 21:22
Czeka mnie ten sam zestaw.
Z ciekawości jaki bym koszt za kompleksowa obsługę?
Pozdr.

remi_k
25-08-17, 13:13
2x2zł Tyskiego bo robilem sam:-)

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka